Начало Филми 15 минути Жабка и Жабока
15 минути

Жабка и Жабока

Христина Петрова
14.02.2023
2698
Жабка и Жабока (2021)

Портал Култура представя късометражния анимационен филм на Христина Петрова в сътрудничество със сайта kinematograf.bg

Жабка и жабока, 2021 г., режисьор и сценарист Христина Петрова, продуцент Moviedo

Както и заглавието на филма подсказва, това е една приказка. Още по-конкретно казано, това е анимирана басня. А като всички басни, тя е подходяща както за малки, така и за големи. Представянето на човешки, твърде човешки ситуации чрез зооморфни персонажи е запазена марка на този литературен, а в случая и кино жанр. Още от времето на Езоп, а и преди това такъв подход е изключително успешен в предаването на трудно изразимите морални послания. А защо е толкова трудно да говорим за това, без да предизвикаме насмешка или по-често заслужена критика? Може би понеже никой не обича да му напомнят неизбежните малки „прегрешения“, които извършва всеки ден, а и е твърде лесно това да се обърне към автора на въпросните „моралии“, тъй като и той притежава същите човешки слабости. Е, под формата на приказка, легенда или басня правилата се променят.

Именно това жанрово преимущество е използвано в Жабка и жабока на Христина Петрова. Една история с ясно послание – животът е в непрестанно движение и никой не може да го спре, а който се опита…, е нека се опита. Ставаме свидетели как жабокът магьосник сякаш защитава старата максима – всяка жаба да си знае гьола – и именно тя се обръща срещу него, защото явно е забравил, че някога и той е бил гост. Чувството за притежание, саможивостта, използването на таланта и личната „магия“ единствено за егоистични и користни цели неминуемо водят до поругаването на някоя светиня, в случая приятелството, гостоприемството и семейството. А подобен акт няма как да остане ненаказан. Така жабокът се оказва в ситуация, в която има нужда от помощ, и именно онези, срещу които роптае и иска да изгони, в крайна сметка, го спасяват. Историята се обръща, той се осъзнава и всички заживяват щастливо. Класическа структура.

Колкото и цинично да е станало нашето съвремие, все пак ние винаги ще имаме нужда от тези на пръв поглед наивни разкази, които носят със себе си не толкова естетическа наслада от формата, колкото житейска народна мъдрост, доказала се през вековете. Силно се усеща влиянието на продуцента Йонко Донев, особено ако сравним рисунката с тази на неговия филм „Кръгът на 99“ (2019). Двуизмерно изображение с ярки цветове и контрасти. Жабка и жабока е филм, който може да се похвали с история, сполучливо адаптирана за детска аудитория.

Можете да гледате филма сега на платформата kinematograf.bg.

Иван Врамин

Христина Петрова
14.02.2023