Начало Музика Концерти Красимира Стоянова ще пее в първия концерт в Миланската Скала
Концерти

Красимира Стоянова ще пее в първия концерт в Миланската Скала

8612
Красимира Стоянова

Новият интендант на Миланската Скала Доминик Мейер обяви вчера програмата на театъра за есенния сезон – трите месеца, предшестващи същинското откриване на сезона на 7 декември, денят на св. Амвросий, патронът на Милано. Това е първата пресконференция, която Доминик Мейер дава, преди това той беше начело на Виенската Щатсопер.

Сезонът се открива на 4 септември с Реквием на Верди. Ще дирижира Рикардо Шайи, солисти са Тамара Уилсън, Елина Гаранча, Франческо Мели, Илдар Абдразаков. Този концерт ще бъде в Миланската катедрала. „Ил Дуомо е домът на жителите на Милано и затова е логично всички да бъдем там заедно, за да преодолеем тежките изпитания“ – каза протойерей Джанантонио Боргоново, настоятел на храма. След това съставът на Скалата ще представи същата творба в Бреша и Бергамо. С този Реквием ще бъдат почетени жертвите на пандемията от коронавирус. Той ще бъде излъчван наживо и записан от Италианското радио и телевизия.

За да се спазят всички ограничения, местата в залата на Миланската Скала ще бъдат около 740. На 12 септември там ще бъде изпълнена Симфония №9 в ре минор оп. 125 от Бетовен. Във финалния хор „Одата на радостта“ ще се включат Красимира Стоянова – сопран, Екатерина Губанова – мецосопран, Михаел Кьониг – тенор, Томаш Кониечни – бас. Концертът ще се повтори на 14, 16 и 17 септември. „Тази симфония е пожелание за надежда, приятелство и топлина“, каза Мейер.

Три са оперите за този период и трите в концертни изпълнения. От 15 до 22 септември Зубин Мета ще дирижира „Травиата“ на Верди с Марина Ребека, Атала Айан и Лео Нучи. От 6 до 15 октомври на пулта ще застане Рикардо Шайи за „Аида“ на Верди със Сайоа Ернандес, Франческо Мели, Анита Рачвелишвили, Лука Салси. „Може би се питате защо отново „Аида“ – каза Шайи. Защото проф. Ансели Герхард е открил ръкописа на Верди, по който е изпълнена за първи път операта в Кайро. И там има няколко много важни различия, които ние ще изпълним“. Различия има във второто действие и в началото на третото. За първи път ще прозвучи и увертюрата на „Аида“, която Верди е написал за постановката в Скалата, но след това е премахнал. Между 4 и 14 ноември Паоло Кариняни ще дирижира „Бохеми“ на Пучини с Марина Ребека, Джорджо Беруджи, Джорджe Петян, Аида Гарифулина.

Балетът на Миланската Скала също ще има своите изяви с четири гала концерта, в които ще участват Светлана Захарова, Роберто Боле и Алесандра Фери. Театърът е провел консултации с фондацията на Морис Бежар за едно по-специално изпълнение на „Болеро“ на Равел. Ще дирижира Дейвид Колман. Същият диригент ще представи и седем спектакъла на „Жизел“ на Адам.

Двама от гостите на специалните концерти – пианистите Маурицио Полини и Даниел Баренбойм, са се отказали от хонорарите си. И двамата ще свирят творби от Лудвиг ван Бетовен. На 27 септември Полини ще изпълни последните две сонати на Бетовен – №31 оп.110 и №32 оп.111, а преди това Интермеци оп.117 на Брамс и Клавирни пиеси оп.11 от Шьонберг. Концертът на Барейбойм е на 5 декември и той ще изпълни вариациите по валс на Диабели. Между тези две дати ще се представят Йонас Кауфман и Хелмут Дойч – на 11 октомври; Анна Нетребко и Малкълм Мартино, Елена Максимова и Джовани-Андреа Занон; Пласидо Доминго с оркестъра на театъра на 30 ноември.

Три са симфоничните концерти. Между 29 септември и 1 октомври програма с творби на Рихард Щраус ще дирижира Зубин Мета. Симфоничната поема „Животът на героя“ ще бъде предшествана от „Четири последни песни“ със солист Камила Нилунд – сопран. След това ангажиментът му ще продължи с още три концерта от 14 до 17 октомври, когато ще дирижира Симфония №3 в до минор на Густав Малер със солист Даниела Синдрам – контраалт. Последните три концерта са между 21 и 24 ноември. Солисти ще бъдат трима контратенори – Макс Еманюел Ченчич, Кристоф Дюмо и Карло Вистоли. Ще дирижира Джовани Антонини. С особена гордост интендантът на Миланската Скала представи четирите рецитала: на Ервин Шрот, Марина Ребека, Сабин Дьовиел и Александър Таро, Саймън Кинлисайт  и Малкълм Мартино. На 20 септември симфоничният оркестър на Милано „Джузепе Верди“ ще изнесе концерт под палката на Клаус Петер Флор и с участието на Петра Ланг, която ще изпълни „Песни по Рюкерт“ на Малер.

Според Доминик Мейер сезонът ще е труден, както заради ограниченията, така и заради липсата на чуждестранни зрители, които досега били една трета от публиката.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display