0
550

Кралят е мъртъв… Да живее рокендролът!

Елвис, зомбита и сикхи с тюрбани на „Аларма Пънк Джаз” в неделя вечер

27_10_DEAD_ELVIS
Снимка www.hisonemangrave.com

Поредната бомба със закъснител на „Аларма Пънк Джаз” гръмна по-рано тази седмица, когато легендарният траш-рокабили артист Dead Elvis прие да пропътува разстоянието от Истанбул до София и обратно в рамките на едно денонощие, за да свири на фестивала. И то не сам със своя One Man Grave Band (разбирайте – негова милост, барабаните и китарата), но и с трио сикхски рокендрол-сепаратисти, съчетаващи много добре боливудския език с този на Dead Kennedys. Иде реч за The Grеat Munzini & The Astonishing Sotos, втората по значимост индийска рокендрол банда в света след King Khan & The Srines.

Dead Elvis, за когото се носят слухове, че е от Холандия, но пък и други – съвсем противоположни – че е сикх, излиза на сцената с бял Елвисов костюм и маска на зомби-Елвис и е най-добрият подарък, който „Аларма Пънк Джаз” може да си направи за рождения ден. Макар че шоуто му в софийския клуб Maze е на 27 октомври, цели 4 дни преди Хелоуин (фактическият рожден ден на фестивала). Никой никога не е виждал лицето му, но пък музиката му може да разчувства еднакво и феновете на класическия рокендрол, и пънк-рокабили екстремистите.

България е страна, в която световните звезди идват чак на преклонна възраст (че понякога си купуват и къщи тук), но с настоящия акт на милосърдие „Аларма Пънк Джаз” реши да отиде още по-далеч, като доведе световна звезда от такъв ранг… посмъртно.

Знаменитият покойник и приятелите му от Джаму и Кашмир записват за добре познатия в ъндърграунд средите лейбъл Monster Mash Records, който бе представен в събота пак в клуб Maze в София след концерта на немците Monozid.

Знаем само, че Dead Elvis е роден на небезизвестната за енциклопедистите дата 16 август 1977 г. и че има и друга група – Dead Elvis & Thee Gravemen. И че тримата сикхи се наричат съответно Гуеш Урван („барабанист и китарист, докато Хара Вимана левитира”), Хара Вимана („вокалист, китарист и барабанист, докато Джадугар язди слон”) и Джадугар („вокалист, китарист и барабанист, докато Гуеш готви къри чикън кебап”). В момента всички тези рокендрол герои са на турне между Бразилия, Турция, Холандия, Германия и Белгия и точно по средата на това междуконтинентално пътешествие в програмата им бе отбелязана и датата 27 октомври – София, България. За да кажем после, че и ний сме дали нещо на Отвъдното. Край на светската хроника – довечера на живо в Maze! БНР ще записва цялото шоу и после ще го излъчи в национален ефир.

 

Видео: Цветан Цветанов, с участието на Васил Жечев и музиката на The Great Munzini & The Astonishing Sotos