Начало Сцена Опера „Любовен еликсир“ в Метрополитън опера
Опера

„Любовен еликсир“ в Метрополитън опера

Ирена Гъделева
09.02.2018
5959
Прити Йенде в „Любовен еликсир“, Метрополитън опера

Шедьовъра на Гаетано Доницети, който е в програмата „Метрополитън на живо от Ню Йорк“, ще гледаме на 10 февруари в Синема Сити София от 19 часа.

„Любовен еликсир“ e една от най-очарователните и трогателни любовни истории в оперната литература – забавна и нежна, с много комични ситуации, които винаги печелят сърцата на зрителите.

Неморино е влюбен в красивата и фриволна Адина, но е беден селянин, затова е склонен да се поддаде на лъжите на шарлатанина д-р Дулкамара и да приеме, че обикновеното вино, за което плаща прескъпо, е еликсир, който ще му помогне да събуди чувства в сърцето на любимата жена. Комичната история, сътворена от Феличе Романи с прекрасната музика на Гаетано Доницети, има щастлив финал. От премиерата в Милано през 1832 г. тази опера не е слизала от афишите на оперните театри по целия свят.

Дали обаче публиката не е „преяла“ с белканто? Този въпрос прозира в много от публикациите по повод възстановяването на постановката, направена от режисьора Бартлет Шер за Метрополитън опера през 2013 г. Прекрасната музика на Доницети, класическият прочит на Шер със сценографията на Майкъл Йерган и костюмите на Катрин Зубър, както и блестящите артисти не би трябвало да оставят празни места в залата, а това понякога се случва. Доста неочаквано за ръководството на Мет.

На кино обаче нещата са различни – Met Live in HD покрива вече 73 държави, а в България билетите за прожекцията на 10 февруари са разпродадени доста преди датата.

Освен заглавието, притегателна сила за аудиторията винаги са певците, а в случая най-престижната американска сцена отново представя отбран състав.

В ролята на Адина за първи път на тази сцена се представя новата черна перла на операта – младата и красива южноафриканка Прити Йенде, която вече си спечели отлични оценки в Кралската опера „Ковънт Гардън“ и Баварската опера в Мюнхен. Тя има елегантно присъствие и покоряваща усмивка, затова Адина ѝ приляга добре – флиртът ѝ се удава. Колкото до гласа, в. „Индипендънт“ пише: Прити Йенде пее със сребриста яркост и чистота. Умението ѝ да се справя с вокалните акробатики на финала с жизнерадостна виртуозност пък е отбелязано от в. „Ню Йорк Таймс“.

Нейният Неморино е Матю Поленцани – блестящ тенор, когото гледаме всяка година в програмата Live in HD, с 37 роли в повече от 300 спектакъла на сцената на Метрополитън оператой е бил в ролята на влюбения Неморино още на премиерата в Мет през 2013-а, тогава с Анна Нетребко като Адина. Интерпретацията му е силна колкото артистично, толкова и вокално. На него се пада нелеката задача да изгради образ, който преминава през най-разнообразни състояния: от любов до оглупяване, през тромави опити да спечели жената, която обича, до смехотворен прилив на самочувствие, дължащ се на опиянението с „любовен еликсир“ – евтино вино, продадено му от шарлатанин срещу добро заплащане. Ролята на Неморино се отплаща добре на всеки тенор, а прочутата ария Una furtiva lagrima от второ действие на операта предизвиква отново и отново дълги аплаузи за Поленцани.

На сцената в „Любовен еликсир“ през този сезон са и двама италианци – единият, дебютант – Давиде Лучано в ролята на арогантния сержант Белкоре, а другият – прочутият и въздействащ Илдебрандо д’Арканджело като д-р Дулкамара. Оценките и за двамата са много високи, още повече, че образите им носят до голяма степен комичните елементи в творбата, а Лучано и д’Арканджело имат какво да покажат като актьори, освен че са певци с въздействащи гласове. Още с появата си на сцената, д’Арканджело омагьоса всички в селото и всички в публиката, четем в „Ню Йорк Таймс“.   

Своя дебют в Мет направи с „Любовен еликсир“ младият венецуелски диригент Доминго Хиндоян – съпруг на Соня Йончева, когото видяхме да дирижира два от концертите ѝ в София. Малко след дебюта си и в програмата Live in HD на Метрополитън опера той ще навърши 38 години. Започнал музикалното си обучение във венецуелската Ел Система като цигулар. Израстването му го отвежда в Женевската консерватория (където среща и съпругата си), а кариерата му се развива чудесно и Хиндоян е избран за асистент на Даниел Баренбойм в Берлинската държавна опера, където по-късно е гост-диригент. След този му успешен дебют, някои нюйоркски критици вече си пожелават да го видят отново на пулта в Мет.

„Любовен еликсир“ на Гаетано Доницети ще гледаме на 10 февруари в Синема Сити София от 19 часа, благодарение на фондациите „Америка за България“ и „Виа фест“.

Ирена Гъделева
09.02.2018

Още от автора