12
1663

Еретик или мъченик?

TDimova

Беше убит отец Жак Амел. Католически свещеник е убит по особено жесток, садистичен начин от ислямистки изверги, които крещят „Аллах Акбар” и „ДАЕШ”, докато извършват клането. Режат гърлото, докато главата се отдели от тялото. Убийството е извършено в олтара на храма, пред Светата трапеза, докато отец Жак отслужва Света литургия. Една монахиня успява да избяга и да се обади в полицията. Междувременно терористите хващат петима от богомолците. На един от тях също започват да режат гърлото, но полицията идва и лекарите успяват да спасят живота му. Терористите са застреляни на място.

Отец Жак е на 86 години, ръкоположен е през далечната 1958 г., 59 години служи през църковния олтар. Поради възрастта си е бил помощник енорийски свещеник в Сент Етиен дю Рувре, предградие на Руан – града, в който Жана д’ Арк е обвинена в изповядване на ерес и изгорена на клада.

На траурната меса в Нотр Дам в Париж присъстват над хиляда и петстотин богомолци. На другия ден президентът Оланд кани в Елисейския дворец представители на всички конфесии във Франция, в това число и мюсюлмани. Присъстват и православни духовници. Руският патриарх Кирил изразява съболезнования към архиепископа на Париж. В писмото се отправя молитва: „Бог, който толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Иоан 3: 16) да упокои душата на Своя служител в небесните обители”. Мюсюлманското вероизповедание в България също осъди убийството на католическия свещеник.

От страна на нашата Църква официална реакция няма.

Мисля си, че липсата на състрадание е в резултат на особеното втвърдяване на нашата Църква през последните месеци, което се изразява в отричане, отхвърляне и заклеймяване на всяко различно мнение, за да се стигне до закономерния завършек – отсъствие на състрадание дори пред пролятата кръв, щом като тя е пролята пред католически, а не пред православен олтар. Комунизмът вътре в нас – сякаш сме на състезание по това с какви най-крайни квалификации да наричаме  католиците и протестантите, в какви най-тежки и непростими грехове да ги обвиняваме. Слепи и глухи сме пред факта, че огромното мнозинство от българите са кръстени номинално, че през целия си живот остават напълно чужди на Църквата, че изповядват някаква еклектична вяра, че се лутат между астрология, ню ейдж и ясновидство, че кръщението е единствено традиция или в най-добрия случай особен вид застраховка. Духът на нетърпимост и негативизъм е не само в Църквата, разбира се, но именно тук той се показва в най-отблъскващия си вид. Около Събора в Крит едва сдържаната агресия ескалираше неудържимо, заразяваше и отравяше въздуха. Църквите и епископите, които участваха там, бяха обвинявани в страшни и гибелни грехове. Нагнети се атмосфера на противопоставяне, грубост, язвителност, отрицание, която има аналог единствено във войнствената болшевишка нетърпимост към класовия враг.

Как сега да изразим съчувствие към жестокото убийство на католическия свещеник? Нали най-важното беше на Събора да се прогласи, че Католическата църква не е Църква и е гибелно да се влиза в каквото и да е общение с католици. Тяхното допускане дори до Събора като наблюдатели беше проблем. След като Католическата църква не е Църква, то и отец Жак не може да е свещеник, то и ние трябва да подминем варварството с мълчание.

Знаем, че мъченическата кръв умива много грехове, дори греха на отстъпничеството, приема се, че дори и ако некръстен бъде погубен за вярата, той бива причислен към мъчениците, защото се счита, че е кръстен в собствената си кръв.

Смъртта на 86-годишния отец Жак потресе всички ни. Да служиш 59 години пред олтара и да бъдеш заклан пред същия този олтар е нещо, което християнското съзнание трудно може да поеме. Имахме нужда от помощ, от напътствие, от подкрепа, от утеха.

Мълчанието на нашата Църква тежи, тежи на всички ни.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са "Без кожа", "Змийско мляко", "Кучката", "Любовници", "Невинните" и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите ѝ "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам", както и повестта "Последният рожден ден". През 2006 г. "Майките" спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Адриана" е преведена във Франция и в Чехия. През 2010 г. "Марма, Мариам" спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. Нейният роман "Влакът за Емаус" (2013) спечели наградата за проза на портал Култура за 2014 г. Най-новият ѝ роман - "Поразените" - излезе през август 2019 г., публикуван от издателство "Сиела".
Предишна статияФилофобството
Следваща статияАрестуваният кон

12 КОМЕНТАРИ

 1. Явно нищо не е в състояние да спре псевдоинтелектуалците да хулят БПЦ и християните дори и през Богородичните пости. Особено нечистоплътно е да спекулираш с една човешка трагедия, за да проповядваш лъжите на икуменизма.
  Нещо за сведение на „интелектуалците“, представящи се за християни:

  Свети Лаодикийски събор

  Правило 34
  Не се позволява на християнин да напуска Христови мъченици и да отива при лъжемъченици, т.е. при тия, които се намират при еретици, или сами са били еретици, понеже те са отстранени от Бога. За това ония, които прибягват при тях, нека са анатема.

  Това правило се намира във връзка с правило 9 на същия събор.

  Правило 9
  На църковни лица не се позволява да отиват на молитва или за лекуване на гробища на всякакви еретици, или в така наричани у тях мъченически места. А ония, които отиват, ако са верни, нека бъдат лишени от църковно общение за известно време. Ония пък, които се каят и изповядват греха си, нека бъдат приемани в общение.

 2. Толиз, От 1883 Бог е мъртав. Не може да не си чул. След смъртта на Бог офицерите му са музейни работници. Християнството е традиция а онези служители на ДС в СС са лоши музйни работници и кофти българи. Те не знаят какво правят и кога да го правят. От тях не можем да очакваме състрадателност към еретиците от католическия свят. Поне началника Кирил не е наредил за такава. Никой не може да охули БПЦ. Тя е в безвремието. И не и пука. Обидата настига само неосведомените като теб. Разбира се плача на дара на боговете е изтискан. Неискрен. С изкуствени сълзи. Но това не оправдава писаната пародия на веропридържането на толиз.

 3. ZILOT, голям грях ли е извършил Негово Светейшество Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия, като е изпратил съболезнователно писмо по повод убийството на католическия свещеник до Негово Високопреосвещенство кардинал Андре Вен-Труа, архиепископ на Париж и председател на епископската конференция на Франция, в което писмо използва израза „Римо-Католичаска Църква“, а сградата, в която е извършено убийството нарича „храм“ и „свято място“?

 4. Един достоен отговор:

  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=208844

  Във връзка с дискутирания в общественото пространство въпрос за отношението на Българската патриаршия към приетите на Събора в Крит документи, заявяваме, че все още в Светия Синод на БПЦ-БП не са получени официално тези документи. След като те бъдат получени ще им бъде направен легализиран превод и ще бъдат изпратени на митрополитите на БПЦ за внимателното им изучаване. Едва след това на свое заседание Синодът ще вземе отношение по решенията на Събора и ще изпрати становището си по надлежния ред.

  Напомняме, освен това, че Българската патриаршия не е отказвала участие в Събора. Съгласно приетия регламент, Светият Синод на БПЦ-БП подложи на внимателно съборно изследване проекто-документите. Тъй как бяха открити пропуски, некоректни и двусмислени формулировки и др., с решението си от 01.06. 2016 г. Синодът помоли за отлагането на Събора, за да се изчистят проблемните моменти.

  БПЦ-БП своевременно е изпращала своите забележки и позиции по проекто-документите на Събора. Още с решение на Светия Синод в пълен състав от 12.02.2015 г. протокол №3, БПЦ е отправила бележки и корекции по документа, приет на предсъборното съвещание от 29.09 – 4.10.2014 г. и е изпратила своите забележки по него.

  За съжаление тези позиции са оставени без внимание и не са били разглеждани от секретариата по подготовката на Събора.

  • http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=210872

   Във връзка с изказана частна позиция от г-жа Теодора Димова в „Мъченик или еретик”, обвиняваща ръководството на Българската православна църква (БПЦ) в липса на съпричастност с жертвите на поредното покушение срещу християни, и на спекулации по темата, че нашата Църква не е изказала официална позиция и съболезнования по повод убития от терористи-ислямисти отец Жак Амел – помощник енорийски свещеник в Сент Етиен дю Рувр, Франция, заявяваме следното:

   В последно време в много страни по света, като последица от насилие, войни, бедствия и инциденти загиват много хора, което съвсем естествено буди нашата тревога, покруса и съчувствие. Последните терористични актове във Франция, Германия и други страни от Европа също предизвикват нашата загриженост от нарастване на насилието и предизвикват нашето християнско състрадание към близките и сънародниците на стотиците невинни жертви.

   Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият Синод на БПЦ винаги са откликвали със съчувствие и съпричастност по повод на бедствия и терористични актове, при които са загивали невинни хора от различна националност, вероизповедание, обществено положение и убеждения. Българската патриаршия през последните години изразява последователно своята позиция срещу насилието и заявява по съответния начин своите най-искрени съболезнования по повод на антихуманни и варварски терористични актове, които се извършват от екстремистки настроени групи.

   Такава е била винаги неизменната реакция на БПЦ както при инцидента в московското метро през юли 2014, при терористичните актове в гр. Волгоград през 2014, по повод на трагедията при пожара в нощен клуб в Букурещ през ноември 2015, така и във връзка с кървавите атентати в Брюксел и в Ница в деня на националния празник на Франция през 2016 г. Послание на Българския патриарх до съответните църковни и държавни власти в южната ни съседка беше изпратено и по повод на кървавите атентати в Истанбул и в много други случаи, когато жертви на насилие са ставали стотици невинни хора независимо от тяхната религиозна вяра и културна принадлежност.

   БПЦ е изразявала постоянно своята християнска позиция, и е отправяла молитви и съболезнования, и в случаите на отделни пострадали духовници и миряни. За това свидетелстват многобройните изявления срещу гоненията на християни в Сирия и Близкия изток и конкретно по повод на отвлечените в околностите на Алепо двама архиереи от Антиохийската патриаршия и от Сиро-яковитската църква.

   Със съжаление и болка трябва да отбележим, че поради ежедневното нарастване на насилието и терористичните актове срещу християни в страните от Европа и Близкия изток, в много случаи, когато по света са загивали и страдали за вярата си християнски духовници и миряни, поради едни или други обстоятелства, не сме успявали да заявяваме своевременно официална позиция и да изказваме съболезнования по всеки конкретен повод. Това обстоятелство съвсем не означава, че като християни не страдаме и не се молим за всяка душа, която скърби и страда тук на земята, и за всеки човек, чийто живот е отнет по насилствен начин и си е отишъл преждевременно от този свят. От липсата на едно или друго официално съобщение по повод на конкретен трагичен инцидент не би следвало да се правят генерални изводи за позициите на Светия Синод или да се внушават в медийното пространство субективни възгледи и оценки на отделни автори като меродавна преценка за официалната позиция на БПЦ.

 5. http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=210872

  Във връзка с изказана частна позиция от г-жа Теодора Димова в „Мъченик или еретик”, обвиняваща ръководството на Българската православна църква (БПЦ) в липса на съпричастност с жертвите на поредното покушение срещу християни, и на спекулации по темата, че нашата Църква не е изказала официална позиция и съболезнования по повод убития от терористи-ислямисти отец Жак Амел – помощник енорийски свещеник в Сент Етиен дю Рувр, Франция, заявяваме следното:

  В последно време в много страни по света, като последица от насилие, войни, бедствия и инциденти загиват много хора, което съвсем естествено буди нашата тревога, покруса и съчувствие. Последните терористични актове във Франция, Германия и други страни от Европа също предизвикват нашата загриженост от нарастване на насилието и предизвикват нашето християнско състрадание към близките и сънародниците на стотиците невинни жертви.

  Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият Синод на БПЦ винаги са откликвали със съчувствие и съпричастност по повод на бедствия и терористични актове, при които са загивали невинни хора от различна националност, вероизповедание, обществено положение и убеждения. Българската патриаршия през последните години изразява последователно своята позиция срещу насилието и заявява по съответния начин своите най-искрени съболезнования по повод на антихуманни и варварски терористични актове, които се извършват от екстремистки настроени групи.

  Такава е била винаги неизменната реакция на БПЦ както при инцидента в московското метро през юли 2014, при терористичните актове в гр. Волгоград през 2014, по повод на трагедията при пожара в нощен клуб в Букурещ през ноември 2015, така и във връзка с кървавите атентати в Брюксел и в Ница в деня на националния празник на Франция през 2016 г. Послание на Българския патриарх до съответните църковни и държавни власти в южната ни съседка беше изпратено и по повод на кървавите атентати в Истанбул и в много други случаи, когато жертви на насилие са ставали стотици невинни хора независимо от тяхната религиозна вяра и културна принадлежност.

  БПЦ е изразявала постоянно своята християнска позиция, и е отправяла молитви и съболезнования, и в случаите на отделни пострадали духовници и миряни. За това свидетелстват многобройните изявления срещу гоненията на християни в Сирия и Близкия изток и конкретно по повод на отвлечените в околностите на Алепо двама архиереи от Антиохийската патриаршия и от Сиро-яковитската църква.

  Със съжаление и болка трябва да отбележим, че поради ежедневното нарастване на насилието и терористичните актове срещу християни в страните от Европа и Близкия изток, в много случаи, когато по света са загивали и страдали за вярата си християнски духовници и миряни, поради едни или други обстоятелства, не сме успявали да заявяваме своевременно официална позиция и да изказваме съболезнования по всеки конкретен повод. Това обстоятелство съвсем не означава, че като християни не страдаме и не се молим за всяка душа, която скърби и страда тук на земята, и за всеки човек, чийто живот е отнет по насилствен начин и си е отишъл преждевременно от този свят. От липсата на едно или друго официално съобщение по повод на конкретен трагичен инцидент не би следвало да се правят генерални изводи за позициите на Светия Синод или да се внушават в медийното пространство субективни възгледи и оценки на отделни автори като меродавна преценка за официалната позиция на БПЦ.

 6. „Напомняме, освен това, че Българската патриаршия не е отказвала участие в Събора.“
  Не е отказвала участие, но не участва. Не е отказвала на думи, но в действителност не участва… „А как ви се струва? Един човек имаше двама сина; и отиде той при първия, та каза: чедо, иди днес работи на лозето ми.
  Но тоя отговори и рече: не искам; а после се разкая и отиде.
  И като дойде при другия, каза му същото. Тоя отговори и рече: ще ида, господарю, ала не отиде.
  Кой от двамата изпълни бащината воля? Отговарят Му: първият. Иисус им рече: истина ви казвам, че митарите и блудниците преварват ви в царството Божие“(Мат. 21:28-31).

 7. „ДОРИ МЪЧЕНИЧЕСКА КРЪВ НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИЕ ГРЕХА НА РАЗКОЛА“
  Св. Иоан Златоуст, PG 62, 85. Тълкувание на I-во послание до коринтяни. Слово 11, § 4.

  НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИЕ МАЛКИЯТ ГРЯХ НА РАЗКОЛА,НЕЖЕЛИ НА ЕРЕСТТА!!!

  Св. Марк, митрополит Ефески:

  „ЛАТИНЦИТЕ НЕ САМО СА РАЗКОЛНИЦИ, НО И ЕРЕТИЦИ.“

  ДА СИ ЕРЕТИК Е РАВНО НА САМОУБИЙСТВО И ТО ДОБРОВОЛНО!!!

  ОТНОШЕНИЕТО НА ЦЪРКВАТА СПРЯМО ТАКИВА Е ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО!!!

  А, ГОРКО НА ТАКИВА СЪБЛАЗНИТЕЛИ И ПРОПОВЕДНИЦИ НА ДЕМОНИТЕ, КАТО ВАС НЕ КУЛТУРНИТЕ И НЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ, НЕ СВОБОДНИТЕ – ПИСАЧИ – НАЕМНИЦИ НА ВОЙНСТВАЩИТЕ И УПОРСТВАЩИ ЕРЕТИЦИ СПРЯМО ИСТИНАТА, КОЯТО Е САМИЯТ ГОСПОД БОГ!!!

  „Отстъпилите от светата Православна вяра и заслепените от гибелни ереси и секти, просвети, Господи със светлината на Твоята истина и ги присъедини към Едната Света, Съборна и апостолска Църква“

  СМЪРТТА НА ЕРЕТИКА Е ЕДНА ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ, ТАКАВА КАКВАТО Е НА ВСЕКИ ОТРЕКЪЛ СЕ ОТ ДАРА НА БЕЗСМЪРТИЕТО ЧРЕЗ СВОБОДНАТА СИ ВОЛЯ!!!

  ЗА ЕРЕТИЦИ СЕ МОЛИМ В ЧАСТНИ МОЛИТВИ, А ИНАЧЕ В ДЕНЯ НА ТЪРЖЕСТВОТО НА ПРАВОСЛАВИЕТО СЕ ИЗРИЧАТ АНАТЕМИТЕ ЗА НАПОМНЯНЕ ОТ КАКВО СА СЕ ОТРЕКЛИ И НА КАКВО СА ИЗМЕНИЛИ, ПО ТОЧНО КАКВО ИМ Е ПОЛОЖЕНИЕТО ВО ВЕКИ.А, ИМЕННО СМЪРТ И ТЪМНИНА В ПОДНЕБЕСНОТО ЦАРСТВО НА ЗЛОБАТА, ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ЛЮБОВ КЪМ ГОСПОДА И ПОСЛУШАНИЕ КЪМ НЕГОВАТА ЦЪРКВА ОСНОВАНА НА ЖЕРТВЕНАТА ЛЮБОВ КЪМ ТЕЗИ КОИТО ГО ВЪЗЛЮБИХА И СЛЕДВАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!!!

  ПРИВЕТСТВАТЕ ЗА ЛЮБОВ, ЖАЛ И СЪЧУВСТВИЕ НА ТЕЗИ, КОИТО СА ПРЕДАТЕЛИ, ИЗМЕННИЦИ НА ГОСПОДА И САМИ СА СЕ ОТРЕКЛИ ОТ СПАСЕНИЕТО И НЕГО, ИЗВИНЕТЕ, НО ЗА САМОУБИЙЦИТЕ ЦЪРКВАТА НЕ СЕ МОЛИ, А ЩО СЕ КАСАЕ ЗА КАИН И АВЕЛ ТАМ ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ЗАВИСТТА, ТАЗИ СЪЩАТА ЗАРАДИ, КОЯТО ОТ ГОРДОСТ РИМО-КАТОЛИЦИТЕ ИЗМЕНИХА НА ИИСУСА ХРИСТА И СЕ ОТРЕКОХА ОТ НЕГО – ПОСТАВИХА СИ ЗЕМЕН СМЪРТЕН ЦАР-ПАПА И ПРИЕМАЙКИ СМЪРТТА ЗА ВЕЧНА НАЙ-ВИСШ ДАР И УЧАСТ, КАТО ДОБРОВОЛНО СЕ ОТРЕКОХА ОТ ЛЮБОВТА!!!

  ДУМИТЕ НА БОГОРОДИЦА ЗА РИМО-КАТОЛИЦИТЕ:
  „ИДВАТ ЛАТИНИТЕ,ВРАГОВЕТЕ НА МОЯ СИН И БОГ“
  чети: http://sveta-gora-zograph.com/manastira/slova.php?id=1

 8. поправено:
  „ДОРИ МЪЧЕНИЧЕСКА КРЪВ НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИЕ ГРЕХА НА РАЗКОЛА“
  Св. Иоан Златоуст, PG 62, 85. Тълкувание на I-во послание до коринтяни. Слово 11, § 4.

  НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИЕ МАЛКИЯТ ГРЯХ НА РАЗКОЛА,НЕЖЕЛИ НА ЕРЕСТТА!!!

  Св. Марк, митрополит Ефески:

  „ЛАТИНЦИТЕ НЕ САМО СА РАЗКОЛНИЦИ, НО И ЕРЕТИЦИ.“

  ДА СИ ЕРЕТИК Е РАВНО НА САМОУБИЙСТВО И ТО ДОБРОВОЛНО!!!

  ОТНОШЕНИЕТО НА ЦЪРКВАТА СПРЯМО ТАКИВА Е ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО!!!

  А, ГОРКО НА ТАКИВА СЪБЛАЗНИТЕЛИ И ПРОПОВЕДНИЦИ НА ДЕМОНИТЕ, КАТО ВАС НЕ КУЛТУРНИТЕ И НЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ, НЕ СВОБОДНИТЕ – ПИСАЧИ – НАЕМНИЦИ НА ВОЙНСТВАЩИТЕ И УПОРСТВАЩИ ЕРЕТИЦИ СПРЯМО ИСТИНАТА, КОЯТО Е САМИЯТ ГОСПОД БОГ!!!

  „Отстъпилите от светата Православна вяра и заслепените от гибелни ереси и секти, просвети, Господи със светлината на Твоята истина и ги присъедини към Едната Света, Съборна и апостолска Църква“

  СМЪРТТА НА ЕРЕТИКА Е ЕДНА ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ, ТАКАВА КАКВАТО Е НА ВСЕКИ ОТРЕКЪЛ СЕ ОТ ДАРА НА БЕЗСМЪРТИЕТО ЧРЕЗ СВОБОДНАТА СИ ВОЛЯ!!!

  ЗА ЕРЕТИЦИ СЕ МОЛИМ В ЧАСТНИ МОЛИТВИ, А ИНАЧЕ В ДЕНЯ НА ТЪРЖЕСТВОТО НА ПРАВОСЛАВИЕТО СЕ ИЗРИЧАТ АНАТЕМИТЕ ЗА НАПОМНЯНЕ ОТ КАКВО СА СЕ ОТРЕКЛИ И НА КАКВО СА ИЗМЕНИЛИ, ПО ТОЧНО КАКВО ИМ Е ПОЛОЖЕНИЕТО ВО ВЕКИ.А, ИМЕННО СМЪРТ И ТЪМНИНА В ПОДНЕБЕСНОТО ЦАРСТВО НА ЗЛОБАТА, ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ЛЮБОВ КЪМ ГОСПОДА И ПОСЛУШАНИЕ КЪМ НЕГОВАТА ЦЪРКВА ОСНОВАНА НА ЖЕРТВЕНАТА ЛЮБОВ КЪМ ТЕЗИ КОИТО ГО ВЪЗЛЮБИХА И СЛЕДВАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!!!

  ПРИВЕТСТВАТЕ ЗА ЛЮБОВ, ЖАЛ И СЪЧУВСТВИЕ НА ТЕЗИ, КОИТО СА ПРЕДАТЕЛИ, ИЗМЕННИЦИ НА ГОСПОДА И САМИ СА СЕ ОТРЕКЛИ ОТ СПАСЕНИЕТО И НЕГО, ИЗВИНЕТЕ, НО ЗА САМОУБИЙЦИТЕ ЦЪРКВАТА НЕ СЕ МОЛИ, А ЩО СЕ КАСАЕ ЗА КАИН И АВЕЛ ТАМ ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ЗАВИСТТА, ТАЗИ СЪЩАТА ЗАРАДИ, КОЯТО ОТ ГОРДОСТ РИМО-КАТОЛИЦИТЕ ИЗМЕНИХА НА ИИСУСА ХРИСТА И СЕ ОТРЕКОХА ОТ НЕГО – ПОСТАВИХА СИ ЗЕМЕН СМЪРТЕН ЦАР-ПАПА И ПРИЕМАЙКИ СМЪРТТА ЗА ВЕЧЕН И НАЙ-ВИСШ ДАР И СВОЯ ГИБЕЛНА УЧАСТ, КАТО ДОБРОВОЛНО СЕ ОТРЕКОХА ОТ ЛЮБОВТА!!!

  ДУМИТЕ НА БОГОРОДИЦА ЗА РИМО-КАТОЛИЦИТЕ:
  „ИДВАТ ЛАТИНИТЕ,ВРАГОВЕТЕ НА МОЯ СИН И БОГ“
  чети: http://sveta-gora-zograph.com/manastira/slova.php?id=1