Начало Галерия Извън рамката на дърворезбата
Галерия

Извън рамката на дърворезбата

Диана Драганова-Щир
20.05.2023
4992
Роберт Цанев, „50+10“, 2023 г., фотография Младен Младенов

„50+10“, изложба на Роберт Цанев в галерия-книжарница София Прес (21 април–19 май 2023 г.)

Роберт Цанев е от поколението артисти, които търсят новаторски поглед и смело променят ракурса, характера и съвременния образ на резбата. Неговото изкуство се отличава с особена художествена рефлексия, модерен усет и оригинален пластичен език, извън дефиницията и специфичната рамка на дърворезбата, като декоративно изкуство.

Той е един от обичаните преподаватели по „Резба“ в Художествената академия, който не само разкрива техническите похвати и богатство на дървото, но и създава комуникация и среда, която подкрепя и развива индивидуалния подход на студентите.

Експозицията с наименование „50+10“ ни предлага свидетелство и равносметка на създаденото от автора през изминалите десет години. Роберт Цанев ни показва разнообразни пластични решения, обединени в богата колекция от пластики, обекти и живописни абстракции. Голяма част от показаните творби са участвали и получили награди на международни форуми за изкуство в чужбина.

Енергията и силата на дървото винаги са привличали художника. Той се посвещава на това съприкосновение и от тази магия се раждат необикновени пластични конструкции, структури и абстрактни форми. Изградени свободно и с лекота, неговите творби са преминали естествено и спонтанно през личната орбита на твореца.

Смели и артистични, творбите на Роберт Цанев провокират въображението и разширяват границите на дърворезбата. Характерният за много художници рефлекс към традицията при него е загубил своята сила и може да се открие единствено като отглас в част от най-ранните му работи (ср. на 90-те г. на ХХ в.). Авторът се вълнува от пластичните превъплъщения на материала, като смело навлиза в зоната на концептуалния изказ. Трактовката на отделните елементи е пределно условна, като авторът използва смислови и визуални кодове, с които на места постига чисто живописно усещане. С голямо умение той овладява връзката межди обемите, формите и детайлите, като избира различна фактура и цветност, които смело използва („Геометрични цветя“ І и ІІ, 2018 г., „Букет за жена ми“, 2019 г.).

Представените от него различни по мащаб пластики и релефи са стабилни и устойчиви в своята цялост или деликатни и привидно крехки, но създават изключително усещане за баланс и равновесие в пространството. Художникът обмисля всяка творба, като се опитва да изрази истинската същност на идеята посредством структурата и плътността на дървото, използвайки внушението на естествения цвят и допълнителното тониране на отделните елементи (Кубохранителница“, 2014 г., използва парче дърво на 2000 години). В една част от произведенията му наблюдаваме комбинация от гладки обеми, които граничат с релефни части и прецизни детайли.

Роберт Цанев съчетава успешно различни видове дървесина. Като своеобразен акцент в изложбата се откроява пластиката „Кубоцентрична система“, 2014 г., посока, която авторът изследва и развива през годините. На базата на една геометрична форма той смело комбинира естествената топлина на материала с метална мрежа и гладка шлифована повърхност. Интересен е пластичният език в творби като „Топографска карта“ І, ІІ и ІІІ, 2016 г., „Структура“, 2017 г., „Графични пластики“ и др., в които с помощта на различни ивици и растери сглобява и преплита цветни детайли, за да изгради завършени живописни картини.

Произведенията на Роберт Цанев провокират въображението, като разчупват конвенционалните граници и ни представят едно истинско естетическо и духовно общуване.

Диана Драганова-Щир
20.05.2023