Начало Книги Годишни награди Годишни награди на Портал Култура 2019
Годишни награди

Годишни награди на Портал Култура 2019

Портал Култура
01.11.2019
18794

На 1 ноември (петък) – в Деня на народните будители – от 18 ч. в книжен център Гринуич Портал Култура връчи за шеста поредна година Годишните си награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката. 

Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация „Комунитас“. Отличените творби са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев. Наградите са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Фондация „Комунитас” връчва и една специална награда за принос към гражданското общество.

Проза

В категорията Проза първа награда получи Палми Ранчев за сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно” („Жанет 45“, 2018) заради „високия естетически стоицизъм, с който отстоява правото на достойнство на хората извън борда“.

Втората награда в категория Проза бе връчена на Елена Алексиева за романа „Свети Вълк“ („Факел Експрес”, 2018) заради „умението ѝ да превърне романното повествование в изследване на настоящето, постигайки майсторски синтез на различни жанрове“.

Хуманитаристика

В категорията Хуманитаристика първа награда получи книгата на Ромео Попилиев „Цензурата по времето на комунизма“ („Рива”, 2018), която чрез анализа на забранените или трудно допуснати на сцената театрални творби от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива срещу режима.

Втората награда спечели книгата на Даниел Вачков „Аварии и катастрофи. Хроника на социалистическата индустриализация“ (ИИБМ, „Сиела“, 2018) заради разкриването на една премълчавана страница от историята на НРБ, свързана с множество човешки трагедии.

Специални награди

Голямата специална награда на Портал Култура получи проф. Светлозар Игов за „приносното значение на творчеството му като критик, литературен историк, есеист и преводач, за високото равнище на неспокойната му и търсеща мисъл, откроила яркия облик на неговия съзидателен критически хуманизъм“.

Специалната награда бе присъдена на Боян Папазов заради „значимия му принос в българската театрална и филмова драматургия и умението му да разкрива истини, да подтиква зрителя сам да ги открива, да провокира и носи заряд за обществена промяна“.

Специалната награда на фондация „Комунитас“ за „личен принос към независимата журналистика“ получи Силвия Великова.

Портал Култура
01.11.2019

Свързани статии

Още от автора