0
823

За качествата на реализма

dimova-arsenievic
©phelia barouh

Разговор с писателите Владимир Арсениевич от Сърбия и Теодора Димова по време на Софийския литературен фестивал (10-15 декември 2013). Водещ е Йордан Ефтимов, участва преводачката Русанка Ляпова.

fest-logoПървото издание на Софийския литературен фестивал (10-15 декември 2013), който се проведе в рамките на Международния панаир на книгата, срещна писатели от България и съседните страни. Диалозите между тях имаха за цел да осветлят различията и общите места в двете литературни, а и културни ситуации.

Водещ на разговора с Владимир Арсениевич от Сърбия и Теодора Димова беше Йордан Ефтимов, участваше и преводачката на Русанка Ляпова, благодарение на която българските читатели познават романа „В трюма” на Владимир Арсениевич. Тя прочете откъс от него.

Теодора Димова и Владимир Арсениевич, много различни в писането си, говориха за своето време и свободата на писателския избор по отношение на темите, които са социално значими и са във фокуса и на журналистиката; за качествата на реализма; за справянето с успеха и авторитета, белязал миналото на един писател.

Владимир Арсениевич (1965) живее в Белград и е един от най-известните представители на младата сръбска литература. От 2000 до 2007 г. ръководи белградското издателство Ренде, след което започва работа в загребското издателство VBZ, където отговаря за филиала в Белград.
През 1994 г. Владимир Арсениевич публикува първия си роман U potpalublju, В трюма (ИК Дамян Яков), начало на трилогията Cloaca Maxima, който се оказва и първата книга, тематизирала военното време. За нея Арсениевич получава престижната сръбска литературна награда NIN. И до днес е най-младият носител на тази награда. Следват преводи на повече от 20 езика, както и сценична версия на романа, която е хит на сезона 1996 г. и получава най-голямата театрална награда „Йован Стерия Попович”.

От май 1999 до септември 2000 г. писателят е в Мексико, където свири в тексаско-британско-сръбската пънк група „Лос Армстрингс”.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са Без кожа, Змийско мляко, Кучката, Любовници, Невинните и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите й Емине, Майките, Адриана и Марма, Мариам. Преди дни се появи новият й роман Влакът за Емаус. През 2006 г. Майките спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. Адриана е преведена във Франция, предстои излизането й в Чехия. През 2010 г. Марма, Мариам спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. Теодора Димова е колумнист на Портал Култура.

 

Йордан Ефтимов е главен асистент по теория на литературата в Нов български университет в София. Доктор по история на българската литература с дисертация върху символизма, издадена като книга под заглавие Божествената математика (2012). От 1993 г. редактор на Литературен вестник. Автор на книгите Опроверганата добродетел (2008), Двойното дъно на класиката (2010), Тук лежи заекът (2010) и Поетика на съгласието и несъгласието (2013). Също на стихосбирките Метаметафизика (1993), Опера нигра (2001), Сърцето не е създател (2013).