0
2744

Змийски езици

Успоредно четене на идеологическите речи на нацизма и рашизма

Виктор Клемперер, „Езикът на Третия райх. Бележникът на един филолог“, превод Ана Димова, издателство „Жанет 45“, 2022 г.

Догде е мъничка змията,
елате да се съберем!
С крака да ѝ строшим главата,
свободни да се назовем!

Добри Чинтулов

На български излезе книгата на Виктор Клемперер „Езикът на Третия райх. Бележникът на един филолог“ (превод Ана Димова, ИК „Жанет 45“). Съвсем навреме: на 9 май се наслушахме на речи за победата над националсоциалистическа Германия, за спасената от фашизма Европа, за надигащия уж и днес глава нацизъм на Стария континент. Всички те с апломб прогласени от агитпропчиците на рашизма – новата фашистка идеология, наследник на нацизма. Който не вярва, че е така, нека прочете книгата на Виктор Клемперер – в нея се откриват изобилни доказателства за сходството между двата езика, за еднаквите им постановки и конструкции. Че даже и не просто сходства, а тъждества, изцяло тъждества, тотални тъждества…

Клемперер използва латинско съкращение за езика на Третия райх от съображения за сигурност – LTI: Lingua Tertii Imperii, Езикът на Третия Райх. Аз – все още, слава Богу, не от съображения за сигурност, а от съображения за краткост, ще използвам съкращението СпецО за езика на рашизма, който не смее да нарече войната с истинското ѝ име, а вкарва в оборот евфемизма „СПЕЦиална Операция“. Сякаш с това ще изличи хилядите убити и изнасилени, разрушенията и зверствата…

Миролюбиви

LTI: ТОЙ проповядва мир, ТОЙ защитава мира, ТОЙ иска Германия да му каже „да“ не заради него самия, а за да може да защити мира от нападките на безогледна международна клика търгаши, която заради собствените си интереси насъсква милиони хора, цели народи едни срещу други… (с. 65).

LTI: Особено подробен бе отговорът на твърдението, че войната е била „натрапена“ [aufgezwungen] на миролюбивия фюрер („натрапената“ война стои начело сред стереотипните изрази на LTI) (387).

СпецО: Известно е, че в продължение на 30 години упорито и търпеливо се опитваме да постигнем споразумение с водещите страни от НАТО за принципите на равна и неделима сигурност в Европа. В отговор на нашите предложения, непрекъснато се сблъскваме или с цинична измама и лъжи, или с опити за натиск и изнудване, докато Северноатлантическият алианс междувременно, въпреки всичките ни протести и опасения, непрекъснато се разширява. Военната машина се движи и – повтарям, се приближава до нашите граници (Владимир Путин, 24 февруари 2022).

Силни

LTI: Неслучайно езикът на нацизма въведе във всеобща употреба новата за времето си и необичайна дума от речника на неоромантизма борчески [kämpferisch] и я превърна в една от своите любими думи (19).

СпецО: Именно при Путин (трудно е да се посочи точната дата) в политическата реторика се появява полуофициалния термин „силови ведомства“, а след това и названието (или самоназванието) „силовици“. Тук езикът много точно характеризира движението на масовото съзнание от полюса на „ума“ към полюса на „силата“ (Леонид Никитински, „Новая газета. Европа“, 9 май 2022).

Справедливи

LTI: Световното еврейство разпространява зловредна пропаганда за зверства [Greuelpropaganda] и измишльотини за жестокости [Greuelmärchen], а ако ние тук споменем и най-малкото нещо за случващото се ден след ден, значи разпространяваме „зловредна пропаганда“ и трябва да бъдем наказани (52).

СпецО: Процесът на денацификация трябва да стартира с основаване на органи за локално самоуправление, милиция и защита, които най-тясно да взаимодействат със съветското ведомство за денацификация, с приемане под съветски надзор на законодателство за денацификация, установяване на граници и рамки за директно използване на съветското право и съветските пълномощия в освободените територии, както и основаването на арбитражен съд за нарушителите против човечността в някогашна Украйна (Тимофей Сергейцев, РИА Новости, 3 април 2022).

Невинни

LTI: А от самото начало се предприемат единствено отбранителни мерки срещу тази принудителна, тази юдейска война – от 1 септември 1939 г. прилагателното „принудителна“ [aufgezwungen] е постоянен епитет към война, още повече че тази война не представлява нищо друго освен продължение на еврейските атентати, а ние, миролюбивите нацисти, не правим нищо по-различно от онова, което винаги сме правили, просто се отбраняваме: от тази сутрин „отвръщаме на вражеския огън“, пише в нашия първи военен бюлетин (251–252).

СпецО: Нека започна с това, което казах в обръщението си от 21 февруари тази година. Говорим за това, което предизвиква у нас особено безпокойство и тревога, за онези фундаментални заплахи, които година след година, стъпка по стъпка, се създават грубо и безцеремонно от безотговорни политици на Запад спрямо нашата страна. Имам предвид разширяването на блока на НАТО на Изток, приближаването на военната му инфраструктура до руските граници (Владимир Путин, 24 февруари 2022).

СпецО: Ако сте обезпокоени от перспективата за война в Европа, то знайте, че ние изобщо не искаме товаОбръщам вниманието ви върху факта, че Западът е този, който постоянно и упорито казва, че в тази ситуация е необходимо Русия да бъде победена. Сами си направете съответните изводи (Сергей Лавров на пресконференция в Мускат, столица на Султаната Оман, 11 май 2022).

Принудени

LTI: „Да можеше най-сетне да настане мир… Само че американците не го искат и да ги питаш какво правят тука у нас… Но те забогатяват от войната, тези немногобройни еврейски свине. Това наистина си е „еврейска война“!“ (141).

СпецО: Войната в Украйна е само прикритие. В действителност Русия се противопоставя на целия западен свят, който дълги години е против нас (Аркадий, жител на Санкт Петербург, „Медуза“, 9 май 2022).

Набедени

LTI: Coventry (Ковънтри) беше английски „оръжеен център“ – нищо повече, населяван само от военни, защото ние нападаме единствено „военни цели“, това се повтаряше във всяко съобщение до пресата, това е само „възмездие“ от наша страна, не ние започнахме, за разлика от англичаните, които първи започнаха с въздушните нападения и действат като „въздушни пирати“, бомбардират само църкви и болници (182–183).

СпецО: Ситуацията със сигурност е сериозна. И тук всъщност ние вероятно бихме искали много международни лидери по-специално да не бързат да правят изявления, да не бързат с широки обвинения, но все пак да искат информация от различни източници и поне да се вслушат в нашия аргумент. Категорично отхвърляме всички обвинения. Също така настояваме този въпрос да стане обект на международни дискусии. (Дмитрий Песков след разкритията за зверствата в Буча, 4 април 2022).

Непогрешими

LTI: Единствената цел на LTI е да отнеме на отделния човек неговата индивидуалност, да го обезсили като личност, да го превърне в лишена от мисъл и воля част от подгонено и насъсквано в определена посока стадо, да го направи елемент от търкалящ се скален блок. LTI е езикът на масовия фанатизъм (43).

СпецО: В такива трудни времена много хора показват истинската си същност. Много хора се проявяват, както казваме на руски, като предатели. Те сами изчезват от обществото. Някои напускат постовете си, някои напускат активния си професионален живот, някои напускат страната и се местят в други страни. Ето така става това прочистване (Дмитрий Песков, 17 март 2022).

СпецО: В края на краищата всички тези отклонения се превъртяха на 180 градуса и политическото време окончателно се обърна назад. Към държава, напълно контролираща човека, към „органи“, които „не грешат“, към седмично преброяване на „враговете на народа“, тоест „чуждестранните агенти“, към цензура в телевизията, към политически репресии, оруеловско двумислие и „министерство на истината“, към превръщането на множество конституционни права във фикция (Борис Вишневски, „Новая газета. Европа“, 10 май 2022).  

Героични

LTI: Героизмът е толкова по-чист и по-значителен, колкото по-тихо се извършва, колкото по-малко публика има, колкото по-малко печалба носи на героя, колкото по-малко показен е той. Възраженията ми срещу нацисткото понятие за героизъм са насочени именно към постоянното изтъкване на неговата показност, към неговото самохвалство. Порядъчен, истински героизъм нацизмът официално изобщо не е познавал. Затова фашисткото понятие за героизъм е фалшиво и дискредитирано (21).

СпецО: Почетното звание „гвардейска“ е висока чест и признание за особени заслуги, масов героизъм и решителност, проявени при защитата на Отечеството, отстояването на суверенитета и националните интереси на Русия. Умелите и решителни действия на целия личен състав (на бригадата) по време на специалната военна операция в Украйна са образец за изпълнение на воинския дълг, смелост, решителност и висок професионализъм (Владимир Путин при награждаването на 64-та отделна мотострелкова бригада, обвинена във военни престъпления в Буча, 18 април 2022).

*

Във „Властелинът на пръстените“ Дж. Р. Р. Толкин описва един противен персонаж под името Змийски език. Този Змийски език е влязъл под кожата на краля на Рохан и водач на рохиримите Теоден, превръщайки го в безволево, смачкано, отблъскващо, безлично сиво нищожество. Теоден е заразен от маломощие, а народът му е изтерзан, нападан, унищожаван, поругаван. Магьосникът Гандалф обаче се преборва с отровните речи на Змийския език и го прогонва далеч от кралството. А Теоден отново се превръща в силния, смел и непримирим владетел, какъвто винаги е бил преди да го зароби Змийския език, и се захваща с тежката повеля да спаси рохиримите (във филма Питър Джаксън блестящо показва това преобразяване). В Шлемово усое всички заедно с Арагорн, Гимли, Леголас и малък отряд елфи смело защитават и успяват да разбият пълчищата орки и урук-хаи, тръгнали на унищожителна тотална война срещу човешкия род.    

„В езика си проличава всичко“ (223), казва Виктор Клемперер.

Всеки, повярвал на ядовитите слова на рашизма и нацизма, на змийските им езици, се превръща в такъв маломощен Теоден, оставил народа си на произвола. Змийските езици разрушават и разболяват. Следователно, ако искаме стабилно и здраво общество, задължително трябва да се освободим от тях, от отровните им съскания.

По езика им ще ги познаете…

Митко Новков (1961), роден в с. Бързия, общ. Берковица. Завършил Софийския университет „Свети Климент Охридски”, специалност психология, втора специалност философия. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на същия университет. Автор на 6 книги, на множество публикации във всекидневния и специализирания културен печат. Бил е директор на Програма „Христо Ботев” на БНР. Носител на няколко национални награди, между които „Паница” за медиен анализ (2003) и „Христо Г. Данов” за представяне на българската литература (2016).
Предишна статияПо-малко митология, повече въображение
Следваща статияНепосилната цена на самозаблудата