Начало Галерия Светлата меланхолия на Георги Павлов-Павлето
Галерия

Светлата меланхолия на Георги Павлов-Павлето

Портал Култура
17.01.2014
4853

pavleto1

Изложбата, посветена на стогодишнината от рождението на художника (в Националната художествена галерия до 9 февруари), представя Кирил ВАСИЛЕВ от кураторския екип.

Очите ми са уморени да събират хубостите на света, а душата ми е все още кладенец. Защо искам да има слънце и през нощта, а в зимата наместо сняг в градините с ледунки да ухаят разцъфналите дървеса?

Георги Павлов-Павлето

Изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Георги Павлов-Павлето, която е подредена до 9 февруари в Националната художествена галерия, включва над 80 картини и рисунки, както и стихове от художника.

Георги Павлов е роден в Чипровци. През 1940 г. завършва Художествената академия при проф. Борис Митов. Спечелва вниманието на критиката още с първата си изложба, но и по-късно има щастлива съдба като художник, подчертава уредникът Кирил Василев от кураторския екип, създал изложбата.

Павлето рисува непрекъснато, а от 50-те години на ХХ век работи активно и като редактор. Автор е на монографии и статии за художници. Той е и поет, издава стихосбирките „Вятър над Огоста” (1985) и „Когато кестените спят: рисунки и стихове” (1993). Свързваме творчеството му преди всичко с пейзажите от градските покрайнини, в които водещи са лиричното усещане и особената меланхолия, отличителен белег на стила му. В неговата техника на живописване има отгласи от начина, по който се полага цветът при импресионистите, но още в самото начало пейзажите му внушават определен тип психологически състояния. С времето цветовете стават по-ярки, променят се и сюжетите, започва да доминира погледът към големите столици и пристанищните градове, а художникът опростява средствата до крайност. За Павлето не са характерни драматичните противопоставяния в композицията и рисунъка. Специално място в творчеството му има детето, а сред интересните акценти в изложбата, на които обръща внимание Кирил Василев, е мотивът на оголените дървета (виж видеото).

Изложбата е организирана със съдействието на СГХГ, Историческия музей в Чипровци, художествените галерии в Сливен, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Казанлък и частни колекции.

Портал Култура
17.01.2014

Свързани статии

Още от автора