0
1166

Всички ние сме украинци

Bernard-Henri-Lévy 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народе на Майдан! На този площад са събрани всички народи на Украйна. Украинци от Запада и украинци от Изтока. Украинци от градовете и украинци, дошли от селата. Татари и поляци. Казаци и евреи. Има внуци на оцелелите от Голодомор, избиването чрез глад, оркестрирано от Сталин, и на тези от Баби Яр, ужасяващ символ на Шоа.

Ние в Париж имаме площада на Бастилията, където се е конституирал френският народ. Вие имате този площад на Майдан, където се установи украинският народ. И силна емоция за един гражданин на родината на правата на човека е да бъде свидетел от този площад на един изключителен момент от историята, какъвто създават само големите народи.

Арсений Яценюк, ръководител на партията на затворената „Дама от Киев” (Юлия Тимошенко), обяви от тази трибуна създаването на „паралелно правителство”: и аз приветствам това правителство, произлязло от Майдан, правителство, което вече има повече легитимност от всяко друго марионетно правителство, следващо заповедите на Кремъл.

Не Европа на бюрократите, а Европа на духа

Вие, народът на Майдан, имате една мечта, която ви обединява – и вашата мечта е Европа. Не Европа на счетоводителите, а Европа на ценностите. Не Европа на бюрократите, а Европа на  духа. Не Европа, уморена от самата себе си, съмняваща се в своето призвание и своя смисъл, а една пламенна, будна и героична Европа.

И наистина друго усещане е за европееца, дошъл от една Европа, която се съмнява, вече не знае коя е, нито къде отива, да открие тук този пламък. Вие ни давате урок за Европа. Припомняте ни какво чудо може да бъде Европа, ако се изтръгне от онова, което немският философ антинацист Едмунд Хусерл нарече „пепелище на голямата отврат”.

Аз съм френски гражданин. Аз съм европеец федералист. Но днес, на този Майдан, който припомня на Европа нейното първоначално признание и гений, аз съм украинец. Не съм склонен впрочем да говоря за европейската мечта.

Защото няма нищо по-конкретно от Европа, олицетворена от мъжете и жените, които сте поставили начело на вашето движение – една Европа, която за всеки и за всички означава свобода, справедливо управление, борба срещу престъпната държава на олигарсите, гражданственост.

Украйна е биещото сърце на континента

 

Вие придавате плът на европейския проект.  Придавате му съдържание и програма. Давате  смисъл, не „по-чист”, както казваше един френски поет, а по-точен и по-богат, на думата и на идеята за Европа.

Ето защо мисля, че истинската Европа е тук. Ето защо истинските европейци тук, на Майдан, се чувстват обединени. Ето защо Украйна не е някакъв васал на руската империя, който изпросва своята обвързаност с Европа: тя е, в този час, биещото сърце на континента – и Киев е неговата столица.

Народе на Майдан, братя от Европа! Искам да ви кажа колко много хора – в Париж, Берлин и другаде – чуха вашето послание. Знам, че се чувствате сами. Знам, че имате усещането, че сте изоставени от една Европа, която, обръщайки ви гръб, всъщност обръща гръб на своята субстанция. И това е вярно.

Но е вярно, че вие имате приятели в европейските общества. И е вярно също, че вие имате дори тук, в европейските дипломатически мисии, приятели в сянка, които в сърцето си са с вас и които работят във ваша полза.

Те са вашата надежда; но и вие – тяхната. Ако те ви изоставят, вие губите; но ако вие загубите, те губят също. Те го знаят. Ние всички го знаем.

Народи, отвоювали своя суверенитет

Милиони хора разбраха, че нашата участ се разиграва тук, върху този площад на Независимостта, който вие прекръстихте площад „Европа”. И аз, при завръщането си във Франция, имам намерението да заявя високо и силно: никакви визи за разни негодници, заради които навремето Луи XIV бе наредил да гравират на оръдията му „Ultima ratio Regis”(Последното основание на краля), за такива, които заплашват да дадат заповед за щурма на Майдан; замразяване на техните авоари във всички банки на Европейския съюз, както и във всички тези райски данъчни кътчета, чиито врати вече знаем да разбиваме; има цяла гама от санкции, с които демокрациите умеят да си служат – н трябва непрестанно да го повтаряме.

Народе на Майдан, една последна дума. Ще си тръгна със свито сърце, защото знам, че през следващите дни може да се случи всичко, дори най-лошото; и ако в дългата история на народите, отвоювали своя суверенитет чрез окупирането на площадите на градовете си, се сещаме за площада на Бастилията или за площада „св. Венцеслас” в Прага, или пък за атинската Агора, то как да не си спомним и за другия модел, за антимодела – този на „Тянанмън” и за въстанието, удавено в кръв?

Фанфаронството в Сочи

Но знайте, че си тръгвам, изпълнен с огромно възхищение заради смелостта, хладнокръвието, мъдростта и точната мяра, с които вие давате пример на света. Вашето оръжие, това е хладнокръвието. Вашата сила, това е спокойната ви решимост – от Лиза, лавкаджийката, до Виталий Кличко, боксьорът, който един ден може би ще бъде президент на нова Украйна – с която всички вие ми казахте, че нищо не ще възпре духа на Майдан.

И вашата сила, това е духът на отговорност, щях да кажа на дисциплина, с който поддържате барикадите си, а зад барикадите си грижите за прехраната на града, който сте освободили. Защото една и съща дума изразява грижата за града и успеха на цивилизациите. Цивилизован – на моя език, както и на езика на авторите на фреските, които през Х в. са изобразили молитвата на Дева Мария, с ръце, вдигнати в знак на мир, във вашата катедрала „Света София” – е общо име за обичащия civitas и за носителя на цивилизацията.

А вашата сила, да, това е тази висока цивилизация, въпреки, че както при народи на Европа, част от историята ви е трагична и изпълнена с престъпления. Русия не е съществувала, когато Киевска Рус е вече изгряла. Във всеки гражданин на Майдан има повече история и култура, отколкото в това фанфаронство в Сочи – този Тарзан, който е само един Попай, някакъв фалшив герой, истински враг на света София и на нейната мъдрост.

Тъкмо поради това вие ще победите. И тъкмо поради това, рано или късно, вие ще надделеете над повелителя Владимир Путин и над неговия слуга Виктор Янукович.

Пожелавам ви добре дошли в Европа.

Реч, произнесена на 9 февруари на Майдан.

Le Monde

Превод от френски: Тони Николов

Бернар-Анри Леви (род. 1948 г.) е френски философ, писател и ангажиран интелектуалец със световна известност. През 2011 г. бе в основата на признаването на Либийския преходен съвет и активен привърженик на международната интервенция, която доведе до падането на режима на Кадафи.