Начало Идеи Гледна точка Коалиция на политическата хипноза
Гледна точка

Коалиция на политическата хипноза

2581

Dani-Smilov-F

Демокрацията ни отне и Кашпировски. В края на соца цялото народонаселение се блещеше вечер пред допотопните си телевизори, от които въпросният руски учен-екстрасенс излъчваше осезаеми вълни от здраве, щастие, разум и вяра в комунистическото бъдеще. Явно сеансите се оказаха недостатъчни.  Или пък може би ефектът им бе размит от конкуренцията на други подобни предавания. Като например сериалът „Алф“, в който едно симпатично извънземно редовно се опитваше да превърне чрез хипноза котката на домакините си в геврек. Очевидно стана някакво преплитане на посланията и днес никой не може да каже дали придобилите здрав разум от Кашпировски са повече от гевреците.

С което преминаваме към резултатите от последните предсрочни избори, донесли нов триумф на ГЕРБ. Полу-триумф всъщност, защото радостта им трябва да бъде споделена управленски с „обединените патриоти“, което не е много лесна задача. Или всъщност е много лесна, ако хората някак бъдат хипнотизирани и убедени, че са гевреци.

ШОК, БОМБА, ГЕВРЕК!

Днес хипнозата не е поверена на руски екстрасенси с дълбок басов глас. Никой не нарежда от телевизора: „Затвори очи! Успокой се! Едно, две, три… Ти си вече спокоен! Помисли за нещо хубаво! …Представи си, например, че си геврек…“

Днес облъчването става чрез свободната кафява медия, която залага на шоковата терапия. Населението трябва винаги да бъде стреснато, да бъде поставено да избира между атентат, тероризъм, бомбардировка в Сирия, атака с химическо оръжие, Ердоган, Путин, Тръмп, либералите, отец Паоло Кортези, сирийски нашественици, Содом и Гомор, Лаура Кьовеши и други бедствия в произволен порядък. Част от тези драми реално се случват, голяма част са измислени, но всички ежедневно са преувеличавани, изкривявани и изопачавани с една единствена цел – да се всее страх и трепет, да се убие всяка способност за аналитично мислене чрез шум и крясъци.

Шоковата терапия, колкото и да е експресивна, всъщност може да действа подобно на Кашпировски, което трябва да донесе  известно удоволетворение на Корнелия Нинова – не всичко още ни е отнето. На фона на кресливите и шумни новини, всъщност винаги тече и някакво ултразвуково, подсъзнателно внушение. Ако анализираме настоящия момент, това внушение цели да направи новата управленска коалиция възможна:

„Затвори очи! Едно, две, три! Волен Сидеров е вече друг. Едно. Мил, спокоен, уравновесен. Две. Той няма да напада стюардеси и студенти. Три. Вече е забравил за Русия и Евразийския съюз! Четири. А сега си помисли за нещо хубаво! Например бебе. Като това на Волен Сидеров…“   

За постигането на същата цел и други сеанси са също необходими. Например за инцидента между Валери Симеонов и възрастната туркиня на границата:

„Това не е хулиганство. Едно. Той всъщност й помага да стане. Две. А и цялата патриотична инсталация на КПП-то не е предизборен цирк, а е защита на суверенитета ни. Четири. А и тя е съмнителна – знае си правата. Пет…“

При политическата хипноза стават и грешки обаче. През цялата кампания вървеше популярния сеанс за Доган и Местан:

„Затвори очи и забрави! Доган е патриот. Едно. Местан е предател. Две. Доган е с Путин. Три. Местан е с Ердоган…

За беля президентът Радев го хвана хипнозата едва след края на кампанията и започна да се държи неадекватно. Внесе направо предложения за отнемане на правото на глас на българите в чужбина, а после правителството му изгони някакъв служител в министерство като главен виновник за гафа. Премиерът Герджиков пък заяви, че върху правителството нямало натиск от президента по този повод, а може би само върху министерството на правосъдието. Това заявление също не може да бъде обяснено с друго, освен с някаква зловредна и полу-успешна хипноза.

Поразени от такава се оказаха и демократите вдясно от центъра. По принцип те не би трябвало да имат проблем с идентификацията си, понеже нямат нищо общо с консервативната и русофилска българска левица, а също така не могат да бъдат представлявани по разбираеми и общоизвестни причини от ГЕРБ и Борисов. Тези хора са поне 300 000, но някак си се бяха самохипнотизирали, че са много като китайския народ и могат да участват успешно на избори с N на брой партии. Следизборно техни „доброжелатели“ продължават да ги хипнотизират:

„Скарайте се! Едните сте либерали! Едно. Другите сте консерватори. Две. Едните сте леви. Три. Другите сте десни…“

За съжаление и този сеанс се оказва доста успешен. За разлика от друг сеанс, който цели да превърне Борисов в „консерватор“, отдаден на Бог, цар, капитализъм и отечество:

„Затвори очи и си представи магнолия! Ти си по анцуг. Спокоен си. Политиката е следване на консервативни ценности. Представи си, че си Едмънд Бърк. Забрави за Цветанов. Забрави за Пеевски…“ и прас – хипнозата шумно пропада! 

И накрая, драги зрители, ето и един спойлър за програмата на новата коалиция:

„Затворете очи и помечтайте! Магистрали. Едно. Пенсии в X левове. Две. Сигурна граница. Три. Термоизолация. Четири. Мандат. Пак четири. Европейско председателство. Пет. Корупция. Нула. Съдебна реформа. Шест. Помисли си за нещо хубаво…“

Например, че си голям, дъхав, вкусен геврек

Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Климент Охридски”. Той има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.

Свързани статии

Още от автора