0
7412

Музикалното лято започва

Арии от балкона на Варненската опера, снимка ФБ

Ако някой беше казал, че за почти три месеца залите ще бъдат затворени, със сигурност никой не би повярвал. Артистите, които бяха лишени от възможност да се срещат с публиката, с огромно желание търсеха начини да възобновяват прекъснатата връзка. Всички се включиха в излъчването на различни платформи на записани предишни концерти и спектакли. Музикалните институти направиха общ месечен афиш, за да може слушателят по-лесно да се ориентира.

Разбира се, със сигурност през месеците на изолация нито един от директорите и от екипите не е спрял да работи върху следващите проекти. Веднага щом се появиха обозрими дати за премахване на забраните, всички обявиха своите планове. Много от тях са на открити пространства, но има и планирани събития в залите.

Първите срещи бяха с детската публика за празника на детето – 1 юни. Следващото събитие, което ще се случи в София, е на 9 юни от 19 часа в Сити Марк Арт Център. Оттам бяха излъчвани на живо онлайн концерти на Венцеслав Николов и Милена Моллова, предстои вече с публика великолепна среща, която събира за първи път виолончелиста Венцеслав Николов и пианиста Людмил Ангелов. Какво ще свирят? Нарекли са концерта си „На бис“, а пиесите са сред най-любимите и популярните, обикновено изпълнявани на бис от Хендел до Прокофиев и Де Файя.

От 16 юни Софийската опера също отваря врати за публика. Първият спектакъл е балетът „Зорба гъркът“ на Микис Теодоракис. Следва триптихът, наречен „Тутто Верди“. Рицарят на Верди Владимир Стоянов ще се представи в три от знаковите си партии – Граф ди Луна от „Трубадур“ на 19 юни, Риголето на 21 и Жорж Жермон от „Травиата“ на 25 юни. В спектаклите участват и любимите на софийската публика солисти – Радостина Николаева, Диана Василева, Станислава Момекова, Гергана Русекова, Костадин Андреев, Даниел Дамянов, Емил Павлов. На 28 юни е спектакълът на „Турандот“ на Пучини с Габриела Георгиева в заглавната роля. Започват и детските спектакли от поредицата „Опера в парка“ във Военната академия. Там са предвидени „Вълшебната флейта“, „Трите прасенца“, „Мечо Пух“ и „Веселите малчугани“. Съставите и точните часове са на сайта на операта, билетите вече са в продажба.
Още една идея осъществява акад. Пламен Карталов. От 26 юни до 2 август започва поредица от спектакли на езерото Панчарево, наречена „Музи на вода“. Първите спектакли са на мюзикъла „Мамма миа“ на Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Софийската филхармония също предлага летен сезон, който ще продължи до края на август. На 28 юни ще бъде първият концерт. Под диригентството на Найден Тодоров ще бъдат изпълнени „Софийски импресии“ на Ценко Минкин, Концерт за цигулка и оркестър № 4 от Моцарт, Vorrei morire от Франческо Паоло Тости и Panis angelicus от Цезар Франк. Солисти ще бъдат цигуларят Светлин Русев и тенорът Михаил Михайлов.

Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ представя първия си концерт на 14 юни в залата на общинския център „Красно село“. Под диригентството на Пламен Джуров те ще изпълнят любими пиеси от Вивалди, Пахелбел, Бокерини, Корели, Шуберт, Чайковски, Сарасате. Вторият им концерт е на 28 юни. Този път в програмата са включени и пиеси от Димитър Ненов, Александър Райчев, Георги Златев-Черки, Марин Големинов, Бела Барток, Астор Пиацола. На същата сцена концертите си изнася и квартет „Големинов“. Десислава Чолакова, Емил Бошев, Огнян Константинов и Христо Танев са избрали за своето сценично завръщане творби на Хайдн и Моцарт. Всички концерти са със свободен вход.

Държавният музикален театър „Стефан Македонски“ и балет „Арабеск“ канят публиката в залата на 20 юни на концерта спектакъл „Отново на оперета“, за да погледнат на социалната дистанция с лека ирония. За целта режисьорът Александър Мутафчийски е поканил и санитарен инспектор.

В Националния музей „Земята и хората“ на 22 юни се възобновява цикълът „Клавиртуози“ с рецитал на Ростислав Йовчев. Той посвещава концерта си, наречен „С дъх на лято“, на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен и на 180-годишнината на Пьотр Илич Чайковски.

Василена Серафимова

На 16 юни започва пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Директорката Мила Павлова е заложила на звездно откриване – Красимира Стоянова, камерзенгерин на Виенската опера, ще изнесе концерт заедно с пианистката Боряна Ламбрева. На следващия ден е бароковата програма, представена от Зефира Вълова – барокова цигулка, Сабина Йорданова – бароков фагот, и Василий Илисавский – чембало. На 26, 27 и 28 юни е следващата серия от концерти в Пловдив. Пианистът Николай Маринов посвещава своя рецитал на 75-годишнината на Пловдивското музикално училище. Следва традиционният голям детски концерт в центъра на града, на 29-и в Пловдив ще гостува вокалната формация „Светоглас“, а на 30-и – Василена Серафимова. Последните концерти от пролетното издание на фестивала са на 4 юли, когато ще се съберат цилуларката Зорница Иларионова и виолончелистът Атанас Кръстев. На 5 юли струнен квартет „Фрош“ ще свири в поредицата „Прочути камеристи“. 

Много събития осъществи по време на карантината Театрално-музикалния продуцентски център във Варна – бяха излъчени записи на техни спектакли и концерти, четоха се по различни поводи любими книги, а със затоплянето на времето солистите изнесоха и няколко концерта от балкона на Операта. От 1 юни Варна има нова лятна сцена „Зад театъра“, където почти всяка вечер ще бъдат представяни театрални и музикални събития за деца и възрастни.

На 18 юни ще бъде открит и фестивалът „Опера в летния театър“, а заглавието е повече от шеговито – „Корона опера гала“, в която под диригентството на Кръстин Настев ще бъдат изпълнени сцени от опери. Ще участват всички солисти на театъра, гостуващите Габриела Георгиева, Даниела Дякова, но и Илина Михайлова, Димитринка Райчева, Ирина Жекова, Валерий Георгиев, Венцеслав Анастасов, Иво Йорданов, Свилен Николов, Гео Чобанов – съжалявам, че не мога да изброя всички. На 20 юни е мюзикълът „Да пееш под дъжда“ на Насио Хърб Браун и Артър Фрийд, а на 30 юни – „Травиата“ на Верди. Фестивалът продължава до 24 август.

Съставът на Благоевградската опера и нейният диригент Светлана Галианова ще изнесат концерт на 12 юни на открита сцена пред операта. „Здравей, лято“ е заглавието на тази среща с публиката. Ще звучат популярни оперни сцени и прочути канцонети. Ще участват Михаил Михайлов, Венера Мелеки, Георги Димитров, Пламен Кумпиков, Теодора Петрова и др.

Концерт в къщата музей на Панчо Владигеров в Шумен

И Симфониета Шумен започна своите концерти на открито веднага след отпадането на забраните. Първият беше на 22 май в подножието на Паметника на свободата с диригент Станислав Ушев. Вторият беше на 4 юни в двора на къщата музей „Панчо Владигеров“, а солист и диригент беше Калина Василева. Скоро освен на открито музикантите ще се завърнат и в залата.

Симфониета Видин предлага на 11 юни „Концерт в крепостта“, разбира се на сцената в крепостта „Баба Вида“. Под диригентството на Свилен Симеонов и със солисти Маргарита Маргаритова – цигулка, и Яна-Валерия Карбонел – флейта, ще бъдат изпълнени популярни произведения на Цирер, Моцарт, Й. Щраус, Бах, Монти, Гардел, Соуса. 

Бургаската опера е предвидила няколко събития за юни – на 13-и в двора на Етнографския музей ще има концерт на солисти на операта с песни от български композитори, а изпълнители са Мария Цветкова, Нона Кръстникова, Йоана Кадийска, Делян Славов, Диман Панчев. Те ще бъдат съпровождани от пианистката Мира Искърова. Юнските събития ще продължат в Експозиционния център „Флора“ в Морската градина на 19 юни с концерт „Молитва – вяра, надежда, любов“, в който солисти на театъра ще изпълнят оперни арии и сцени. На 28 юни пак там ще бъде концертът „Наздравица“, отново с участието на солистите на театъра и с най-любими наздравици от опери. На 24 юни в залата на операта под диригенството на Цанислав Петков ще бъде концертът със солисти Дария Кръстева – пиано, и Олга Дойкова – цигулка, с творби от Менделсон, Дворжак, Елгар, Моцарт и Георги Златев-Черкин. През юли спектаклите ще са в Летния театър.

Различни пространства за спектакли са потърсили и в Русе. Първата среща с публиката е на 26 юни с избрани фрагменти от оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус с диригент Димитър Косев, а спектакълът ще бъде в училище „Христо Ботев“. През юли и август спектакли и концерти ще има в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и на площада пред операта.

Първоюнски концерт в Стара Загора

„Свеж въздух за изкуствата“ е наречена поредицата от събития на Старозагорската опера, която започна на 1 юни и ще завърши на 3 септември. На 17 и 18 юни са детските спектакли „Макс и Мориц“ пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Първата оперна постановка е на 24 юни на Античния форум „Августа Траяна“ – „Слугинята господарка“ на Перголези. В залата на операта на 26 юни концерт с песни на Джакомо Пучини ще изнесе тенорът Ивайло Михайлов, съпровождан от пианистката Деница Петрова. Същия ден, но от 21 часа на Античния форум ще се играят двете едноактни опери на Меноти „Телефонът“ и „Медиумът“. На 1 юли ще бъдат открити „Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна“.

Голяма част от спектаклите и концертите тепърва предстоят, а летните фестивали все пак ще се случат, макар и с по-малко събития. Следващият месец започват спектаклите в летните театри в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, на крепостите Царевец във Велико Търново и Туида в Сливен. В София също ще има нова лятна оперна сцена. Известни са вече програмите на фестивалите „Варненско лято“, „Аполония“ в Созопол, на Джаз фестивала в Банско и Моцартовия фестивал в Правец. Остава всички да погледнем отговорно на задължителните предпазни мерки, за да бъдем заедно в залата или на открито.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. В момента е заместник-главен редактор на екип „Музика“ на програма „Христо Ботев“.
Предишна статияБългарин да се наричам
Следваща статияФлеминг и Чърчил