0
6931

Литературен фестивал и за най-малките

Софийският международен литературен фестивал прави първото си издание, посветено на литературата за деца и тийнейджъри. Всеки ден от 18 до 22 април, от 10 до 19 часа, в пространствата на Младежкия театър „Николай Бинев“ са предвидени срещи с чуждестранни и български автори, работилници, ателиета. Достъпът до фестивала, организиран от Асоциация „Българска книга“, е свободен.

Откриването е на 18 април от 10 часа с „Деца, пазете шум!“ – среща с писателя Виктор Самуилов. Наред с българските автори са поканени и Жил Парис (Франция); Лене Кобербьол (Дания); Джос Стърлинг (Великобритания); Джузепе Феста (Италия); Дора Тот (Унгария); Мая фон Фогел (Германия); Турюн Лиан (Норвегия); Гай Бас (Великобритания); Сесар Майорки (Испания); Олуин Хамилтън (Великобритания).

Сред събитията за най-малките (4–9 г.) са: срещите с унгарската писателка Дора Тот и света на понито Бриз; с Георги Константинов, Петя Александрова, Юлия Спиридонова, Мая Дългъчева и илюстраторката Невена Ангелова. За деца на възраст 10–14 г. са: срещите с популярния британски писател Гай Бас и историите на неговата „Кърпена глава“, с писателката Радостина Николова, с Джузепе Феста, който ще говори за любовта към природата и за любовта между хората, с Жил Парис, който ще представи „Животът ми като тиквичка“. Сред събитията за тийнейджъри (13–18 г.) са: лекцията на автора на книги-игри Неделчо Богданов, срещите с датската писателка Лене Кобербьол, която пише в жанра фентъзи и криминален роман, с Джос Стърлинг, публикувала повече от 30 романа, с Мая фон Фогел и героинята ѝ Ема, с Олуин Хамилтън, която ще разкрие рецептата за съвременен фентъзи бестселър.

Предвидени са още: работилница за писане на истории с Петя Кокудева и Ромина Беневенти; драматично представяне на „Котаракът Франт и загадъчният остров“ с писателя Иван Раденков; ателие по илюстрация с Нуша Роянова; работилница за колажни рисунки и истории „Птиче село“ с Катина Недева; среща с популярния влогър Стан и др.

Изложбата „Радост, тъга и надежда“ с куратор Антон Стайков и оформител Свобода Цекова представя 16 български илюстратори. А в Дома на киното ще има две кинопрожекции – в събота и неделя, от 11 часа – на „Животът ми като тиквичка“ и „Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятелство“.

Сред многото събития има и адресирани до възрастните: една необикновена „родителска среща“ с експертите от Асоциация „Родители“ на тема Какво е да си дигитален родител, както и дискусия „Четат ли тийнейджърите у нас и какво предпочитат“ с експерти и редактори. 

Фестивалът е част от Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.