Начало Идеи „Ексклузивно“ медийно падение
Идеи

„Ексклузивно“ медийно падение

Даниел Пенев
30.11.2022
6193
Кадър от филма „Не поглеждай нагоре“ (2021), режисьор Адам Маккей

ПЪРВО ПО NOVA: Мъж извършва непристойни действия пред детска градина (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Само по NOVA говорят синовете на французина, загинал в катастрофата на Околовръстното

Само по bTV: Непоказани кадри по скандалния случай с прокурорския син

Дори да нямате професионален интерес към медиите, вероятно ви е направило впечатление, че националните телевизии в последно време си присвоиха една порочна практика на жълто-кафявите търсачи на кликове, харесвания и споделяния, а именно поставянето на акцент върху „ексклузивността“ на информацията, която предлагат на зрителите. Иначе казано, те все по-често използват – в заглавията на журналистическите материали и/или в самите материали – думи и словосъчетания като „Ексклузивно“, „Първо по…“ и „Само по/пред…“. Целта: да заявят категорично, че са първите, най-добрите, най-великите, най-способните, най-специалните, уникални, капи на всички капи.

За да няма нито един неразбрал сред зрителите, телевизиите понякога се подсигуряват с двойно подчертаване на „есклузивността“ на материалите. Да вземем едно от извадените от мен примерни заглавия: не стига че синовете на французина, загинал в катастрофата на Околовръстното шосе, говорят ЕКСКЛУЗИВНО, ами го правят и само по NOVA.

Ако смятате, че ви занимавам с дребнави и уж безобидни явления в българската медийна среда, моля ви да отделите няколко минути, за да разберете защо според мен тези явления са проблем, който засяга всички ни.

Порой от „ексклузивни“ новини

Наблягането на „ексклузивността“ на една или друга информация нямаше да е проблем, ако говорим за единични случаи. В действителност обаче тук става въпрос за порой от „ексклузивни“ новини.

Бърза справка в сайта на bTV Новините потвърждава думите ми. Напишете в търсачката в сайта „само по/пред bTV“ или „ексклузивно“ и ще получите десетки резултати за материали със заглавия, които съдържат тези думи, като:

Само по bTV: Нарушил ли е домашния си арест прокурорският син, обвинен в побой? (31 октомври 2022 г.)

Иван Гешев ексклузивно пред bTV: Исканията за оставката ми са от наследниците на номенклатурата, няма да я подам (30 октомври 2022 г.)

Ексклузивно по bTV: Как в ромската махала в Ихтиман се гласува единодушно (16 октомври 2022 г.)

Ексклузивно: Задържането на ръководителя на канала за мигранти, свързан със смъртта на полицаите в Бургас (ВИДЕО) (20 септември 2022 г.)

Само пред bTV: Разказ на лекаря, първи помогнал на децата от катастрофата на „Тракия“ (20 август 2022 г.)

Ексклузивно по bTV: Говори бившият премиер Кирил Петков (19 август 2022 г.)

Само по bTV: Говорят спешните медици, помогнали първи при катастрофата с деца на АМ „Тракия“ (18 август 2022 г.)

Ексклузивно пред bTV: Говори жената, оказала първа помощ на удареното от мълния момиче (17 август 2022 г.)

Само пред bTV: Говори лекарят, помогнал първи на пострадалите на „Тракия“ деца (16 август 2022 г.)

Ексклузивно в „Лице в лице“: Премиерът в оставка Кирил Петков (20 юли 2022 г.)

Кирил Петков ексклузивно пред Мария Цънцарова тази вечер в „Защо, господин министър?“ (9 юли 2022 г.)

Ексклузивно: Екип на bTV беше допуснат в Приднестровието (7 май 2022 г.)

Ексклузивно: Военен парад „влиза“ в студиото на bTV (6 май 2022 г.)

Петков ексклузивно пред bTV: Военните ни заводи работят на пълни обороти, Зеленски поиска да ремонтираме тежка техника (1 май 2022 г.)

Собственикът на „Рожен“ ексклузивно пред bTV: На кораба има 11 моряци (29 април 2022 г.)

Само пред bTV: Говорят пострадалите при стрелбата в с. Сърница (1 декември 2021 г.)

Пред bTV говорят близките на заподозрения за тежкото убийство на дете в Самоковско (5 юни 2021 г.)

От Нова телевизия също демонстрират силна страст към „ексклузивната“ журналистика. Ето няколко примера:

„Събуди се“: Зад кулисите на властта – ексклузивно Росен Плевнелиев и Соломон Паси (4 ноември 2022 г.)

САМО ПО NOVA: Защо полицията отказва да върне 20 000 лв. на обрана двойка украинци в Пловдив (4 ноември 2022 г.)

САМО ПО NOVA: Свидетелски разказ за минутите преди катастрофата на Околовръстното (ВИДЕО) (7 октомври 2022 г.)

ЕКСКЛУЗИВНО: Само по NOVA говорят синовете на французина, загинал в катастрофата на Околовръстното (27 септември 2022 г.)

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Задържането на шефа на канала за мигранти, свързан с катастрофата в Бургас (ВИДЕО) (20 септември 2022 г.)

Ексклузивно: Корнелия Нинова за третия мандат пред Любо Огнянов в „Офанзива“ (23 юли 2022 г.)

Ексклузивно по NOVA: Никола Минчев говори за първи път след оставката пред Лора Крумова (8 юли 2022 г.)

ПЪРВО ПРЕД NOVA: Братът на Георги Семерджиев говори за катастрофата (6 юли 2022 г.)

ЕКСКЛУЗИВНО в „На фокус с Лора Крумова“: Говори началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова (10 юни 2022 г.)

ЕКСКЛУЗИВНО: Говорят майките на Евгения и на заподозрения за убийството ѝ Орлин (29 май 2022 г.)

Ексклузивно в „Събуди се“: Любомир Каримански – за първи път, след като не беше избран за шеф на БНБ (6 май 2022 г.)

ЕКСКЛУЗИВНО: Кой стои зад заплахите срещу прокурор Ангел Кънчев (9 април 2022 г.)

САМО ПО NOVA: Разказ на жената, паднала в шахта в Русе (ВИДЕО) (11 февруари 2022 г.)

ЕКСКЛУЗИВНО: Говори един от първите пристигнали на мястото на трагедията на „Струма“ (23 ноември 2021 г.)

САМО ПРЕД NOVA: Разказът на бащата на прегазеното 8-годишно дете (24 юли 2021 г.)

В Българската национална телевизия (БНТ) не изостават от тенденциите, които следват в двете частни национални телевизии:

Ексклузивно пред БНТ: Задържаните за убийството на българския полицай са с психични заболявания и крайно бедни (11 ноември 2022 г.)

Ексклузивно пред БНТ: Проф. Пламен Моллов – не съм се крил от антикорупционната комисия (15 юни 2022 г.)

Ексклузивно за БНТ от Киев: Сирени, сражения и хора, които отчаяно се опитват да напуснат града (ВИДЕО) (5 март 2022 г.)

Ексклузивно: Екипът на БНТ след завръщането си от Украйна – в първите минути човек няма време да се страхува (27 февруари 2022 г.)

Ексклузивно от нашите пратеници: Нощувахме на бензиностанция, където бяха разположени украински военни сили (25 февруари 2022 г.)

Ексклузивно пред БНТ: Първо интервю на премиера Кирил Петков (13 декември 2021 г.)

Ексклузивно пред БНТ: Синът на втория шофьор на автобуса потвърди за смъртта му (25 ноември 2021 г.)

Ексклузивно: Екип на БНТ разговаря с годениците, оцелели в трагедията на „Струма“ (24 ноември 2021 г.)

Ексклузивно пред БНТ: Проговаря моряк от заседналия кораб (4 октомври 2021 г.)

Ексклузивно пред БНТ: Хляб за 5 лв. продават в павилион в мигрантския център в „Бусманци“ (2 юли 2021 г.)

„Ексклузивни“ последствия

Ожесточената телевизионна надпревара за „ексклузивност“ не е някаква абстракция, а конкретно явление с три конкретни (и сериозни) последствия.

Първо, ненаситният стремеж към „ексклузивност“ изкривява разбиранията ни за понятия като „новина“ и за ролята на медиите в отразяването на събитията от заобикалящия ни свят.

Дори подчертаването на „ексклузивността“ на даден репортаж или интервю да е уместно, тази „ексклузивност“ трябва да произтича от и да е насочена към събитието, а не медията. В противен случай мислещият зрител е естествено да се запита кое всъщност е новината. Да вземем материала със заглавие „Ексклузивно: Екип на БНТ разговаря с годениците, оцелели в трагедията на „Струма“. Кое е новината тук – това, че БНТ е разговаряла с тези хора, или това, което те са споделили пред медията? Според мен новината е свързана с казаното от тях, но в БНТ явно са на противоположното мнение и са решили в заглавието да акцентират върху „новината“, че екип на телевизията е разговарял с тези хора. Същото важи за заглавието „ПЪРВО ПРЕД NOVA: Братът на Георги Семерджиев говори за катастрофата“. За мен новината е свързана с това, което е казал интервюираният, а не с това, че той е говорил „ПЪРВО ПРЕД NOVA“. Същото се отнася и за „Ексклузивно от нашите пратеници: Нощувахме на бензиностанция, където бяха разположени украински военни сили“ (БНТ) – като зрител мен на първо място ме интересува какво се случва в Украйна, а не къде са нощували пратениците на телевизията.

Самоизтъкването и тупането в гърдите от страна на медиите в такива ситуации е проява на лош вкус, която създава впечатлението, че те се смятат за по-важни от самата новина. В някои случаи посланието дори може да е обидно спрямо героите на репортажа. Такъв, струва ми се, е случаят със заглавието „Ексклузивно за БНТ от Киев: Сирени, сражения и хора, които отчаяно се опитват да напуснат града (ВИДЕО)“. Когато прочетем това заглавие, лесно може да си помислим, че на работещите в БНТ не им дреме за трагедията, която отразяват, и че най-важното за тях е, че точно те (а не някой друг) я отразяват.

За разлика от тези заглавия, които разкриват липса на професионализъм и емпатия, други „ексклузивни“ заглавия са комични. Например: „Ексклузивно пред БНТ: Хляб за 5 лв. продават в павилион в мигрантския център в „Бусманци“. Ако аз гледам или не прочета целия репортаж, това заглавие ще ме накара да се запитам дали хлябът в Бусманци се продава за 5 лв. по принцип, или това е „ексклузивна“ цена за БНТ. От самия репортаж вече става ясно, че с кадрите „разполага само БНТ“, но това самоизтъкване отново ми се струва неуместно, защото за зрителите и читателите от значение е разкритата със скрита камера информация, а не кой притежава тези кадри.

Второ, понякога телевизиите използват „ексклузивно“ за привличане на вниманието към теми, които са далеч от определението за „новина“, камо ли пък за новина, която засяга обществото. Пример: „Ексклузивно: Военен парад „влиза“ в студиото на bTV“. В този случай телевизията не предлага никаква новинарска стойност на зрителите, а чисто и просто им казва: „Вижте ни колко сме готини/велики/специални/неповторими“. Освен това двете частни национални телевизии така добре са овладели копипейст практиките при прилагането на нови технологии и организирането на своите програмни схеми, че на практика те не се различават, което автоматично прави предлаганото от тях съдържание еднакво „ексклузивно“, което означава, че то въобще не е „ексклузивно“.

Трето, колкото по-голям е броят на „ексклузивните“ репортажи и интервюта в медиите, толкова по-малко „ексклузивни“ са те, защото „ексклузивното“ става обичайно. Когато водещ представител на политическия елит, например настоящ или бивш премиер, говори пред една и съща медия три пъти за по-малко от месец и половина, очевидно интервютата с него не са чак толкова „ексклузивни“. Аз лично не намирам нищо „ексклузивно“ в това, че популярна политическа фигура е поканена да говори по актуални теми от обществен интерес в някое телевизионно студио, още повече в България, където партийните лидери са в постоянен режим на обикаляне из телевизионните студиа.

И четвърто, копирайки техниките и подходите за привличане на вниманието, използвани от имитации на медии, националните телевизии неизбежно олекват. Вместо да се издигат в очите ни като стожери на професионалната журналистика, те индиректно заявяват, че рейтингите и броят на посещенията в сайтовете им са по-важни за тях от полезността на информацията, която поднасят на зрителите, и от начина, по който я поднасят.

„Ексклузивни кадри“ от апокалипсиса

Ако експлозията от „ексклузивни“ репортажи и интервюта в родния ефир от последните месеци се запази във времето, все повече от хората, които гледат и четат тези материали, ще загубят и без това рехавото си доверие в медиите и ще стигнат до извода, че „всички са маскари“. От това ще загубим почти всички, като единствените печеливши ще са онези, които търсят сензации и черпят дивиденти от поддържането на токсична медийна среда.

Нездравословният стремеж към „ексклузивност“ подкопава професионалните и етични стандарти в журналистиката. На какво основание можем да очакваме от родните медии да пазят достойнството на героите на своите материали, да полагат усилия да предлагат разнообразни гледни точки, да избягват да засилват скръбта и мъката на хората, които интервюират, и да не изострят съзнателно тревожността на зрителите/читателите, когато ръководителите, журналистите, продуцентите и редакторите във водещите национални телевизии продължават да демонстрират плашеща безотговорност и ненаситен апетит за сензационност във връзка с елемент от своята работа (заглавията на материалите), който могат да коригират с минимални усилия и ресурси?

Може да ви се стори крайно, но истината е, че в огромна степен кръвожадната борба за привличане и задържане вниманието на зрителите е толкова кръвожадна по желание на самите телевизии. Логиката на тази борба е толкова извратена, че немалко от работещите в тези организации копнеят – съзнателно или подсъзнателно – за катастрофи, побоища, кражби, престрелки, войни, терористични нападения, природни бедствия, икономически и политически кризи и други катаклизми.

Ако не настъпят радикални промени в медийния сектор, първата от които е осъзнаването на личната отговорност от страна на всеки един журналист, редактор и продуцент, нищо чудно един ден националните телевизии у нас да се напреварват коя от тях ще предложи най-ексклузивни кадри от апокалипсиса. Голяма работа, че няма да има кой да ги види – важното е да са „ексклузивни“.

Даниел Пенев е журналист, преводач и редактор. Автор на книгите „Хората, които променят България“ (2019), „От нас зависи“ (2020) и „Да тичаш към себе си“ (в съавторство с  Краси Георгиев, 2021). В ролята си на преводач от английски език работи по книги като „Дарът“ на Едит Егер, „Забави темпото!“ на Карл Онорè и „Обещанието на един молив“ на Адам Браун.

На главната страница: кадър от филма „Не поглеждай нагоре“ (2021), режисьор Адам Маккей

Даниел Пенев
30.11.2022

Свързани статии