0
1085

Bernays Propaganda: отвъд клишетата и утопията

2
Снимки: Ивица Димитриевич

С Васко Атанасоски, китарист на Bernays Propaganda, една от най-неподвластните на клишетата на музикалната индустрия групи на Балканите, разговаря Цветан Цветанов. Концертът на македонците в рамките на „Аларма Пънк Джаз” е на 25 юни в малката зала на *Mixtape 5*.

Bernays Propaganda не са инди-рок банда, въпреки че сме ги гледали и на големи комерсиални фестивали и във фенси-свърталища на хипстъри. Не са и пост-пънк, пост-хардкор, диско-пънк, или както там обичат да ги категоризират медиите. В по-широк контекст Bernays Propaganda не отстъпват на един Боб Марли, на един Фала Кути, един Димитър Воев или един Виктор Цой. Разбира се, в други времена живеем и сред целия медиен, политически и информационен хаос рядко можем да се концентрираме върху нечие творчество толкова отдадено, колкото във времената, когато тичахме да презаписвахме касетки един от друг. Светът днес е много по-голям и по-разпилян, времето тече десет пъти по-бързо, а и – може би за добро – сякаш е отпаднала необходимостта от канонизация и преекспонираност на новите музикални феномени.

Тази нова ситуация в музиката е и защита срещу превръщането на творчеството на групи като Bernays Propaganda в продукт. Техните песни, техните плочи не са нещо, което да консумираме, а късчета истина, визионерски проблясъци във всеобщия мрак, които стигат до отделния слушател по много личен и директен начин. Като се каже „плоча” в Македония, а и въобще из бившите югославски земи, се има предвид плоча, но и албум – т.е. понятието е по-широко и показва по-голямо уважение и ценителско отношение, така че сме запазили и в превода на интервюто думата „плоча”. Но ако трябва да се придържаме към фактите – да, всички албуми на Bernays Propaganda са издадени и на винил и тиражът им отдавна е изчерпан.

Bernays Propaganda са видели доста свят – на турнета от 30-40-50 концерта. Името им значи много за цели ъдъ