0
2252

Държава

Патриархът на Москва и на цяла Русия завеща у нас на тръгване впечатлението за човек, който е останал недоволен от гостуването си в страната ни. Мисля, че недоволството на патриарх Кирил има своята сложна и трудна психологическа история. И тя не е бедна на поуки.

Още на 24 май 2017 г. руският президент Владимир Путин каза по време на среща с Георге Иванов – президент на Република Македония, че историческата признателност на русите за стигналите и до тях във времето букви, на които пишат същите руси и до днес, трябва да бъде отдадена на македонските земи. От македонските земи дойде писмото ни, заяви тогава Владимир Путин.

Патриарх Кирил, чувайки го това, трябва да е останал изненадан и смутен в онзи момент, смея да предположа. Предполагам го, защото след гостуването на московския патриарх в София вече имаме достатъчно основание да мислим, че предстоятелят на Руската православна църква е човек, особено чувствителен към недооценяването на държавното начало като първостепенен фактор в историческия процес.  

Както се видя, патриарх Кирил прие тежко и угрюмо изричното споменаване на народността на воините, участвали в Освобождението на България и почитането им (обичайно у нас).

Тази наша обичайност беше вменена от височайшия гост като вина на българските официални власти с аргумента, че представлява незачитане и неблагодарност към руската държавност и руската държава. Която държава, в своята явно несъмнена континуалност, е тази, наредила и постановила на времето си участието в освободителната за българите война от 1877-1878 г. на благодарно споменаваните и от днешните българи по име народи, взели своето участие в нея. Значи, държавата е по-важна от синовете и дъщерите на тези народи. По-важна със своята държавност.  

Следвайки патоса, но и логиката на неудовлетвореност, споделени с нас от патриарх Кирил, можем да си представим и това, че нему, на патриарха, не е било лесно и на 24 май 2017 г. Тогава, когато той беше изправен пред необходимостта да преглътне неспоменаването на онази православна държава и на нейните държавници, отгледали азбуката, отишла после, с времето си, и в Русия.

Трудно ще да му е било на патриарх Кирил на 24 май 2017 г. Не ще да му е било лесно на московския патриарх в онези майски часове да оправдае пред себе си и пред Бога това, че Владимир Путин изпусна, подмина и преднамерено пренебрегна на 24 май ролята на свети Борис-Михаил Покръстител – държавника, възложил на свети Климент Охридски да утвърждава Словото сред народа в държава, от името на същия този православен български владетел и на неговата православна държава.

Какво ли си е мислил по онова време на изпускане и пропуск (24. 05. 2017 г.). Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия? Дали е бил смутен или възмутен дори от това, че Владимир Путин не споменава името и имената на онези, които с държавна благословия се появяват в македонските земи. Забрави в онази си реч да спомене двама така значими за цялото Православие светии и светци – държавно отговорни и двамата за съдбата на славянската азбука и славянската история по-нататък…

Да, забрави руският президент преди почти година, че същият този български княз с държавната си власт на християнски и български владетел е поверил на другия да гледа и да надзирава с неговата закрила на владетел Словото Божие. За да става то по-разбираемо, по-четивно, по-ясно начертано…

Така свети Климент стигнал до чертите на славянската азбука. Нацъртал ги някъде в македонските земи. Както и да са се наричали по негово време прочее…

Руският патриарх Кирил дойде в България, за да ни каже, че не уважаваме най-важното от всичкото – държавата. Народите и техните синове и дъщери са важни, каза епископ Кирил, но по-важна от тях и от всичко е държавата, която ги е пратила да вършат делото си. Също като тази държава ли, Ваше Светейшество, която изпрати азбуката от македонските земи към другите?

Тази държава отдавна, разбира се, не съществува. Тя е била само едно средновековно политическо образувание, от което не е станало почти нищо. Освен паметта, името и по-високата минимална заплата от руската. На добър час с държавоприпомнянето!