Начало Галерия Комиксът е пълноправно изкуство
Галерия

Комиксът е пълноправно изкуство

Антон Стайков
20.09.2013
1833

Комиксът влeзе в галерията на СБХ, при това през парадния вход. До 25 септември на два етажа на „Шипка” 6 са представени повече от 100 художници с близо 600 пана. За амбициите на хората от деветото изкуство пред Портал Култура говори Антон Стайков, изследовател на комикса и един от организаторите.

Каква е предисторията на амбициозното начинание? Преди няколко години се събра отново кръгът „Дъга”. Сформира се секция „Комикс” към Съюза на българските художници, а след това деветимата автори от „Дъга” издадоха албума „Над дъгата” с нови комикси. Съпътстващата изложба събра многобройна публика първо в София, а после в още седем български града.

Благодарение на нея художниците набират смелост и за сегашната изложба, която се откри на 10 септември. Организаторите учредиха награда на името на художника Александър Денков, която ще бъде връчвана всяка година за постижения в изкуството на комикса. Първият й носител е Любен Зидаров. Отпечатан е внушителен каталог от 130 страници.

Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайена Любен Зидаров, който навършва 90 години, до съвсем млади автори. Голяма група художници от средното поколение представят легендарното списание „Дъга”. Могат да се видят образци от различни стилове: от класическия комикс до ъндърграунд. Място е отредено и на все още малкото издателства, които се ангажират с това изкуство, деветото изкуство, както го наричат.

Организаторите имат идеи за бъдещето, те са се прицелили в развитието на читателската аудитория и пазара, а и на цялостната обществена нагласа. На други места в Европа комиксът се радва на държавна подкрепа, има музеи и фестивали. Защото той може успешно да служи за целите на образованието и за обучението на деца със специфични нарушения.

Антон Стайков
20.09.2013