0
2982

Версии за края на войната

Разрушеният Мариупол
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Според една версия медиите постепенно спрели да съобщават за войната. Всичко се изтъркало. Хората по света, които и без това не се интересували от събития тъй далечни, бързо забравили, че изобщо я е имало. Забравили дори хората в бомбардираните градове.
 
Падналите снаряди си обяснявали с изригване на нов, плосък тип вулкан или с метеоритен дъжд, сплескващ по пътя своите съставки до форми практически идентични с човешки изделия (давали примера с парейдолиите или се сещали за планетата Соларис). Появили се нови култове като този за шестото поколение разбунтувани ангели, поредните несъгласни с диетите, налагани от Бог в небето. Отново разцъфтели и старите култове – към Сварог, Тангра, духовете на скали и дървета. Когато на входа на града се появял танк, смятали, че е дух, и го прогонвали с литийни шествия, пеейки химни за омилостивяването му.
 
Една версия твърди, че всички се уморили да воюват. Уморили се войниците в окопите да копаят нови окопи, и онези, обслужващи гаубиците, да пъхат като хлябове снаряди в дулата. Уморили се самите самолети и бетеери. Уморила се дори природата – да заличава следите от нощните обстрели на градове и от дневните горски сражения. Но най-уморени се оказали учителите по история, които трябвало непрекъснато да изнасят открити уроци в кратери от точни ракети и с помощта на нагледни средства като топли и мърдащи ръце и крака.
 
Една версия обяснява края на войната с откриването на нов двигател, независим от природните изкопаеми. Въвеждането му мистериозно съвпаднало с изчезването на цели две държавни идеологии – на колониалния империализъм и на национализма. Тази версия най-добре съчетава науката и религията и бързо е разпозната като приятелска от сциентологията.
 
Според една версия Съпротивата се обединила (невероятно, нали?) и взривила едновременно цялата огромна газопреносна мрежа на цивилизования свят. Взривовете продължили десетки години и се разразявали непериодично, но ултрачесто. И цялата Земя се осеяла с венец от светлини. Единствено тази версия обяснява защо живеем в Ерата на светлината.
 
16 август 2022
 
***
 
Освобождение
 
Освобождаване на църкви от покривите им –
за да се вижда небето.
 
Април 2022

Самолет воюва с трактор

Russia fired a missile at a tractor in Kharkiv region, according to the National Police. 26-year-old tractor driver has numerous burns and injuries.

11 май 2022

Трактористът е тежко ранен.

Тракторът гори, но не се дава.
Както винаги едни ще изчисляват
с научни методики шансовете на фермера да умре,
 
а други (фокусирани върху същината) –
с колко е нараснала сумата за репарации,
с коя крива и с кое алгоритмично рацио
да покажат щетата.
 
Трактор е обстрелван от самолет,
докато си бразди полето.
Няма такава гледка
ни в щита Ахилов, нито при Апулей.
 
11 май 2022
 
Центрофуга
 
Обявена е пералня в местния OLX, бате.
С центрофуга, трофейна, от Харков.
А в центрофугата като в Ада на Данте
се мятат забравени ръце и крака.
 
12 юни 2022
 
Разпит на пленен войник
 
Отговаряй: Коя зодия си?
Отговаряй: Асцендент?
Любимо число? Цвете?
Щастлив с колко дози?
 
26 юли 2022
_________________
 
Текстовете са от подготвяната за печат книга на Йордан Ефтимов „Картини от една последна война“.