Начало Книги Годишни награди Годишни награди на Портал Култура 2018
Годишни награди

Годишни награди на Портал Култура 2018

Портал Култура
01.11.2018
Проф. Климентина Иванова, фотография Стефан Джамбазов

На 1 ноември, в Деня на народните будители, Портал Култура връчи за пета година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката. Голямата специална награда получи проф. Климентина Иванова. 

В категорията Проза първа награда получи Милен Русков за „Чамкория” (изд. Жанет 45) заради „неподражаемото езиково майсторство, с което възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството“.

Втората награда в категория Проза бе връчена на Захари Карабашлиев за романа „Хавра“ („Сиела”, 2017) заради „умението му да превърне романното повествование в разследване на настоящето, където факт и фантазия се сплитат в причудливо единство“.

В категорията Хуманитаристика първа награда получи книгата на Борислав Скочев „Концлагерът Белене. 1949-1987“, („Сиела”, 2017), която „чрез анализа на концлагерната система от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива и несъпротива срещу режима“.

Втората награда спечели Антония Велкова-Гайдаржиева за книгата „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“ (УИ „Св. св. Кирил и Методий“) „заради умението ѝ да превърне диалозите си с една от големите фигури в съвременното българско литературознание в разказ за литературата като преживян опит и биография на времето“.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Голямата специална награда на Портал Култура получи проф. Климентина Иванова заради „нейния изключителен принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена“.

Специалната награда бе присъдена на Рада Москова заради значимия ѝ принос в българската театрална и филмова драматургия и литературата за деца, както и заради документалната ѝ проза, посветена на „негероите“ и травмите от миналия „почти живот“.

Специалната награда на фондация „Комунитас“ за „личен принос към независимата журналистика“ получи Стойко Тонев.

Портал Култура
01.11.2018

Свързани статии