Начало Галерия Белези и сенки
Галерия

Белези и сенки

Румен Жеков
08.04.2013
2447

Белезите, които времето е отпечатало върху една стена в Стария град в Пловдив и впоследствие реставраторите са заличили, вдъхновяват изложбата на Румен Жеков.  Заглавието й е директно: „Белези и сенки”, тя може да се види в софийската галерия Арт алея до 20 април.

В своята работа художникът се ръководи от няколко цели: свобода, импулсивност и непреднамереност. В случая ги е  открил наготово (виж видеото). За мнозина една полуразрушена стена е неприятна гледка, други пък просто не биха я забелязали. „Аз се занимавам с нещата, които другите не виждат”, продължава Румен Жеков. Другият водещ принцип за пловдивския художник е аскетичността. През годините създава картини на все по-малките намеси.

Изложбата включва инсталация от 12 алграфии, ръчно печатани, в тираж от 10 екземпляра, и живописни платна, вдъхновени от въпросната стена и за автентичност изработени в същата материя, използвана при реставрацията й. Черният цвят влиза в действие допълнително, за да се появят нюанси и градиране на монохромията. Играта на сенките увлича зрителя, докато проследява графиките, а живописните произведения му въздействат с белезите по повърхността си.

Румен Жеков е роден през 1960 г. Завършва художественото училище в Казанлък през 1979г., а през 1988 г. се дипломира в Националната художествена академия, специалност живопис в класа на проф. Петър Михайлов. Един от пловдивската група Ръб, нашумяла през 90-те. По-късно става член на групата Диско ’95 и на сдружение Изкуство днес. Работи и в други жанрове: рисунка, фотография, инсталация, акция, пърформанс, има многобройни самостоятелни изложби и участия в групови проекти в страната и чужбина. Илюстрирал е доста книги за изд. Жанет 45. Преподава в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Румен Жеков
08.04.2013