Начало Сцена Как може да бъде спасен Международният балетен конкурс във Варна?
Сцена

Как може да бъде спасен Международният балетен конкурс във Варна?

Портал Култура
08.02.2020
Силви Гилем, фотография Стоян Лефеджиев

Организаторите на Варненския балетен конкурс отлагат поредното издание за 2021 или 2022 г. – всичко зависи от финансовата подкрепа, която трябва да осигурят.

29-ият Международен балетен конкурс във Варна, планиран за 15–30 юли 2020 г., беше отложен от фондацията организатор – недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство. Отлагането на тазгодишното издание на това очаквано събитие в балетния свят предизвика буря от емоции сред артистичната общност у нас. На въпросите на Портал Култура за причините за това крайно решение отговаря Димитър Димитров, председател на фондацията и син на доц. Емил Димитров – създател и двигател на варненската балетна олимпиада.

Какво се случи, защо не може да бъде проведен в редовната си година 29-ият Международен балетен конкурс във Варна?

С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата. За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година. Съветът на дарителите на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ благодари на всички почитатели и приятели на конкурса, на всички медии от България и чужбина, които десетилетия наред отразяват постиженията на лауреатите от Варна. Ние разчитаме изключително на средства от спонсори, дарители и рекламодатели и сме дълбоко признателни на всички, които ни подкрепяха през годините. Но привлечените за тази година дарения не могат да осигурят финансиране за едно толкова мащабно международно събитие, каквото е първият и най-престижен балетен конкурс в света. Благодарим на всички за интереса към конкурса и към балетното изкуство, разчитаме на вашето разбиране и оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал на варненската балетна олимпиада.

Какво точно не достига за финансовото обезпечаване на изданието?

Бюджетът на едно издание на конкурса е 700 000 лв., като това е един много „санитарен“ бюджет – доста орязан, но който с нашите организационни усилия може да покрие изискванията на провеждане, утвърдени в последните издания като ниво на организация. Ако трябва да разгърнем конкурса и да го развиваме в съвременните условия, ще ни трябва бюджет от 800–850 000 лв. В бюджета от 700 000 лв. има много пера, които са смущаващо ниски, например – наградният фонд.

Има ли сигурна сума, на която можете да разчитате при всяко издание?

Приблизително 25% от този бюджет Фондацията получава от държавата и от основния съорганизатор – Община Варна. От тях 70 000 лв. са от Министерството на културата и между 90 и 110 000 лв. от фонд „Култура“ на Община Варна. Подкрепата и от Общината, и от Министерството ние сме приемали винаги като нещо сигурно. Винаги сме разчитали на тази подкрепа и никога не сме се съмнявали, че тя ще бъде дадена за всяко от изданията на конкурса.

Сумите от Министерството на културата получаваме от 2004 г., а тези от фонд „Култура“ – откакто съществува общинският фонд. Цялата сума от Министерството е единствено за наградния фонд и ако някоя от наградите не бъде връчена – както често се случва – голямата награда досега е присъждана само веднъж – ние връщаме парите за нея обратно в Министерството. След като взехме решение да отложим тазгодишното издание, ние няма да кандидатстваме пред общинския фонд „Култура“ и пред Министерството на културата.

В балетната общност не е тайна, че кандидатите за лауреатски титли не идват във Варна заради паричната стойност на наградите, които са несъпоставими с другите световни конкурси.

Така е, участниците в конкурса идват не заради скромните ни парични награди, а заради престижа и тласъка, който призът от Варна дава на тяхната кариера, като им отваря вратите на великите оперни театри.

А другите източници за финансиране на конкурса?

Около 25% са постъпленията в конкурса от собствени приходи – такси и билети за концертните вечери. Приблизително 50% от финансирането набираме от спонсори. Точно в тези 50% е дефицитът, с който не можем да се преборим тази година.

Еднозначно ли се отменя провеждането на конкурса през тази година? Има настроения във Варна и София за спасяване на изданието. Възможно ли е организационно това, или подкрепата ще бъде насочена към 2021 г. Кога всъщност да очакваме провеждането на отложения конкурс?

Реакцията на българската културна общественост в подкрепа на Балетния конкурс е окуражителна и ние се надяваме, че много почитатели на балетното изкуство ще ни подкрепят, за да можем да проведем на ниво отложеното издание. Ще направим всичко по силите си да успеем да организираме конкурса през 2021 г., а ако не получим достатъчно финансиране в рамките на половин година – през 2022 г.

Всеки дарителски жест има значение, но за съжаление досега по дарителската сметка, която открихме още преди изданието от 2018 г., са пристигнали само символични суми. Но не губим надежда в подкрепата на най-широк кръг от интелигентни българи, които осъзнават, че варненската балетна олимпиада е визитната картичка на България на световната карта на танца.

Аманда Гомеш и Михаил Тимаев, фотография Виктор Викторов

Международният балетен конкурс – Варна е първото в света професионално балетно състезание, послужило за модел на всички следващи големи конкурси. От създаването му през 1964 г. на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници – балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и отличия над 350 танцьори от 32 страни. Той е единственото голямо професионално състезание, което се провежда на открита сцена, и има най-трудния регламент сред всички конкурси.
Най-ярките звезди на световния балет през последните шест десетилетия са лауреати на варненската балетна олимпиада: Владимир Василиев, Наталия Макарова, Наталия Бессмертнова, Екатерина Максимова, Михаил Баришников, Дмитрий Симкин, Иван Василиев, Ева Евдокимова, Патрик Дюпон, Фернандо Бухонес, Йоко Моришита, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Аньес Льотестю и Хосе Мартинес, Владимир Малахов, Раста Томас, Роландо Сарабия и редица други.
Международният балетен конкурс във Варна даде силен тласък на развитието и на българския балет. С медали своята класа са потвърдили големите български имена на танца Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Евгения Кръстева, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Мария Илиева, а в по-нови времена – Диляна Никифорова, Вяра Начева, Калина Калчева, Бойко Досев, Александър Александров и др.

Дарителска сметка в подкрепа на Международния балетен коннкурс във Варна:
https://varna-ibc.org/bg/konkursat/podkrepete-mezhdunarodniya-baleten-konkurs-varna/

Портал Култура
08.02.2020

Свързани статии