Начало Галерия Златю Бояджиев и Бараците
Галерия

Златю Бояджиев и Бараците

Портал Култура
05.07.2013
7208
1
Златю Бояджиев, „Бараците“, 1964, колекция „Боян Радев“

Изложбата в Софийската градска художествена галерия (до 1 септември) е посветена на 110-ата годишнина от рождението на Златю Бояджиев. Станислава Николова, която е в екипа, създал експозицията, разказва за едно дългогодишно творческо приятелство, белязало българското изкуство.

Изложбата „Златю Бояджиев и Бараците” на СГХГ и Градската художествена галерия в Пловдив представя емблематични и изненадващо непознати творби на Златю Бояджиев от различни негови периоди. Втората зала е посветена на приятелството му с Васил Бараков и Давид Перец, тримата са известни като Бараците. През 20-те години на ХХ век младежите се срещат в ателието по фирмопис на Гео Мирчев в Пловдив, приятелството им продължава в Художествената академия, в София те делят обща квартира. Прозвището Бараците им е дадено от друг голям живописец – Цанко Лавренов.

Изложбата проследява общия път на тримата през 30-те години и индивидуалното развитие на всеки по-късно. Според изследователите тъкмо Бараците откриват Родопите за българското изкуство –  привличат ги първичността на масивите, селските къщи, хората и животните. По-късно Давид Перец, който от 1948 г. живее в Париж, създава пейзажи, натюрморти, преминава през фигуралната композиция и лиричната абстракция. Васил Бараков рисува натюрморти и портрети, но любовта му към пейзажния жанр остава. Ранните му пейзажи са експресивни, с изразен релеф, наситен колорит и плътна фактура, без незначителни детайли. Той е един от първите ни художници, които разработват индустриалния пейзаж, напомнят в каталога към изложбата Аделина Филева и Красимир Линков. Творчеството на Златю Бояджиев (1903-1976), един от най-бележитите автори в българското изкуство, е белязано от поврат – след инсулт и парализа през 1951 г. започва да рисува с лявата ръка, което поставя началото на т.нар. втори период в творчеството му. Променят се стилистиката, изразните средства, цветовата палитра, появяват се нови теми. Самите произведения в изложбата възстановяват неговия биографичен разказ.

За изложбата „Златю Бояджиев и Бараците” е издаден двуезичен (на български и английски) каталог от 100 страници със 114 репродукции, подробна биография на Златю Бояджиев и избрана библиография на Бараците. За най-важните произведенията са подготвени 10 аудиогида с изкуствоведски анализи, европейска практика, която малко български галерии следват.  Публиката може да види документални филми за художниците от фонда на БНТ .

След София експозицията ще бъде показана в художествените галерии на Пловдив и Стара Загора.

Портал Култура
05.07.2013

Свързани статии

Още от автора