0
1001

Накъде след Орлов мост?

През юни 2012 г. вълната на протеста в защита на горите и природен парк „Витоша“ доведе до окупацията на Орлов мост и остави впечатлението, че това е само „генералната репетиция“ за нещо по-голямо.

Днес въпросът „Накъде след Орлов мост“ е все още открит. Неясни са и отговорите на въпросите в името на какво се случи „Орлов мост“ – дали това бе „раждането на активното и независимо гражданско общество“, поколенчески бунт на „децата на прехода“, които взимат нещата в свои ръце, или протест на едно малцинство от центъра на София с добри доходи и ясна дефиниция за „правилното“ недоволство, едно малцинство, което поставя „интереса към природата преди интереса към хората“ и изключва от полезрението си бунта на миньори, земеделци, работници, пенсионери… И още – дали енергията на Орлов мост ще роди своя собствена партия, или ще търси решения извън политическата система? Активисти на протеста определят случилото се през юни миналата година като кулминация на недоволството срещу консолидираната българска политическа класа, прокарваща решения, които не защитават обществения интерес, а личните интереси на хора, приближени до властта. В проведения през септември дебат в „Червената къща“ участие взеха Борислав Сандов от партия „Зелените“ и Мария Иванчева от Социален център „Хаспел“.

Протестиращите на Орлов мост спечелиха тазгодишната награда „Човек на годината“ за принос към правата на човека и правозащитността. Мотивите – тези хора се мобилизираха срещу едно държавно управление, което злоупотребява с обществената власт и със своя суверен – гражданите, като си позволява да взима политически и законодателни решения от негово име, но не в негов интерес, и така опорочава самия базис на представителната демокрация – приеманите от народа, чрез парламента, закони. Активистите на протеста алармираха срещу автократичните форми на политическата система у нас, допускаща съществуването на един вездесъщ представител на държавата, който участва във всякакъв тип преговори и взима всички решения, елиминирайки по този начин институциите. Публикуването на дискусията е партньорска инициатива на Центъра за култура и дебат “Червената къща” и Портал „Култура“.