Начало Сцена Опера Марионетна опера открива „Моцартовите празници“
Опера

Марионетна опера открива „Моцартовите празници“

13271
Вълшебната флейта, Марионетна опера, Линдау ©Christian Flemming

Марионетната опера от Линдау, Германия ще гостува за първи път у нас – от 12 до 15 юли на фестивала „Моцартови празници“. Създадената през 2000 г. от Бернхард Лайсмюлер опера, ще открие фестивала с „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Турнето на една от малкото подобни трупи в света се осъществява благодарение на оперната певица Снежинка Аврамова, която през 2003 г. създава фестивала в Правец.

Първата опера, с която фестивалът започва преди 15 години, е „Така правят всички жени“ с диригент Павел Балев и режисьор Снежинка Аврамова. В представлението участват млади оперни певци, каквато е и идеята на фестивала – да ги подготви, за да изпълняват музиката на Моцарт и да участват в цялостен оперен спектакъл. Постепенно фестивалната идея се променя и обогатява с включването на Христина Ангелакова като артистичен директор. Дори започва да инициира постановки, които се подготвят специално за него. На фестивала гостуват оперните театри от Бургас, Русе, Варна, Стара Загора, със специални концерти се включват Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на БНР. Новите си продукции представя балет „Арабеск“. Разширяват се и възможностите – читалище „Заря 1895“, сцените край езерото, градският площад, дори спортната зала. Организират се майсторски класове, „Срещи с автограф“ с известни творци, изложби, представяния на книги. В сдружението „Моцартови празници“ непрекъснато участва и неговата основателка Снежинка Аврамова.

След музикалното училище в София тя не е приета в консерваторията, затова замива за Берлин, където продължава образованието си в музикалното училище „Ханс Айслер“. Цялата ѝ кариера преминава на различни сцени в Германия. Работи в театрите в Айзенах, Кемниц, Ваймар, а от 1989 г. е в състава на театъра „Ам Гертнерплац“ в Мюнхен (Staatstheater am Gärtnerplatz). Получава покани за гастроли и в най-големите немски театри в Дрезден, Лайпциг, Берлин, Мюнхен. Признание за големите ѝ постижения е присъденото звание Камерзангерин на Бавария през 2014 г. Смелата идея да създаде фестивал в Правец, заради огромната политическа натовареност на мястото, продължава да събира почитатели, а вече и гости от чужбина.

Защо Моцартов фестивал? Снежанка Аврамова обяснява: „По време на обучението в Берлин ми казаха: „Ако можеш да пееш Моцарт, всичко можеш да пееш“. Това е и моето мото, наистина е така. Сега това е събитие, което обединява много видове изкуства и така е по-добре. Идеята да бъдат събирани млади изпълнители за мен остава и аз ще работя в тази насока. Имам и много други идеи. Нищо не пречи паралелно да правим и фестивал на марионетните опери от цял свят. Има изумителни състави. Главната ми идея е да правим собствени спектакли, разбира се, с нашите оперни театри, а солистите да избираме с кастинг. Иска ми се да правим майсторски класове с нашите големи певци, които в момента пеят по целия свят“.

Лебедово езеро, Марионетна опера, Линдау ©Christian Flemming

Марионетката, която е емблема на тазгодишното издание на фестивала, е най-претенциозната в техническо отношение кукла. Марионетната опера също зависи изцяло от прецизността и виртуозността на изпълнителите. Често са нужни 80-90 репетиции, преди да се появи нова постановка в театъра в Линдау. Музиката задава ритъма на игра, целта на марионетната опера е съвършената илюзия, зрителите трябва да забравят, че на сцената са само марионетки.

Жанрът се е наложил първо в Италия през XVII век. Операта в Линдау е единствената в Германия. Основателят ѝ Бернхард Лайсмюлер е започнал да се занимава с марионетен театър още на 11 години, а през 2000 г. отива в Линдау, за да осъществи мечтата си. Днес почти 400 от куклите, на ръст между 60 и 80 см, са изработени от него. Костюмите им е създал сам, като е ползвал исторически картини за образци. Двадесет души работят за марионетната опера, която е истинска туристическа атракция в града на Боденското езеро. В репертоара ѝ има класически заглавия като „Вълшебната флейта“, „Така правят всички жени“, „Отвличане от сарая“, „Севилският бръснар“, „Травиата“, „Кармен“, „Хензел и Гретел“, „Хотел „Белият кон“,  оперетата „Прилепът“, а от 2010 г. и балетът „Лебедово езеро“ на Чайковски, който ще бъде показан и в Правец. Благодарение на подвижната сцена операта прави турнета в цяла Европа.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Още от автора

No posts to display