Начало Галерия Европа на една софийска улица
Галерия

Европа на една софийска улица

Портал Култура
25.09.2017
9827

На 30 септември, от 11 до 19 часа, улица „Самуил“, между „Денкоглу“ и „Солунска“, ще се превърне в зона за изкуство.

На това място, в сърцето на София, на 30 септември, събота, ще си дадат среща музиката и изобразителното изкуство, вдъхновени от личността на Димитър Ненов (1901–1953). Тъкмо там се намира домът на големия български музикант и архитект Димитър Ненов, личност с драматична съдба, все още недостатъчно оценен в България. Там е къщата музей „Борис Христов“, както и много галерии –„Астри“, „Париж“, „Контраст“ и др.

„Европа в една софийска улица“ е проект на фондация „Въпреки“, подкрепен от Програма „Европа“ на Столична община, и в партньорство с район Триадица, НГПИ „Св. Лука“, ИИИ на БАН, който представя по артистичен начин това специално място в София. Защото, допълват Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов: „Ние търсим нашето славно минало в древността, но то има своите измерения и в модерните времена“.

Началото е в 11 часа с кратък концерт на улицата от виолончелистите проф. Анатоли Кръстев и Атанас Кръстев. Преподаватели и ученици от музикална школа City Music School ще свирят от 12 часа пред галерия „Астри“. От 13 часа в къщата музей „Борис Христов“ пианистката Полина Антонова ще изпълни произведения от Димитър Ненов. След 14 часа отново там ще чуем записа на Концерта за пиано на Димитър Ненов в изпълнение на Шотландския кралски оркестър със солист Иво Върбанов и диригент Емил Табаков. След 15 часа е предвидена среща с Емил Табаков и композитора Георги Арнаудов. От 16 часа в двора на Къщата ще прозвучат изпълненията на Теодосий Спасов, кавал и глас; Християн Цвятков, китара; Генадий Рашков, ударни. По-късно, от 17 часа, младите скулптори Мартиан Табаков и Мартин Трифонов ще представят на улицата експериментална музика от своите скулптурни инструменти, а на финала ще звучат изпълнения на група „Фройд“.  

В галерия „Астри“ през деня ще има ателие по керамика на открито, а от 16 часа вернисаж на художничката Милена Матева, която живее в Испания. В галерия „Париж“ се открива самостоятелна изложба на Петър Димов под заглавие „Голямото пътуване“. В галерия „Контраст“ са подредени рисунки и графики на италианеца Нунцио Биббò. Арт-къща „Куклите“ кани на работилница за изработка на кукли и на изложба от 300 антикварни български кукли. Центърът за изкуства Арт лаборатория на съседната улица „Ивайло“ ще се включи с експериментални живописни картини на Юлиан Станкулов. А учениците от НГПУ „Св. Лука“ ще рисуват улицата и на улицата. Защото пространството ще бъдат освободено от автомобили. Празникът е за всички.

Портал Култура
25.09.2017

Още от автора