0
4462

Верният „сталинец”

В последния ден от съществуването си книжният пазар на площад „Славейков” ми направи ценен подарък. В ръцете ми попадна тъничка брошура от 23 страници. Автор е Георги Димитров. Брошурата носи заглавие „Сталин и международният пролетариат” и е отпечатана в 20 000 бройки през 1949 г. от издателството на Българската комунистическа партия, чийто правоприемник днес е БСП.

БСП и досега не се е разграничила от верния „сталинец” Георги Димитров, не го е „снела от въоръжение”. Което повдига много въпроси, но дава и един много ясен отговор – защо БСП, ако ще и на главата си да застане, не може никога да бъде тази опозиция и тази полезна за хората алтернатива на управлението, за каквато иска да се представи.

Много скелети дрънчат в гардероба.

Но нека, прочее, да се порадваме заедно:

*

Няма друг човек, който да се ползва с такова непоколебимо доверие и авторитет в редовете на работническото движение, в редовете на трудещите се от всички страни, както нашият Сталин – гениалният продължител на делото на Маркс-Енгелс-Ленин.

*

Силата на влиянието на Сталин се крие в неговото велико учение, проверено в опита на милионите, в неговата правота, потвърдена от безсмъртни дела. Десетилетия буржоазните учени твърдяха, че селянинът притежава „антиколективистичен череп”, че той никога няма да се помири със социализма. Сталин доказа, че селячеството, ръководено чрез държавата от работническата класа, ще се прикотви завинаги към социалистическия бряг.

*

Милионите хора на труда в целия свят виждат в Сталин, в неговото учение и ръководство, въплъщение на всепобеждаващата сила на болшевишката партия и на революционната теория на марксизма-ленинизма, въплъщение на всепобеждаващата сила на работническата класа.

*

Другарят Сталин в продължение на десетилетия развива, допълва и обогатява марксистко-ленинското учение. Цялата тази гигантска работа на другаря Сталин е олицетворение на творческия марксизъм.

*

С цялата своя дейност другарят Сталин даде ненадминат образец за това, как трябва да се защитава марксизма-ленинизма. Тъй както Ленин защити в многогодишна борба марксизма против цялата тълпа „теоретици” на ревизионизма, не им позволи да изтръгнат от марксизма неговата революционна същност, др. Сталин защити марксизма-лениинизма срещу подлите опити на вражеската агентура да изврати това учение и по този начин да обезсили пролетариата.

*

Всичко е пуснато в ход от буржоазията с цел да се разоръжи идейно работническата класа. Кръстоносен поход против марксизма обявява църквата, заедно с нея вървят учените лакеи на буржоазията…

*

Историята на работническото движение във всички страни свидетелствува, че буржоазията наред с прилагане на открито насилие широко използва методите на разлагане редовете на работническото движение отвътре. Тя привлича, подкупва, развращава по различни начини тези дейци на работническото движение, които са жадни за ласкателства, за евтина популярност, за всякакъв вид материални подаяния…

*

Не всекиму е дадено да бъде сталинец. Почетното звание ленинец-сталинец трябва да се заслужи с болшевишка борба и твърдост, с беззаветна преданост към делото на работническата класа…

Деян Енев е завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар в психиатрията на Медицинска академия и хирургията на ІV Градска болница, пресовчик във военния завод ЗЕСТ "Комуна", учител, текстописец в рекламна агенция и журналист в "Марица", "Новинар", "Експрес", "Отечествен фронт", "Сега" и "Монитор". Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации - интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони. Издал е дванайсет книги: сборници с разкази: "Четиво за нощен влак" (1987) - Награда в конкурса за дебютна книга "Южна пролет"; "Конско евангелие" (1992), "Ловец на хора" (1994) - Годишната награда за белетристика на ИК "Христо Ботев", преведена в Норвегия през 1997; "Клането на петела" (1997), "Ези-тура" (2000) - Националната награда за българска художествена литература "Хр. Г. Данов" и Годишната литературна награда на СБП; "Господи, помилуй" (2004) - Голямата награда за нова българска проза "Хеликон"; "Градче на име Мендосино" (2009); "7 коледни разказа" (2009); "Българчето от Аляска. Софийски разкази" (2011); очерци за писатели: "Хора на перото" (2009); християнски есета: "Народ от исихасти" (2010), „Българчето от Аляска” (2012). През 2008 г. австрийското издателство "Дойтике" издава в превод на немски сборник с негови избрани разкази под заглавие "Цирк България. През август 2010 г. лондонското издателство "Портобело" публикува на английски сборника му с избрани разкази "Цирк България". Текстовете му от Портал Култура са събрани в две книги: "Малката домашна църква" (2014) и "По закона на писателя" (2015).
Предишна статия„Америките ни“: културен дебат от ново поколение
Следваща статияЗа варварството на цивилизования човек