2
1258

Българският бунт срещу консенсуса

ikrustev

 

 

Желанието на Европейския съюз да конституционализира бюджетните рестрикции и да премахне ключови икономически решения от сферата на политиката почива на здрава логика. В крайна сметка обща валута без споделено политическо пространство може да оцелее единствено, ако изборът на ново национално правителство не води до промяна и на основните макроикономически политики.

Но логиката зад тези усилия рухва в критична ситуация. Ако избирателите не приемат икономическото статукво, но нямат властта да го променят с демократични средства, затъват в конспиративни теории, обръщат се срещу политическия елит и настояват за радикални промени на съществуващия ред.

Много европейски страни са обхванати от протести, при които общественото недоволство срещу режима на строги икономии се превръща в протест срещу функционирането на представителната демокрация. Едновременно с нарастването на популистките движения в Европа, разграничението „ляво” – „дясно” се размива. Днес хората са срещу политическата класа, „ние” срещу „тях”, 99% срещу 1%.

Да вземем за пример настоящата вълна на обществени протести срещу увеличените сметки за ток в България, която успя да свали дясно-центристкото правителство. Въпреки че страната има нисък бюджетен дефицит, тя си остава най-бедната в ЕС, а ситуацията се утежнява от ниския растеж на БВП и високата безработица. Почти един милион българи са напуснали страната от 1989 г. насам.

Политиката на строги икономии – включваща замразяване на заплатите и забавяне на плащанията към бизнеса, – притиска гражданите, а докладите за корупция и влияние на организираната престъпност подсилват общественото възмущение. Липсата на знамена на ЕС по протестите, както и фактът, че протестиращите превърнаха чешките и австрийски ЕРП-та в изкупителна жертва показват колко слаба е надеждата, че ЕС би могъл да помогне за промяната на тази ситуация.

Масовият гняв обаче не се превръща в ясна визия за бъдещето. Протестиращите принудиха кабинета да подаде оставка, но не поискаха ново правителство. Напротив, те настояваха за незабавното изпълнение на неясни, често противоречиви искания, включващи свикване на Велико Народно събрание и радикални промени на политическата система. Изглежда гражданите очакват правителството да функционира като компютър – задаваш команда и желаната програма тръгва – но нямат стратегия за изграждането на такава система.

Затова избликът на гражданска енергия е малко вероятно да разреши проблемите на страната. Липсата на вдъхновяващи лидери сред протестиращите и бързият призив на политическия елит за предсрочни избори вероятно ще бъдат достатъчни, за да задържат новите лица извън политическата сцена. При отсъствие на обединяващи искания ефектът от демонстрациите най-вероятно няма да бъде трайна икономическа и политическа реформа. По-скоро можем да очакваме ново поколение български емигранти (въпреки че скорошният дебат във Великобритания по повод България и Румъния показва, че те едва ли ще бъдат добре посрещнати някъде в Европа).

По ирония на съдбата България беше примерното дете на европейската парадигма „смяна на правителствата, не на политиките”. Поддържането на фискална дисциплина, въпреки слабите институции и високата изборна несигурност, убеди мнозина, че моделът може да проработи във всички страни членки. Протестите разклатиха това убеждение.

В България нови политически партии спечелиха изборите два пъти през последното десетилетие, а повечето българи гласуваха различно през 2009 спрямо 2001 г. От хиперинфлацията през 1997 насам страната беше управлявана последователно от дясно – от СДС; от ляво – от БСП; отгоре – от царя-премиер Симеон ІІ Сакскобургготски; и отдолу – от Бойко Борисов, бившият шеф на охраната на Симеон.

При тези радикални промени макроикономическата политика остана почти непроменена – всички правителства се придържаха към разумна фискална и парична дисциплина. Наистина, въпреки масовата бедност и валутния борд, който забранява девалвация, дефицитът на страната е по-малко от 1% от БВП, а съотношението на публичен дълг към БВП е приблизително 18% (за сравнение за еврозоната като цяло бюджетните дефицити са от по 3.5-4% от БВП, а средно съотношението на дълг към БВП е от 90%).

Доскоро публичната подкрепа за фискалната дисциплина се дължеше на желанието да се изпълнят изискванията на ЕС. Повечето българи вярваха, че ЕС предлага най-добрия механизъм за ускоряване на промяната на корумпираните и неефективни национални елити. Невъзможността, обаче, на гражданите да повлияят на основни икономически политики с вота си, бързо подкопа общественото доверие в демократичните институции и превърна улицата в най-ефективната политическа институция.

Днес наред с искания за по-ниски цени на тока, гражданите настояват за нова конституция и цялостна ревизия на политическата класа. Под въпрос в България – и в Италия – е самата управляемост на държавата.

Българският опит показва, че демократичното управление може да бъде манипулирано така, че да разсея избирателите от искането на икономически реформи в краткосрочен план, но в дългосрочен план тази стратегия се оказва убийствена. Като отнема на гражданите властта да влияят на важните за тях неща, новата политическа парадигма на ЕС подкопава лоялността към националите и европейски лидери и политики, унищожавайки едновременно с това и чувството за гражданска отговорност.

Изборът на Европа не е между икономии и растеж. Европейските лидери по-скоро трябва да избират между гъвкавост и твърдост, между това да позволят на избирателите да правят грешки или да загубят легитимност. Българската криза показа, че без надежда, финансовата стабилност е просто другото име на стагнацията.

Тексът е  публикуван в CLS микроАНАЛИЗИ (http://cls-sofia.org/bg/)

Иван Кръстев (род. 1965 г.) е политолог, председател на УС на Центъра за либерални стратегии в София и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna). Той е основател и член на Европейския съвет за външна политика. Бил е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите, председателствана от бившия министър-председател на Италия Джулиано Амато. Автор е на месечна рубрика в „Ню Йорк Таймс“ и на получилата широк отзвук книга „След Европа“ (2017). Неговата книга „Имитация и демокрация“ (2019), писана в съавторство със Стивън Холмс, спечели наградата „Лайънъл Гелбър“ за най-добро англоезично изследване по въпросите на международната политика. През 2020 г. излезе книгата му „Утре ли е вече? Как пандемията променя Европа“. Носител е на престижната награда за европейска есеистика „Жан Амери“ (2020).
Предишна статияИзборни манипулации
Следваща статияКорените на Човека са в небето (II)

2 КОМЕНТАРИ

 1. Веднага трябва да кажем, че интродукцията съдържа поднесени напълно преиначени факти. Докато в правото пред съдебните състави всеки текст в състезанието между ищци и ответници трябва да е доказуем с точност до частичка от запетайката, то явно в политическия анализ са допустими софистични похвати. На първо място, масовите протести не са свалили никакво правителство. На второ място се получава неправдоподобиев твърденията- от една страна се твърди, че дясно-
  ляво е овехтяла терминология в съвременните условия,от друга,че правителството ни било дясно-центристко. И наистина, да се твърди, че правителството на ГЕРБ, една партия, съставена предимно от бивши уцастници в репресивния милиционерски апарат на комунистическата диктатура ( защото МВР имаше тъкмо такава главна функция), а също правителство, в което изобилстваха кадри на ДС или приближени до ЦК на БКП, та да се твърди, че то било дясно-центристко, е майтапско. Доколкото изобщо бившите комунисти и мерзавците от ДС зарязаха от раз ненужната коруба на партийната идеологема, за да изявят нагло разбойническите си мераци да ограбят до шушка народа си, да, може да се твърди, че нито БСП, нито ДС-клонингите й в партийното
  „демократично“ оперение през прехода са някакви леви партии. Нищо ляво нямаше през последните 24 години. Но всички партии, нароени с ДС-агрономии, бяха култивирани от една маса – масата на комунистическата членска маса и кохортите дс-дейци и доносници. Всъщност генезисът на политическата система у нас бе ляво-разбойнически. Доколкото обширни полета от европейската и световна карта са бивша комунистическа територия, то и нюансите в отделните преходи са в зависимост от степента на примитива на първоносителите им. У нас бе ясно -разбойническата комунистическо-кагебистка шайка. И наистина, май няма премиер у нас, който да не е бил свързан по някакъв начин с БКП, ЦК на БКП, Държавна сигурност, че и КГБ. Май
  и президент такъв нямаме все още. Оттук външно оцветяване с европеидни лафове „дясно-центристки“ и т.н. не прави четивото по-правдободобно или наукоподобно. Всички са все долнопробни комунистически кукли на конци, служебният кабинет, начело с М.Райков и сие, само доказа, че у нас всяка крушка си има ДС-опашка, с други думи: крушката на властта не пада по-далеч от комунистическото дърво -майка. Факт.
  А относно падането на властта. Властта позорно търти, всъщност дебелоочието да намериш повод, че не желаеш кръв, след като вече си я пролял целенасочено ( факт са записите на репликите и на провокаторите, и на полицейските служители). Не може да се разграничиш, при положение , че в ефира се появиха кадри, показващи злобни насилници в полицейска униформа, тежко въоръжени, едри и пращящи от сила, биещи с палки главите на легнали и свили ръце пред лицата си момичета и ученици. Не можеш да скриеш как същите тези охранени синковци, докарани с автобуси и бронирани коли от полицейските управления, ритаха по няколко души едно легнало ,сгърчено тяло, което не се съпротивлява. Каква власт, кой е бил по-силен, та е свалил властта? Нагла инсинуация. Зверството на едва сдържалите се милиционерски орди бе причина ГЕРБ бързо да абдикира. Дори годишнината от обесването на В.Левски завинаги оттук нататък ще бъде лекедясана с кървавото варварство на милиционерската партия.
  На трето място, в експозето се коментира някакъв вакуум в политическите искания. Не. По-скоро има ферментация на неопределеното понятие „Те“. Досега апатичните и неучастващи в избори съграждани махваха с ръка: „Те“ пак ще ни вдигнат тока, „Те“ ще повишат цените“, „Те“ ни …. и пр.Този път протестът локализира тъкмо неидентифицираната с конкретна персонализация група „Те“. „Те“ се оказа властта, каквато и да е тя от законова гледна точка. Общественият договор цъфна, ние имахме и нямахме държава в продължение на седмица. Само бързото дезертиране на властта спаси ситуацията от избухване на въоръжен хаос и масово кръвопролитие с непредвидими във време последици. Дори и сега всичко виси на косъм, тъй като хората са заявили категорично и твърде масово кои точно партийни елити разпознават в „Те“ и кои точно „Те“ не желаят да видят отново в Парламента. Трудна ще бъде легитимността на тези избори, та дори и да са безукорно честни и обективни, стига познатата чета „Те“ пак да се намести с кратка козметика в Парламента. Възможна е масова реакция,възможна е верижна реакция, възможна е катастрофа за България. Вместо реорганизация и масови оставки на партийни лидери и вътрешнопартийна корекция и подмяна на износените „Те“, виждаме безпардонна наглост, дебелоочие, сякаш нищо не е станало, налудничави сборища в неонацистка сценография, като че не са се самоубили хиляди неспоменати българи за тези четири месеца, като че не изгоряха десетина живи факли… А тук говорим за това, че мясовият гняв няма визия за бъдещето.
  Ми няма, каква визия за бъдещето от самозапалил се клетник?
  Тук се говори за гъвкавост… Може би по-гъвкави палки?
  Тук се говори за легитимност – а как иначе? Тук се говори за ляво-дясно-отгоре-отдолу, кому е нужна такава подигравателна риторика? Не и след самозапалванията и скоковете от моста. Няма дори сантиметър за хладнокръвен или ироничен наблюдател „отстрани“ , наблюдаващ мравуняка .