2
1621

Какво се случи след изборите?

izbori-4
© Дневник

Енергията на протестите се стопи и премина в предсрочни парламентарни избори за 42 Народно събрание. Резултатите от тях вкараха обаче България в патова ситуация: първата политическа сила ГЕРБ не е в състояние да състави правителство и не дневен ред  е кабинетът Орешарски – политико-експертно или експертно-политическо правителство с мандата на ДПС, явната подкрепа на ДПС и скрито-уклончивата подкрепа на „Атака”.

Какво се случи и какво не се случи на тези избори? Промяна или подмяна – невъзможна, обречена, непоискана, недостатъчна или… неприятна. И защотази  предизборната кампания ще се запомни със злостни нападки, мръсни компромати и липсата на какъвто и да е политически дебат, което запокити разговора за промяната в най-далечния ъгъл на общественото внимание?

Дебат, провел се в Червената къща – Андрей Николов с участието на: Стефан Кръстев (антрополог), Тони Николов (главен редактор на портал „Култура“), Ивайло Атанасов (философ), Янина Танева (Фабрика за идеи). Модератор: Ирина Недева.

 

СТЕФАН КРЪСТЕВ:

Изборите оставиха сериозен вот под парламентарната бариера, който, заедно с протестите, е резервната писта на българската политика.

ТОНИ НИКОЛОВ:

Възпроизведеното статукво е в противоречие с нагласите на обществото, изгубило доверие в политическата система.

 

ИВАЙЛО АТАНАСОВ:

Движим се по инерция, след като гръмнаха основните икономически и идеологически предпоставки на прехода.

 

ЯНИНА ТАНЕВА:

Елитите не предложиха нищо ново, въпреки обществената енергия за промяна.