Начало Музика Личности Наградите на „Алегро виваче“
Личности

Наградите на „Алегро виваче“

6889
Бандонеонистът Стоян Караиванов, фотография Ани Петрова

Слушателите на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР избраха за музикант на 2022 г. бандонеониста Стоян Караиванов. Според статистиката той е най-младият носител на тази награда.

На 23 юни на галаконцерт в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ бяха обявени и носителите на награди в различните категории в националната годишна класация „Музикант на годината“, която се провежда за тридесет и втори път. В избора са участвали над осем хиляди души. Но спазвайки стриктно регламента и след сериозна проверка за валидност са одобрени седем хиляди гласа. Всичко се извършва по строго определен регламент, за да не буди и най-малко съмнение изборът. Носители на приза Музикант на годината са били диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров (двукратен), оперните певци Гена Димитрова, Райна Кабаиванска (двукратна), Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Мария Цветкова-Маджарова и Кирил Манолов, цигуларите Минчо Минчев, Васко Василев, Светлин Русев, Веско Ешкенази и Мичо Димитров, пианистите проф. Виктор Чучков, Людмил Ангелов и Надежда Влаева, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов (двукратен), перкусионистката Татяна Колева, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и хор „Бодра песен“ – Шумен.
Церемонията е под патронажа на Министерството на културата, а Националната музикална академия е домакин за първи път.

Стоян Караиванов е на 25 години. Преди година той получи специалния приз Олга Камбурова в подкрепа на млад талант. През 2022 г. Стоян имаше много концерти и дори създаде своя Orquesta Tipica Libertango. Само преди месец спечели първа награда на Международния конкурс за акордеонисти в Клингентал, Германия. Сега статуетката на скулптура Христо Илиев му беше връчена от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов. Стоян Караиванов благодари на родителите и учителите си и каза: „С какво бих могъл да сравня музиката? Единствено с любовта! Музиката е любов и любовта е музика“. На сцената на галаконцерта Стоян Караиванов предложи брак на любимата си Ася, която прие.

А Виктор Стоянов сподели в своя профил във Фейсбук: „Днес някои хора търсят извора на национална гордост – някъде там, в бетонната дупка, която се копае на Рожен. Но аз искам да им препоръчам да сведат поглед тук, в тази зала, при тези музиканти. Гордостта, която те носят на цяла България, и разнасят славата на България из целия свят – това е изворът на националната гордост“.

Ансамбъл на годината стана филхармония „Пионер“, която след много успешни участия у нас преди година триумфално се завърна на сцената във Виена. В поздрава си генералният директор на БНР Милен Митев каза: „Тази най-висока колективна награда увенчава онова чудо, в което много и различни изпълнители създават музика заедно! И то каква великолепна музика!“. Наградата получи диригентът на състава Любомир Денев-син.

Музикален проект на годината е интерактивният концерт-спектакъл „Сезони в музика и стих“ на Трио Дивертименто и Мария Донева, които получиха наградата от Димитър Димитров, член на УС на БНР.

Надежда Цанова получи наградата от баритона Кирил Манолов, фотография Ани Петрова

За активна творческа дейност беше наградена пианистката Надежда Цанова, която посвети наградата си на акад. Васил Казанджиев, който също беше в залата. Преди година по нейна инициатива и с подкрепата на балерината Десислава Стоева беше осъществена премиерата на произведението му „Надежда за балет“. Надежда Цанова получи приза от баритона Кирил Манолов, музикант на 2019 г. На сцената бяха заедно със специално завърналата се от Стокхолм солистка на Шведския кралски балет Десислава Стоева, за да представят първа част от балета с хореографията на Арсен Мехрабян.

Музикален мениджър на годината е Кремена Оксенкруг, директор на Сливенския симфоничен оркестър. Сезонът, който подготви тя, беше представителен, с разнообразна програма и с елитни гостуващи музиканти. Носителката на същата награда от 2012 г. Мила Павлова поздрави новата лауреатка. Музикален педагог на годината е Светлана Стунджева, ръководител на Детската вокална група „Сладки пуканки“ при Националния дворец на децата. Тази награда, която се връчва за втори път, поднесе ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров.

Виктор Теодосиев е младият музикант на 2022 г., фотография Ани Петрова

Млад музикант на годината е валдхорнистът Виктор Теодосиев, който допълни с този приз творческата си биография. Даниела Якова, директор на програма „Хоризонт“, го поздрави. Той пък се обърна и от профила си във Фейсбук: „За мен е чест! Благодаря на всички вас, които гласувахте за мен!“. Виктор вече е избран да свири в Младежкия Концертгебау оркестър.

Наградата Олга Камбурова в подкрепа на млад талант е блестящо допълнение към богатата колекция на 17-годишната пианистка Марина Мравова. Кой да получи тази награда определят водещите на предаването „Алегро виваче“ Ирена Гъделева и Татяна Иванова, а най-важното, което носи тя, е студиен запис в Първо студио на БНР. „Тази вечер бях на сцената с изключителни музиканти, а наградата беше финалът на една прекрасна творческа година. Моето семейство, моето училище, моята преподавателка Антонина Бонева – аз съм тук благодарение на тях! По пътя към музиката (а той е по-скоро стълба и се надявам моята да върви нагоре) имах късмета да работя с невероятни ментори – проф. Людмил Ангелов, проф. Фрьолих, проф. Дина Йоффе, всеки ми е дал нещо безценно и съм им безкрайно благодарна…“, написа в профила си Марина Мравова.

Марина Мравова е удостоена с наградата „Олга Камбурова“, фотография Ани Петрова

Видеозапис на церемонията ще бъде на разположение в „Бинар“ – интернет платформата на БНР, а аудиозаписът ще прозвучи на 27 юли от 20 часа, когато е началният час на „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display