0
1113

Метрополитън опера на живо от Ню Йорк

Met

На 11 октомври в България започват сателитни излъчвания от Метрополитън опера, с десет представления за сезон 2014/2015 г.

Това става възможно благодарение на програмата „На живо от Ню Йорк”, която Метрополитън стартира през 2006 г. по идея на директора Питър Гелб. Днес тя се излъчва в над 2000 киносалона в 66 държави по света.

„Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” използва съвременните технологии – сателитна връзка и HD качество на картината, което гарантира несравнимо преживяване за публиката. Така и аудиторията на оперното изкуство се разширява – киното винаги привлича, а в случая зрителят може да гледа елитна постановка, без да се притеснява, че това е много скъпо или че няма смокинг или вечерна рокля, както много хора предполагат, че се изисква непременно в оперния театър.

Сезон 2014/2015 на един от най-известните оперни театри в света – Метрополитън опера, може да бъде гледан на живо в Cinema City. В афиша са включени заглавията: Макбет, Сватбата на Фигаро, Кармен, Севилският бръснар, Нюрнбергските майстори певци, Веселата вдовица, Хофманови разкази, Йоланта и Замъкът на херцога Синята брада, Жената от езерото, Селска чест и Палячо. За българската публика първото излъчване е в събота, 11 октомври, от 19,50 часа, с пилотна прожекция в Cinema City Mall of Sofia. Представленията ще бъдат със субтитри на български и английски език.

Netrebko1
Макбет, Джузепе Верди

Организацията са поели фондациите „Международен театрален фестивал Варненско лято” и „Америка за България”. Според Николай Йорданов – изпълнителен директор на „МТФ Варненско лято”, трудностите са били основно технически – проблемът да се излъчи на живо спектакъл с много високо качество на звука и образа. На въпроса защо театралите са най-настоятелни този оперен проект да се осъществи и у нас, той отговори: „Директорът на Метрополитън опера Питър Гелб е човекът, който привлече и театрални режисьори. Това създава връзка между театъра и операта. Но има и още една: проектът на Британския съвет в Cinema City, София – „Национален театър Лондон: На живо”, където ние сме партньори. Видяхме, че живото излъчване на спектаклите на този театър формира своя публика. Намери отзвук у много млади хора, които до този момент може би не бяха почитатели на театъра, а дойдоха от кино средите. И това ни даде кураж да се обърнем към проекта на Метрополитън опера. Публиката ще се срещне с някои от най-големите изпълнители в съвременното оперно изкуство, с много интересни режисьори, диригенти и мисля, че този опит ще си струва усилията. Надявам се да е така.”

Веселата вдовица - Рене Флеминг1
Във „Веселата вдовица” ще видим и чуем Рене Флеминг.

„Сезон 2014/2015 ще бъде сред най-амбициозните, които МЕТ някога е продуцирала” – четем на официалния сайт на Метрополитън опера. А началото е с операта Макбет от Джузепе Верди с режисьорските решения на Ейдриън Ноубъл – бивш директор на Кралския Шекспиров Театър. Диригент е Фабио Луизи, който в момента е главен диригент на Метрополитън, а в ролите се превъплъщават звездите Анна Нетребко като Лейди Макбет, Желко Лучич като Макбет, Джоузеф Калея е Макдъф, а Рене Папе – Банко. Наистина се очаква елитно представление, пресата вече писа, че Нетребко прави роля, каквато не е виждана на сцената в Ню Йорк през последните години. В събота вечер ще я видим и в София – пряко от Ню Йорк.