0
1486

Вяра в уязвимия човек

©phelia barouh

Разговор със словенския поет Алеш Дебеляк, чиято стихосбирка Край на носталгията” излезе неотдавна у нас, и с Георги Господинов по време на Софийския литературен фестивал (10-15 декември 2013). Водеща е Силвия Чолева. Участват преводачките Ева Шпрагер и Людмила Миндова.

fest-logoКато среща на добри познати – така звучеше разговорът между Алеш Дебеляк, Георги Господинов и Силвия Чолева, проведен в рамките на първия Софийски литературен фестивал (10-15 декември 2013). Темите: писането като диалог със себе си и света; изборът пред интелектуалеца – критически или поетически език; т.нар. „малки езици”, балканската традиция и усещането да си европейски писател; локалното като по-универсално от националното; вярата в разколебания и уязвимия човек и как да изговорим тъгата. Вижте видеото с част от разговора.

Алеш Дебеляк (1961, Словения). Автор е на 14 есеистични и 8 поетични книги. Сред есеистичните му сборници са: Меланхолични фигури (1988), Тъмното небе на Америка (1991), Мракът на идолите (1994), Балкански мост: есета за литературата на югославската Атлантида (2010). Негови поетични творби са включени в редица антологии и преведени на много езици. Най-популярните му стихосбирки са: Речник на тишината (1987), Минути на страха (1990), Град и дете (1996), Незавършени оди (2000), Контрабандисти (2009). Носител е на престижни национални и международни награди за поезия: Йенкова и Прешернова награда, отличието Посланик на знанието на Република Словения, израелската награда Мириам Линберг и др.
Специално за участието на Алеш Дебеляк в Софийския литературен фестивал излезе в превод на български книгата Край на носталгията с избрани негови стихове в новото Издателство за поезия ДА.

 

Георги Господинов (1968) е поет, писател и драматург, един от най-четените и превеждани български автори по света. Автор е на книги с поезия, последната от които е антологията Балади и разпади.
Неговият Естествен роман е публикуван на 23 езика. Книгата с разкази И други истории е номинирана за световната награда в жанра Франк О Конър. Романът Физика на тъгата (Жанет 45, 2012) спечели няколко национални награди за литература, включително за български роман на годината. Сборникът с есета Невидимите кризи и книгата с разкази И всичко стана луна са най-новите книги на Господинов.

 

Силвия Чолева (1959) е поетеса, писателка и журналистка. Издала е пет стихосбирки, две книги с фрагменти, един роман и сборник разкази. Носителка на Националната награда за поезия Иван Николов и на Националната награда Хр. Г. Данов в категорията Представяне на българската книга. Води предаване за култура в Българското национално радио, програма Христо Ботев.