0
2400

Балчик – една клавирна одисея

Осмото издание на юлските „Дни на класиката в Балчик“ беше насочено към младите български таланти, а важен акцент беше кампанията „Piano24“.

Фестивалът „Дни на класиката в Балчик“ е един от многото културни форуми, които Белият град организира. На Балчик класиката му отива! – смята кметът Николай Ангелов, който е патрон и вече осем издания Община Балчик подкрепя финансово фестивала. Което му помага не просто да „оцелява“, а да се развива и да планира гостувания на световно ниво.

Организатор е фондацията „Академия Класика“ в лицето на Сава Тихолов, който е и началник отдел „Култура и връзки с обществеността“ в Община Балчик. За него развитието на културния туризъм в града и привличането на високо ценени изпълнители са еднакво важни, а още от пръв поглед зрителят може да оцени естетския подход към всеки детайл – от рекламните материали до избора на място за провеждане на събитията. Откритата сцена „Мистрал“ е с изглед към яхтеното пристанище, за удоволствие и на публиката, и на изпълнителите.

На откриването на Дните свириха братята Мартин и Александър Зайранови от Варна

Осмото издание на „Дни на класиката в Балчик“ се проведе от 22 до 29 юли. И тази година на крайбрежната алея туристите срещаха младите момичета в аристократични рокли от времето на Моцарт, които предлагаха малките, кокетни ветрила – запазена марка на фестивала, върху които е отпечатана програмата и снимки на участниците. Две бяха основните линии този път: фестивалът беше насочен към младите български таланти, а важен акцент беше кампанията „Piano24“.

Инициативата, подета от фондация „Академия Класика“, беше обявена официално още през пролетта – на Световния ден на пианото, 29 март. Тя има за цел събирането на средства за нов концертен роял за Балчик. Той ще бъде за новата концертна зала, която се намира в реновирания туристически информационен център „Мелницата“. Открита бе банкова сметка, която е публикувана в сайта piano24.org, където четем също, че съвет от известни общественици е гарант за коректното изразходване на събраните средства.

Още през юни участниците в VII Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ направиха колегиален жест и дариха общо 1295 лв. Кулминацията, разбира се, беше по време на Дните на класиката. Преди началото им няколко пешеходни пътеки в Балчик бяха боядисани като клавиатури, а на четири туристически точки се появиха „пиано-спирки“ – пиана, на които всеки желаещ може да покаже уменията си. Посетителите на фестивалните концерти пък бяха изкушени по най-добрия начин – всеки дарител имаше възможност да стане притежател на бутилка вино – специална фестивална селекция.

Пиано ден в Балчик

25 юли беше обявен за своеобразен Пиано ден и се превърна в истински маратон от събития – музикални, образователни, артистични. Сутринта беше посветена на децата с „Приказки край пианото“ – спектакъл, в който участваха Мая Ангелова и малките певци от вокално студио „Съншайн“ с ръководител Валентина Георгиева. На пианото бяха възпитаници на музикалната школа към Народно читалище „Паисий Хилендарски 1870“ с преподавател Марияна Тихолова. Малките зрители и техните родители си тръгнаха не само припявайки си нотите, които научиха по най-интригуващ начин, но и широко усмихнати, похапвайки си сладкиши с малки клавиши за украса.

Клавирни сладкиши

Палещото юлско слънце не спря желаещите да рисуват клавиши край морето – художничката Пенка Минчева пристигна специално за инициативата от Берлин и в рамките на три дни предизвика огромния интерес на малки и големи, на туристи и участници във фестивала „Дни на класиката в Балчик“. В следващите три дни цветната клавиатура стана истинска атракция на крайбрежната алея.

Цветната клавиатура бе атракцията на града

Междувременно в „Мелницата“ – мястото, където се очаква да бъде приютен новият концертен роял, работеше на пълни обороти майсторският клас на проф. д-р Борислава Танева. Много вероятно е той да не бъде последен, предвид чудесните условия и резултати, а тази година между фестивала в Балчик и Националната музикална академия в София бяха установени връзки, които ще доведат и до нови инициативи. Проф. Танева специално отбеляза на заключителния концерт на деветимата млади пианисти, работили с нея през тази седмица в Балчик, че е особено щастлива да открие тук стабилно развиваща се музикална школа с талантливи деца и всеотдайни преподаватели. Защото тези регионални школи поддържат съществуването на музикалните училища и академии, а без тях всичко би загинало.

Проф. Танева и нейните ученици

Финалните акорди на специалния Пиано ден в Балчик поставиха две млади, много талантливи пианистки, които градят кариерата си на наша и международна сцена. Констанца Дюлгерова в момента учи в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, а сред многото ѝ награди е и тази от Лятната академия на Моцартеума в Залцбург през 2016 г. Тя се представи на откритата сцена „Мистрал“ с две солови пиеси от Моцарт и Шопен. След което прозвуча Концерт за пиано, тромпет и оркестър от Шостакович. На пианото седна Надежда Цанова – възпитаничка на софийската Музикална академия, специализирала в Брюксел и Париж, лауреат на много конкурси, включително „Музиката и земята“ и „Дебют Берлин“ 2017. Заедно с тромпетиста Петър Македонски солираха на камерния ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров.

Предвидена беше и новост във фестивалните прояви – Късно кино. Дъждът попречи публиката да гледа филма на Радослав Спасов „Пеещите обувки“ в края на маратона, наречен Пиано ден, но прожекцията все пак бе осъществена в последната вечер на фестивала.

И така – кампанията „Пиано 24“ продължава. Много известни български творци застават зад идеята и я подкрепят: клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, проф. Борислава Танева, Теодосий Спасов и мн. др. А Сава Тихолов сподели за Портал Култура: „Всъщност т.нар. кулминация на кампанията се оказа едно бляскаво начало, благодарение на прекрасните ни млади музиканти Надежда, Констанца, Петър, проф. Борислава Танева и нейните ученици. Кулминацията ще бъде тогава, когато направим клавирен концерт с новия роял, а дотогава ни чака много работа. Началото е поставено и хората разбраха“.