0
4830

Отново под мотото „За първи път“

Новият сезон на двата международни фестивала „МузикАртисимо Фест“ в София и „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив, представен от артистичния директор Мила Павлова

„МузикАртисимо Фест“ – за него в пълна степен е валиден слоганът „За първи път“. В програмата му за тази година дотук открояваме първия песенен рецитал в кариерата на прочутия баритон Кирил Манолов в партньорство с именитата пианистка Боряна Ламбрева, с прекрасно структурирана програма с песни на Владигеров и Рахманинов. Друг ярък акцент беше концертът със световни премиери на български творби, сред които септетът от акад. Васил Казанджиев, създаден за квинтет „Пилекадоне“, тромпетиста Сава Стоянов и цугтромбониста Атанас Карафезлиев.  

През пролетта в „Дни на музиката в Балабановата къща“ имаше концерти на три ансамбъла, начело на които стоеше български цигулар – на новосформирания квартет от Виенската филхармония с концертмайстора на прочутия оркестър Албена Данаилова, на ансамбъл „Паганини – Виена“ начело с Марио Хосен и Барокови солисти със Зефира Вълова. Беше отбелязана и десетата годишнина на Големия детски концерт.

„Бяхме нарекли този концерт „Небесни звуци за кавал и струнни“, тази година осъществихме второто му издание, този път на Римския стадион в Пловдив, отново със солист Теодосий Спасов и оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков“ под диригентството на Константин Добройков“, припомня Мила Павлова.

„Останахме верни и на друга много важна за нас линия – представянето на забележителни солисти и състави. В „МузикАртисимо Фест“ през 2022 г. това бяха Парижките солисти начело с френския обоист Давид Валтер, който за мен е една ренесансова личност.“

Акцент на „МузикАртисимо Фест“ до края на годината е участието на мецосопраното Светлина Стоянова, която вече се радва на световна кариера. На 3 декември тя ще се изяви в своя първи рецитал в България заедно с пианистката Боряна Ламбрева. Още събития от програмата са свързани с участието на съвсем млади музиканти. Камерният ансамбъл, който ще включи в състава си млад талант, е трио „Арденца“. Те ще изпълнят произведение от Фибих заедно с талантливия валдхорнист Виктор Теодосиев. Ще участват арфистката Виктория Маркова, една от надеждите в арфовата школа, както и други млади дарования. Другият акцент е образователната линия. Прочутият специалист по барокова музика Кристиян Бинде – валдхорна, в партньорство с Малина Манчева – цигулка, и Василий Илисавски – пиано, ще представи програма, която разглежда знаковото Трио на Брамс през призмата на бароковата музика, като Кристиян ще бъде с натурална валдхорна, а Малина със специфичните барокови струни. Младежката платформа Progressive ще има своята изява и в София, на „МузикАртисимо Фест“.

От 17 септември започват и Днитe на музиката в Балабановата къща в Пловдив. „Това издание бих определила като особено цветно, жанрово разнообразно и различно. Есента в Пловдив подбужда към подобно богатство на багри. Фестивалът е част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив. На Римския стадион е първият концерт, наречен „Новините в джаза с Мишо Йосифов“. Тромпетистът Михаил Йосифов предвожда младежки джаз бенд, ще бъде техен солист и диригент. На 20 септември предстои много атрактивен кросоувър проект, в който участва соло тромпетистът на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам Мирослав Петков Той ще свири на една сцена с джаз пианиста Димитър Бодуров. Още на 21 септември Мирослав ще влезе в друго амплоа – на класически музикант, и то с бароков репертоар. В Голямата базилика той ще бъде солист на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и под диригентството на Пламен Джуров ще изпълни барокови шедьоври. Участват още трима солисти – Зефира Вълова – цигулка, Валентин Методиев – соло обоист на Софийската филхармония, и Татяна Желязкова, млада флейтистка, която постигна забележителен успех на конкурса ARD в Мюнхен, а на чембалото ще бъде Николай Стойков, който от години се специализира в предкласичната музика.
На 1 октомври, в Деня на музиката, започва нов цикъл, който ще бъде оглавяван от Светослав Николов. Той ще представи една легенда – Мими Николова, изпяла може би най-обичаната и разпознаваема песен в киното, „Замълчи, замълчи“. Освен че ще изпълни свои легендарни песни, тя ще сподели и спомени. Отново в Балабановата къща на 2 октомври е матинето на квартет „Пипков“, които за първи път ще гостуват в поредицата „Майсторството на майсторите“.
На 26 ноември Светлин Русев ще бъде партньор на квартет „Филхармоника“ с програма, която ще се изпълни за първи път и ще включва произведения от Паганини, Пиацола, Милчо Левиев.
За 27 ноември е насрочено събитието, което започна от проекта ни „Ромео и Жулиета – вечният романс на Верона“, с участието на квинтет „Пилекадоне“ и двама актьори на възрастта на двамата влюбени, които избрахме с кастинг. Този път ни заинтригува връзката между Ромео и Жулиета на Шекспир и героите от „Уестсайдска история“ на Бърнстейн, прочутата любовна история в епохата на Шекспир и в съвременността.“

Така този проект се надгражда с цикъла „Красимира Стоянова представя“, който прочутата оперна прима създаде на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“. Красимира Стоянова подготвя двама млади певци – Стефани Кръстева – сопран, и Емил Павлов – тенор, които ще влязат в ролите на героите от „Уестсайдска история“.

„Който види двете двойки в този музикален спектакъл – Стефани Кръстева и Емил Павлов, и Леа Дашкова и Ясен Кадиев, не остава равнодушен и се влюбва в тях завинаги“, уверява Мила Павлова.

Есенното издание завършва с традиционното представяне на млади пловдивски таланти от НУМТИ „Добрин Петков“. Този път това са братята Александър Вичев – пиано, и Виктор Вичев – перкусии.

 

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.
Предишна статияСмешнострашно
Следваща статияЦенността