2
4020

Зависимост?  

   

В този свой текст ще си позволя да изразя мнение с висока степен на риск. А именно, че Доналд Тръмп все повече доказва с някои от действията си и особено с някои от вербалните си актове своята пряка зависимост от кръгове и центрове на власт и влияние, свързани директно с Кремъл. Преди време бях писал, че се надявам американският президент да издържи теста за достатъчна автономност спрямо тези кръгове, но за съжаление най-скорошните му словесни изяви показаха категорично, че той просто не може да си позволи този лукс. Изводът е тъжен: очевидно го държат изкъсо.   

Последните доказателства за това дойдоха онзи ден, когато Тръмп хвърли света в ужас с изказването с в „Туитър“ за ракетния удар над Сирия, който Съединените щати възнамеряват да предприемат. От думите му излизаше, че е едва ли не въпрос на часове ракетите да полетят, а предупреждението беше отправено открито, в пряк текст, към Русия. Не толкова към Сирия, колкото към „руснаците“. Последва неимоверно покачване на напрежението, интерпретирано дори от иначе предпазливи наблюдатели като знак за приближаваща се буря с непредвидими, но със сигурност плашещи последици.

Вчера само че Доналд Тръмп направи рязък обрат с поредния си пост в социалната медия, която обичайно използва като канал за предаване на мисли и съобщаване на намерения. Направи го паралелно с официалните изявления на американския секретар по отбраната Джеймс Матис, които нямаха почти нищо общо с изцепките на Тръмп в „Туитър“ от предишния ден.   

Заедно с това дойде и декларацията на Ангела Меркел, направена по време на срещата ѝ в Берлин с министър-председателя на Дания. Меркел твърдо заяви, че Германия няма да се включи в каквито и да било военни действия срещу сирийската държава, при все че еднозначно поддържа позицията на Запада като цяло относно много вероятната употреба на химическо оръжие в град Дума и необходимостта от твърд международен натиск върху сирийското правителство във връзка с това престъпление.

И макар че Еманюел Макрон не спря да настоява на сигурните доказателства за употреба на бойни отровни вещества в Сирия през последния уикенд и да натиска за някаква наказателна акция, във Великобритания подхванаха внимателен анализ, а Тереза Мей беше категорична, че каквито и да било бъдещи действия трябва да са стриктно съобразени с „основания на правила световен ред“. Така в крайна сметка стана пределно ясно, че никой не възнамерява да започне незабавно нещо, което поне само мъничко да напомня инфантилните закани на Тръмп, изпляскани в „Туитър“.

Проблемът е там, че с реторични бомби Доналд Тръмп подпомага активно и, както започва да изглежда, съзнателно разгръщаните и поддържани от Кремъл информационно-репрезентативни стратегии. Подпомага ги в един техен много важен пункт – там, където става дума за това да се поддържа образът на Америка като агресивна, преследваща безогледно своите интереси суперсила, която използва човешките права и международните хуманитарни стандарти като оправдание за своите намеси, интервенции, инвазии. Нали този е рефренът, изпълняван отново и отново вече почти две десетилетия от хералдите на путинската пропаганда и от всички техни дъщерни предприятия по целия свят. Особено от началото на Арабската пролет насам.

А с изказвания като това отпреди два дни, в което настоящият американски президент едва ли не обяви началото на поголовна ракетна офанзива срещу Сирия и срещу руснаците в Сирия, Тръмп става чуден сътрудник и улеснител (фасилитатор) на московската пропагандна машинария, целта на която е да нанася сериозни щети върху образа на Съединените щати.

Освен че с тези свои груби и неадекватно дръзки реторични жестове улеснява опитите страната, която олицетворява, да бъде представяна като световния полицай, фелдфебел или дори тиранин, който не се съобразява с нищо и никого, Доналд Тръмп прави с това и една друга услуга на Кремъл. Защото, демонстрирайки изблици на дипломатическо безумие и на словесна арогантност, американският държавен глава предоставя и добра възможност на Путин и неговата администрация да блеснат като протагонистите на рационалното и диалогично начало в днешната световна политика. Пред тях се отваря удобната ниша, в която Песков да апелира за „здравосмислие“, за „здрав разум“ и т. н., и т. н.      

Същевременно, с явно патологичния си навик да прави квази-официални изявления в „Туитър“, Доналд Тръмп вреди и в още един аспект на страната си, като причинява ерозия в авторитета на нейната президентската институция и на американската държава като цяло.

Има и нещо друго, с което бомбастичните туитове на Тръмп много добре и много точно обслужват една информационна стратегия, която като че ли е дори още по-важна за кремълските специалисти по масовите внушения. И това е налагането на картината на приближаващата се неизбежно Трета световна война, картината на катастрофалния край на човешката цивилизация, предизвикан от ядрен конфликт. Неизбежен, ако не се промени из основи съществуващият международен ред, разбира се. Защото, настояват кремълските моделиери на тази стратегия, тъкмо  актуалният световен ред, статуквото, естаблишмънта и т.н. водят и ще отведат човечеството с желязна необходимост до неговия жесток край – на всеунищожението в ужаса на Последната война, която е все по-близо и все по-близо. И затова кремълската машина за образи и хоръри бълва ежеминутно всевъзможни директни или със сугестивен дизайн внушения все в този смислов кръг.

На новия московски наратив за Края на дните Тръмп сътрудничи вече ефикасно и всеотдайно още през лятото, когато се включи в добре режисираната пиеса със севернокорейската провокация, правейки се на старозаветен пророк, говорещ за Божия гняв, за огън и за жупел.  

Изхвърляния на Доналд Тръмп като това от лятото, и особено онова от оня ден, работят безотказно в полза на желаната от Кремъл масова промивка и истеризиране в щрихираните посоки. Поради което се създава все повече и все по-убедително впечатлението, че американският президент осъзнато и старателно – а и чинно сякаш! – се грижи за това чувството на напрежение и несигурност да се поддържа и усилва, та страховете на хората по света да бъдат държани будни и подготвени за мачкане и моделиране. Точно в тон и в синхрон с концепциите на разните московски институти за международни стратегически изследвания и експерименти с особеностите на човешката природа, основната работа на които тръстове сега е да репродуцират всекидневно Дюреровите Конници на Апокалипсиса.

За максимално подсилване на ефекта кремълските изобразители на ужасяващата световна катастрофа, която ни очаква съвсем скоро, тези съчинители на скорошния край на света, експлоатират сега усърдно мотива за безпрецедентно обтегнатите отношения между Русия и Съединените щати. С цел оптимално възползване от този мотив неговите автори и озвучители настойчиво акцентират върху факта, че толкова конфликтни тези контакти не са били дори и в най-тежките епизоди от Студената война. Дори и по време на Кубинската (или Карибска, та да не се обиди някой) криза. Видите ли!

И по този пункт Доналд Тръмп позира в последните дни като смайващо услужлив и съвестен манекен-сътрудник на Кремъл. Пак в два свои последователни коментар в „Туитър“ от 11 април Тръмп определи актуалните руско-американски отношения точно като по-лоши от всякога, като по-лоши дори от тези през периода на Студената война.

И къде откри господин Тръмп основната причина за това така незавидно състояние на отношенията между Москва и Вашингтон? В разследването за наличието на руска намеса в изборите за президент на Съединените щати от края на 2016 г. Не другаде, не в титаничния сблъсък на геополитически интереси, или във факта, че диктаторският режим на Владимир Путин анексира Крим и поддържа на власт държавник, който извършва военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Не, според господин Доналд Тръмп ужасната, безпрецедентна криза в диалога между Русия и Съединените щати се дължи на факта, че тече разследване за безпрецедентна намеса от страна на Кремъл в американския политически живот. Там били корените на злото.

Разбира се, че Тръмп е пряко застрашен от това разследване и че говори системно срещу него. Но публично направеното от него точно в момента на настоящата криза идентифициране на този сюжет като едва ли не главната причина за състоянието на днешните руско-американски отношения издава нещо повече от опит да разиграеш някоя и друга карта за своя лична изгода. Това изказване на Доналд Тръмп спокойно може да се разглежда като поредната индикация за очевидна вече зависимост на президента, и то тежка за жалост, от хора и среди, които несъмнено споделят интереси и цели с управляващата в Кремъл върхушка. Или за директна зависимост от нея?

Направеният извод дава доста ясен отговор на въпроса, защо е било толкова важно за Москва точно Тръмп да спечели изборите. И ни дава същевременно достатъчно основание да се запитаме, докъде ли ще стигне този човек заради своята срамна зависимост.

Няма как да не се сетиш в един момент за авантюрата Източен Йерусалим…                   

 

Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ „Св.Паисий Хилендарски“. Дългогодишен водещ на предаването „Библиотеката“ и на новините на БНТ. Водещ на предаванията „Неделя X 3“ и „История. бг“. Основател и участник в хора за църковнославянска музика „Юлангело“. Автор на книгата „Метрополитен“ („Хермес“, 2015) и на стихосбирката „До поискване“ („Жанет 45“, 2016).
Предишна статияСоня Йончева като Луиза Милер на живо от Мет
Следваща статияСтрашни глупости, глупави лъжи

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не разбирам как е възможно интелигентни хора с научни титли да не проумяват, че американската система на държавна администрация е така създадена, (на принципа на власт възпира властта – Монтескьо), че не е възможно каквото и да е изявление или акт от страна на американския президент да не бъде предварително измислено и режисирано. Не може ръководителя на най-голямата сила на света да си прави каквото поиска без да има санкциата на останалите власти или да се консултира с многото съветници които има. Поведението на Д. Тръмп е скандално защото неговия пиар е решил че това е най-добрия вариант за лицето на политиката на САЩ! И ако той хвърля в социалната мрежа някаква бомбастична изява това е „защото така трябва“. Така е изгодно на САЩ! „Налагм мита на всички търговски партньори на САЩ, ама на ЕС няма да наложа защото сте ми приятели“ Не е ли ясно че това са политически ходове които целят определен резултат, а не е самоволха проява на ненормален човек! Ако беше така той нито щеше да влезе в белия дом, нито щеше да се задържи дълго на това място. Докато Тръмп е актьор на международната сцена и играе сценарий, който е създаден от американския политически мозъчен тръст, то Путин играе своята собствена измислена роля – специално в момента да се опитва да се прави на голям световен политически играч, с действия които поддърцат

  2. Не разбирам как е възможно интелигентни хора с научни титли да не проумяват, че американската система на държавна администрация е така създадена, (на принципа на власт възпира властта – Монтескьо), че не е възможно каквото и да е изявление или акт от страна на американския президент да не бъде предварително измислено и режисирано. Не може ръководителя на най-голямата сила на света да си прави каквото поиска без да има санкциата на останалите власти или да се консултира с многото съветници които има. Поведението на Д. Тръмп е скандално защото неговия пиар е решил че това е най-добрия вариант за лицето на политиката на САЩ! И ако той хвърля в социалната мрежа някаква бомбастична изява това е „защото така трябва“. Така е изгодно на САЩ! „Налагм мита на всички търговски партньори на САЩ, ама на ЕС няма да наложа защото сте ми приятели“ Не е ли ясно че това са политически ходове които целят определен резултат, а не е самоволха проява на ненормален човек! Ако беше така той нито щеше да влезе в белия дом, нито щеше да се задържи дълго на това място. Докато Тръмп е актьор на международната сцена и играе сценарий, който е създаден от американския политически мозъчен тръст, то Путин играе своята собствена измислена роля – специално в момента да се опитва да се прави на голям световен политически играч, с действия които поддържат малко позавяхналия имидж на Русия на световна военна сила за да не падне от власт защото за него това е пагубно!