0
3365

ВИЖ! Фест 2017

И тази година фестивалът „ВИЖ! Фест“, вдъхновен от стипендиантите на фондация „Комунитас“, събра млади таланти от цялата страна.

„Откривателството в пътешествията и научното изследване“, „Дързост и литература“, „Мълчанието в историята“, „Талантът говори и музицира“, това бяха само част от модулите на шестото издание на фестивала за даровити ученици от цяла България. Събитието се проведе на 6 февруари в Столичната библиотека в София.  

И тази година Националното изложение на таланта “ВИЖ! Фест”, организирано от фондация “Комунитас” и екипа на „1000 стипендии“, предостави сцена за изява на деца от цялата страна. Участие във феста взеха млади хора от над 30 населени места. Те представиха творчеството си и общуваха със свои връстници от цяла България.  

Фестивалът бе открит с премиера на авторското музикално произведение за ударни инструменти и пиано на Деметра Григорова. В зала „София“ на Столичната библиотека бе представено творчеството на 24 млади художници и фотографи, някои от които носители на изключителната стипендия на фондация „Комунитас“. Стипендианти споделиха размислите си за мечтите и доброволчеството, за красотата на природата и нейното опазване, за изкуството да се дебатира цивилизовано и аргументирано. Яна Войнова представи идеята си за Балкански младежки форум, а Елонка Харизанова и Калин Димитров от Велико Търново изпяха свои авторски хип-хоп песни и говориха за истинските неща в живота, за онова, което им дава сили да превъзмогват стените на дома за деца, лишени от родителска грижа.

С „ВИЖ! Фест“ 2017 Фондация „Комунитас“ обяви и новото издание на конкурса „1000 стипендии“. До 18 април 2017 г. в него може да се включи всеки ученик от шести до единадесети клас в цялата страна. Специално внимание се отделя за децата от малки населени места, растящи в бедност или без родителска грижа.

Националното изложение на таланта “ВИЖ!Фест” е дългосрочен проект, който стимулира млади хора с интерес към учението, талант в обществените и естествените науки и изкуството и желание за личностно развитие. Атмосферата на тазгодишния фестивал вижте в заснетото от Портал „Култура“ кратко видео с участието на младата изпълнителка Надежда Димитрова, на китариста от Сливен Илин Папязан и Ани Попова, която сподели надеждата си, че младите хора могат да променят света, в който живеем. Вижте още Бранко Вълчев и неговото изпълнение на маримба, Кадрие Аден, която разказа за сбъдната си мечта да покори връх „Ботев“, Георги Димитров – китара, Лора Маркова – цигулка, доц. Ясен Захариев, който говори пред младите си колеги за изкуството да се дебатира аргументирано, Симеон Шиндаров и Анжела Тодорова – виолончело и пиано; оперната прима Ина Кънчева, която се срещна с младите музиканти, Деметра Григорова – ударни и пиано; алпинистът Боян Петров, който разговаря със своте млади почитатели за откривателството в пътешествията и научното изследване; Щелян Димов – църковно песнопение; Боряна Тодорова от литературен клуб „Дързост и литература“; Стилияна Стоянова, която призова връстниците си да не се отказват от своите мечти и Георги Чиколов от Пловдив, който призна, че неговият живот е пианото.

Още по темата:

ВИЖ! Фест 2016

ВИЖ!Фест 2014

Талантът говори