Начало Музика Концерти Лятото идва с CULTURAMA
Концерти

Лятото идва с CULTURAMA

Портал Култура
17.06.2023
3873

С фестивала CULTURAMA София и Пловдив посрещат лятото тази година. Петото му издание е под знака на птиците като митични същества и символ на свободата и мечтите. Началото е на 18 юни в Епископската базилика в Пловдив с концерта „Птиците“. В него Жан Буко и Джони Рас ще демонстрират уникална техника на свирене с уста, с която имитират трелите на стотици видове птици. Двамата са влюбени от деца в песните на птиците и постепенно техните имитации се превръщат в рефлекс, игра, страст и изкуство. Те участват в различни радио и телевизионни програми във Франция и изнасят концерти в много други страни.

Тяхното участие у нас е съчетано с нежния тембър на флейтата на Клер Маршал, яркия глас на сопраното Ина Кънчева и виртуозността на маримбистката Василена Серафимова, а изключителният френски квартет „Ардео“ обогатява със своето фино музициране тази пъстра картина от разнообразен репертоар. Концертът „Птиците“ ще бъде представен на 20 юни от 19 часа и в столицата, на площад „Славейков“. На същото място на 21 юни, когато посрещаме астрономическото лято, софиянци ще могат да се  насладят на перкусионното шоу Drum Talk с участието на Василена Серафимова, Деметра Анджалика, Николай Иванов, Габриел Мишо, Борис Будинов. То започва в 17 часа, последвано от концерта „Рамщайн на две пиана“ на Duo Jatekok с начален час 20.30 часа, отново със свободен достъп. Този оригинален проект, част от световното турне на френското дуо, среща света на класическата музика със специфичния стил на Рамщайн, съчетаващ метъл, индустриална и електронна музика. Френското дамско дуо е сред най-атрактивните музикални дуети днес. То представя широка гама от музикални стилове – от класика до джаз, хип-хоп и метъл.

Почитателите на латиноритмите са поканени отново на 21 юни  от 19 часа пред софийския бар „Паваж, където ще бъде концертът на бразилците Roda dо Cavaco – музикален мост между Сао Пауло, Рио де Жанейро и Париж, в който оригиналните композиции на групата се редуват с кавъри на велики самбисти (вход свободен). На 22 юни от 19 часа Roda do Cavaco ще има концерт в „Толоцентрала“, билетите за него вече са разпродадени.

Така организаторите от фондация „Културни перспективи“ ни предлагат да се присъединим към Празника на музиката, отбелязван във Франция със специални изпълнения в най-дългия ден на годината. Събитията се случват и благодарение на сътрудничеството с Френския институт в България.

А партньорството с Полския институт в София е направило възможен семинара „За птиците от птичи поглед“ – на 19 юни от 16.30 до 22 часа. Самият посланик на Република Полша в България, д-р Мачей Шимански, наблюдава и фотографира птици вече почти 35 години. Той е автор на снимки, публикувани в атласи, книги и списания (включително в National Geographic) и представени в десетки изложби. Семинарът на 19 юни включва разговор за градското биоразнообразие, лекция на Пенка Казанджиева „Митични птици в залата на месеците“, представяне на Wild life art в съвременното българско изкуство и прожекции на два документални филма – „Те отлитат“ (2013), реж. Симеон Цончев, и  „Последната гора“, Бразилия (2021), реж. Луис Болонези. Събитието също е със свободен достъп.

Съпътстващата програма на CULTURAMA 2023 включва и две изложби: „Птиците – рай на земята“ на Моста на влюбените до НДК (13–27 юни) и „Дивата София“ на лятната сцена на Kino & bar Cabana до НДК (18 юли–15 август).

При дъждовно време събитията от 20 юни се пренасят в залата на Френски институт, а от 21 юни – в Античния комплекс „Сердика“, Зона „Ларго“.

Портал Култура
17.06.2023

Още от автора