0
3974

Музикалните сцени през юли

Mamma Mia! на новата лятна сцена на Софийската опера на Панчаревското езеро, снимка ФБ

След първоначалните юнски стъпки, последвали тримесечната забрана за концерти и спектакли, музикалните институти подготвиха летните представления. Завръщат се и някои традиционни фестивали. 

Софийската филхармония разположи на две сцени концертната си програма, която ще продължи до края на август. Запазените дни за филхармонията са неделя и четвъртък. На 28 юни беше първият концерт с диригент Найден Тодоров със солисти цигуларят Светлин Русев и тенорът Михаил Михайлов. Програмата продължава с два концерта изцяло с Моцартова програма. Първият е на 5 юли с два клавирни концерта (№11 и №12) със солисти Виктория Василенко и Сергей Редки, а на пулта ще бъде Пламен Джуров. Вторият е на 26 юли. Под диригентството на Георги Димитров Марио Хосен ще изпълни Петия цигулков концерт, а след това ще прозвучи Симфония №29. Отново в неделя, 12 юли, в зала „България“ Веско Ешкенази ще бъде солист на „Годишните времена“ на Вивалди и на „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Пиацола, а диригент ще е Найден Тодоров. Барокова е програмата на концерта на 19 юли. Славил Димитров избира Стабат матер на Перголези и Адажио на Албинони, а солисти са Стефани Кръстева и Ина Кънчева. Началният час на всички концерти е 19.

Всеки петък от 18.30 часа ще има концерт от серията „Романтично лято в Квадрат 500“, подготвена съвместно с Националната художествена галерия. Честта да открие на 3 юли тази нова сцена има квартет „Филхармоника“ със Струнен квартет №6 оп. 20 на Хайдн и квартет „Розамунда“ на Шуберт. Следващата дата е 10 юли. Изцяло класическа програма избира квартет „София“ – Струнен квартет №15 на Моцарт и квартет „Чучулигата“ на Хайдн. А Шостакович – Струнен квартет №7 оп.108, Бетовен –Grosse Fuge оп.133, и Брамс – Струнен квартет №2 оп.51, ще прозвучат на 17 юли в изпълнение на струнен квартет „Фрош“. Филхармоничният духов квинтет и „Кварто“ квартет представят на 24 юли Дивертименто за духов квинтет KV270 и Квартет в ре мажор за флейта, цигулка, виола и виолончело от Моцарт и Нонет за струнен квартет и духов квинтет във фа мажор оп.31 на Шпор. За 31 юли „Белла воче“ и флейтовият квартет на Софийската филхармония Flautissimo са избрали творби от Хендел, Моцарт, Менделсон, Доницети, Берлиоз, Леонкавало, Дворжак, Вайл и Воун-Уилямс. Както знаете, местата в концертната зала и в пространството на Атриума на „Квадрат 500“ са ограничени заради изискванията за дистанция, а билетите вече са в продажба.

През юли Софийската опера разполага спектаклите от цикъла „Опера в парка“ на три сцени. Представленията за деца са в петък, събота и неделя в парка на Военната академия. Мюзикълът „Мама миа“ на Андершон/Улвеус откри фестивала „Музи на водата“ под диригентството на Светозар Лазаров и ще го закрие на 31 юли, 1 и 2 август. Вечерите на Панчаревското езеро продължават с две балетни постановки. „Лебедово езеро“ на Чайковски е на 3, 4, 5 и 10 юли със солисти Марта Петкова – Никола Хаджитанев и Катерина Петрова – Цецо Иванов. „Зорба гъркът“ е на 11, 17 и 26 юли с участието на Росен Канев, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Александър Александров. Спектакълът „Кармина бурана“ на Орф ще бъде представен на 12 и 18 юли със солисти Катерина Петрова, Марта Петкова, Цецо Иванов, Александър Александров. Първата опера от тетралогията на Вагнер „Рейнско злато“ ще бъде на 24 и 25 юли. Под палката на Велизар Генчев ще пеят Николай Петров, Светозар Рангелов, Хрисимир Дамянов, Даниел Острецов, Бисер Георгиев и др.

Нова сцена Операта намери на Римския площад в Киноцентъра, а спектаклите там са от 10 до 19 юли. Ще бъдат представени шест постановки. Първата е „Риголето“ на Верди – на 10 и на 12 юли, когато публиката отново ще може да чуе Владимир Стоянов в партньорство с Даниел Дамянов, Диана Василева (10.07.) и Станислава Момекова (12.07.). На пулта ще бъде Жорж Димитров. На 11 юли е „Тоска“ на Пучини с диригент Григор Паликаров. Радостина Николаева ще бъде Тоска, Костадин Андреев – Каварадоси, Никола Миайлович – Скарпия. На 15 юли в „Атила“ на Верди публиката ще чуе Владимир Стоянов в ролята на Ецио, Атила ще бъде Бисер Георгиев, Одабела – Радостина Николаева, Форесто – Даниел Дамянов. Ще дирижира Велизар Генчев. Жорж Димитров ще дирижира „Норма“ на Белини на 17 юли, а в заглавната роля ще чуем Габриела Георгиева, Мартин Илиев ще е Полион, Гергана Русекова – Адалджиза, Петър Бучков – Оровезо. На следващия ден е „Дон Карлос“ на Верди с диригент Григор Паликаров. В ролята на Дон Карлос ще гостува Иван Момиров, Владимир Стоянов ще бъде Родриго, Светозар Рангелов – крал Филип II, Цветана Бандаловска – Елизабет, Александрина Стоянова-Андреева – Еболи. Финала на фестивала „Опера в полите на Витоша“ ще постави „Кармен“ на Бизе. Гергана Русекова ще бъде Кармен, Костадин Андреев – Дон Хосе, Веселин Михайлов – Ескамилио, а на пулта ще застане Жорж Димитров.

След трите оперни вечери през юни, Владимир Стоянов ще участва и в „Риголето“ на сцената в Киноцентъра

В залата на операта на 7 и 8 юли се завръща мюзикалът „Клетниците“ на Шьонберг с диригент Игор Богданов и солистите Владимир Михайлов, Орлин Павлов, Весела Делчева, Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Паолина Малешкова и др.

Тази година „Опера опън“ в Пловдив обръща внимание на българските имена. Много музиканти се завръщат специално, за да участват в концертите и спектаклите на Античния театър. Сред тях са Соня Йончева, Светлина Стоянова, Кирил Манолов, Веско Пантелеев. В две вечери – на 10 и 11 юли, се разполага откриващият концерт, който вероятно ще повтори успеха на миналогодишното откриване на фестивала. „Какъв е светът, който сънуваме, и какъв – сънят, който живеем? Театърът на сънищата ни кани… в мултимедийния спектакъл „Вратите на съня“, в който се преплита музика от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф, Арнаудов. На пулта ще бъде Диан Чобанов, а гостуващи солисти са Камен Чанев–тенор, Зорница Иларионова–цигулка, Анет Артинян–виолончело, Кирил Пенчев–кларинет, както и всички прекрасни солисти на операта. Отново в две поредни вечери – на 17 и 18 юли, ще бъде представен спектакълът „Поетите и музиката“. Спектакълът ще срещне публиката с вечните любовни стихове на Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова, изпълнени от обичани български актьори – Владо Пенев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Марин Кръстев, Бойко Кръстанов. Антони Дончев и музикантите от Пловдивска опера под диригентството на Диан Чобанов ще връщат тази поезия към музикалните ѝ корени.

Балетът на Адам „Жизел“ ще бъде представен на 22 юли. Под палката на Лучано Ди Мартино ще танцуват премиер солистите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Константин Добройков ще дирижира бал маскарада Viva l`Operetta, а сред солистите са Август Методиев, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Марк Фаулър, Светлана Иванова, Велин Михайлов, Лилия Илиева, Юлия Йорданова. Завладяващата музика е от оперетите на Щраус, Калман, Лехар и Офенбах. 

Амбициозна е и програмата на „Опера в летния театър“ във Варна, която ще продължи до 24 август. Фестивалът беше открит с Корона опера гала на 18 юни, но заради дъжда концертът беше в залата на операта. През юли спектаклите са шест. Два от тях ще дирижира Кръстин Настев – на 3 юли „Хубавата Елена“ на Офенбах с участието на Лилия Илиева, Пламен Долапчиев, Александър Мутафчийски, Пламен Георгиев и на 6 юли –  „Севилският бръснар“ на Росини с участието на Илина Михайлова, Пламен Димитров, Хрисимир Дамянов, Евгений Станимиров. Четирите мюзикъла до края на юли са поверени на Страцимир Павлов. „Чикаго“ на Кендър е на 10 юли с участието на Мариан Бачев, Десислава Николова, Лилия Илиева. На 16 юли във „Фламенко Кармен“ на Бизе ще пеят Флорентина Соаре, Иван Момиров и Деян Вачков. Мюзикъл-галата „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър“ е на 24 юли. Ще участват Мария Павлова, Пламен Долапчиев, Лилия Илиева, Велин Михайлов. В Летния театър ще бъде и премиерата на мюзикъла „Чаплин“ на Крис Къртис в постановка на Борис Панкин и с Мариан Бачев, Десислава Николова, Борислав Веженов.

На 1 юли в Русе ще се играе детската опера „Невероятните приключения на момчето Ян Бибиян“

Летният сезон в Русе започна на 26 юни с „Прилепът“ на Щраус. И тук театърът разчита на три сцени – залата на операта, на филхармонията и площада пред операта. На 1 юли ще се играе детската опера „Невероятните приключения на момчето Ян Бибиян“ по прочутата приказка на Елин Пелин представена с музика от Атанас Косев. На 3 юли ще звучат „Шедьоври на камерната музика“. В програмата ще бъде отбелязана 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен с изпълнението на неговите Клавирен квартет No.3, Струнен квартет No.4, оп. 18 и Клавирно трио оп. 11 (Gassenhauer Trio). Ще бъдат изпълнени също Квинтет оп. 87 от Йохан Непомук Хумел и Квинтет оп. 77 от Антонин Дворжак. Изпълнители са музикантите от Ансамбъл Knobelsdorff, обединил оркестранти от Берлинската филхармония и Берлинската опера „Унтер ден Линден“. „Карневале“ квартет, камерната формация към оркестъра на Държавната опера в Русе, създадена от Роберто Карневале, към когото се присъединяват цигуларката Мила Иванова, виолистката Сара Шасбергер и виолончелистката Пламена Величкова, също ще се включи в концерта, както и трио  солисти на оркестъра на Русенската опера – кларинетистът Здравко Саралиев, виолончелистката Петрана Стоянова и пианистката Веселина Ботева. За 28 юли Аделаида Якимова-Фурнаджиева подготвя камерен концерт-спектакъл „Безсмъртната любима“, също посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен. Освен камерна инструментална и вокална музика, изпълнена от Божена Петрова, Ефтима Ефтимова, Стоян Стоянджов, Андреана Николова, Веселина Ботева, Здравко Саралиев, Петрана Стоянова, Марта Бонева, Елица Баджакова, ще бъдат прочетени писма на Бетовен, както и стихове на Гьоте. 

Димитър Косев ще дирижира три от летните представления на театъра. На 10 юли е гала концертът на солистите, хорът и оркестърът на Русенската опера. Спектакълът събрал най-доброто от оперетата „Царицата на чардаша“ на Калман ще бъде на 31 юли. На 17 юли на площада пред Русенската опера ще бъде представена операта „Набуко“ на Верди.

Старозагорската опера ще отбележи 95-годишнината на театъра с гала концерт на Античния форум „Августа Траяна“ на 1 юли. Специално участие ще вземат Веселина Кацарова – артистичен директор на операта, както и Камен Чанев, разбира се, и обичаните солисти Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Даниела Нинева, Александър Крунев, Ивайло Джуров, Юлиан Константинов, хорът и балетът на театъра. Ще дирижира Ивайло Кринчев. Програмата включва популярни сцени от опери на Чилеа, Леонкавало, Росини, Гуно, Верди, Джордано, Бизе, Пучини, Хаджиев. Летните тържества продължават на 4 юли с „Джазоспекция“ с музика на Клод Боулинг. На концерт коктейл и среща след „КОВИД-9“ на Античния форум канят на 8 юли Трио „Арте +“, Трио „Реверанс“, Камерна формация „Арс Нова“ и Брас квартет.

Първата балетна вечер е на 10 юли и включва три миниатюри, подготвени от трима различни хореографи. „Шопениана“ по музика на Фредерик Шопен е по хореография на Михаил Фокин в постановка на Снежана Дескова. Отново музика на Шопен ще звучи и в „Лотос“. Хореографията е на младата Александра Скаламбрино, която идва в Стара Загора, след като печели престижна награда в Италия. Съвсем различен е погледът на Християн Бакалов, който представя „Следващият“ по прочутата едноименна песен на Жак Брел. На 25 юли също ще има балет – „Дон Кихот“ на Минкус с хореография и режисура на Аршак Галумян, премиер солист и хореограф на Щатсбалет-Берлин. В програмата на летния фестивал е включен и концертът STING the Opera. Под диригентството на Цветомир Василев и със солист Петър Салчев военният Биг Бенд на Стара Загора и оркестърът на Операта ще представят някои от най-популярните песни на Стинг.

Своя летен сезон обяви и фестивалът „Сцена на вековете“ във Велико Търново, който отбелязва 35-годишен юбилей. От 18 юли до 26 август крепостта Царевец ще посрещне артисти от пет различни състава. Началото поставя Бургаската опера с „Трубадур“ на Верди. На 25 юли е „Кармен“ на Бизе на Русенската опера, а на 31 юли –  оперетата „Прилепът“ на Щраус в постановка на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ от Велико Търново. След всеки спектакъл специалният подарък за публиката е аудио-визуалното шоу „Звук и светлина“.

За шестнадесети път се провежда фестивалът „Борис Христов“, тази година наречен „Музика в градината на Борис Христов“. В уютния софийски дом на големия български бас и в прекрасната градина се провеждат концерти, изложби и прожекции на филми. През юли програмата продължава с още две филмови вечери – на 2 и 3 юли, представящи записи на Карлос Клайбер по повод 90-годишнината от рождението на великия диригент. Водещ ще бъде Томислав Вичев. Ще бъдат представени записи на две Бетовенови симфонии – №4 и №7, записани с Концертгебау, Амстердам, а след това на Симфония №36 „Линц“ на Моцарт и Втора симфония на Брамс, изпълнени от Виенската филхармония. Концертът на 16 юли предлага барокова програма – Вивалди, Телеман, Пърсел и Хендел, която ще бъде изпълнена от Диана Петкова и Христо Маринов – барокова флейта, Сабина Йорданова – бароков фагот, Гиргина Гиргинова – сопран, и Йосиф Герджиков – клавесин. На 17 юли сопранът Марена Балинова и пианистът Петер Райхл посвещават концерта си на легендарната оперна певица Джудита Паста, вдъхновила едни от най-бравурните оперни образи, създадени от Белини, Росини, Меркаданте и Доницети. На 20 юли школата Belcanto e Belsuono кани на музикална феерия в градината. Последната проява от лятната програма е на 3 август. „Барокови пиршества“ са нарекли концерта си майсторите на този стил Зефира Вълова – цигулка, Таня Угринова – сопран, Димитър Маринкев – флейта, и Аапо Хакинен – клавесин. Те са избрали творби от Бах, Телеман и Рихтер.

На 7 юли със спектакъл на „Бал с маски“ на Верди се откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Под диригентството на Иван Кожухаров ще пеят Валерий Георгиев, Марян Йованоски, Йоана Железчева, Даниела Дякова, Мария Цветкова-Маджарова. Балетната гала е на 10 юли с участието на Иванина Иванова, Адриана-Мария Манасиева, Даниел Тичков, Полина Иванова, Теодор Цаков, Яна Бердута, Стоян Фъртунов. На 15 юли в „Трубадур“ на Верди ще гостува Камен Чанев. Негови партньори ще бъдат Александър Крунев и Даниела Дякова, а в партията на Леонора ще дебютира Мария Цветкова-Маджарова. Ще дирижира Иван Кожухаров. На 28 юли Цанислав Петков ще дирижира „Прилепът“ на Йохан Щраус с участието на Марчо Апостолов, Еделина Кънева, Мария Цветкова-Маджарова, Шмилена Султанова, Яни Николов и др. Тези спектакли са в Летния театър. 

В експозиционния център „Флора“ на 19 юли ще бъде концертът „Суинг класик“, а на 24 юли – концертът спектакъл „Аржентинско танго“. Свилен Симеонов ще дирижира творби от Астор Пиацола, Карлос Гардел, Якоб Гаде, Жулио Сандерс и Педро Пиня.

На 2 юли и Симфонично-оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик ще изнесе гала концерт, посветен на 250- годишнината на Бетовен. Под диригенството на Григор Паликаров ще бъдат изпълнени Симфония №8 на Бетовен и Симфония №35 „Хафнер“ на Моцарт. 

Лятната програма на българските музикални институти може да се промени заради времето. Затова, ако имате билети за някои от събитията, следете сайтовете на съставите, където своевременно се отбелязват промените.

 

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. В момента е заместник-главен редактор на екип „Музика“ на програма „Христо Ботев“.
Предишна статияБиблиотеката
Следваща статияВестник