Начало Филми Премиери Кратка история на соцреализма
Премиери

Кратка история на соцреализма

Портал Култура
23.11.2012
7840

Документалният филм на Иван Георгиев-Гец „Кратка история на социалистическия реализъм“ проследява зараждането, разцвета и упадъка на феномена „соцреализъм“.

Кога възниква терминът „социалистически реализъм“ и как се стига до налагането му като „единствено правилен метод на художествено творчество“, чрез който се създава изкуството на онеправданите; кои са основните принципи на този пропаганден метод и какви са българските особености при употребите на тоталитарната естетическа доктрина? С помощта на множество архивни кинокадри, документи и фотоси филмът на Иван Георгиев-Гец „Кратка история на социалистическия реализъм“ проследява зараждането, разцвета и упадъка на феномена „соцреализъм“.


Филмът е насочен предимно към младите, които не помнят времето на Желязната завеса и Берлинската стена. Той разказва достъпно, с тъга и чувство за хумор за вездесъщия класов подход при изграждането на сюжетните схеми на произведенията, за устойчивото „народностно“ присъствие на т.нар. „синтетични образи“ – партизани, работници, комунисти, – за задължителното въвеждане на героически сюжети и модели, за специфичната монументалност и епизация на изображенията, за безапелациония и необятен хоризонт на „светлото бъдеще“. Режисьор и сценарист е Иван Георгиев-Гец, оператор е Ивайло Пенчев, участват актьорите Веселин Мезеклиев, Милена Илиева и Атанас Найденов. В началото на ноември филмът „Кратка история на социалистическия реализъм“ бе показан в столичното кино „Одеон“. Предстои неговата премиера в ефира на БНТ.

Портал Култура
23.11.2012

Още от автора