Начало Музика Концерти Националната музикална академия на сто години
Концерти

Националната музикална академия на сто години

7466

В навечерието на 13 март – патронния празник на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“, ръководството представи програмата, свързана с вековния юбилей на престижното учебно заведение.

Припомням, че 13 март е рожденият ден на Панчо Владигеров. Всъщност, както отбеляза ректорът проф. Сава Димитров, тържествата са започнали още на 3 март, когато съвместната инициатива със Софийската филхармония отново предложи на слушателите целодневна програма от концерти, изнесени от студенти и съставени изцяло от творби на български композитори.

През 1921 г. с указ на №145 на цар Борис III е създадена Държавната музикална академия. През 1928 г. е създаден Академичният симфоничен оркестър, като половината музиканти са преподаватели, другата половина студенти. През 1954 г. с указ на Народното събрание Академията е преименувана на Българска държавна консерватория и се разделя на три специализирани факултета – Теоретико-композиторски и диригентски, Инструментален и Вокален. От 1989 г. тя е Държавна музикална академия, а през 2006 г. приема името „проф. Панчо Владигеров“ и статут на Национална музикална академия. Това обобщи във встъпителните си думи ректорът. Заедно с него на сцената бяха двамата заместник-ректори и деканите на факултетите. Проф. д-р Сава Димитров набеляза основните акценти в календара, като специално благодари на министерствата на образованието и културата, на Столичната община, БНР, БНТ и БТА. Зам. ректорът проф. Борислава Танева припомни активните връзки на НМА с културните институти на различни страни у нас, както и контактите с българските културни институти в различни държави, където изнасят концерти изявени студенти. Тя подчерта, че много активни са и контактите с всички големи фестивали в страната, които включват в програмите си отделни студенти или цели концертни програми. Проф. Ивайло Кринчев разказа за концертната дейност на различните състави към Академията. Проф. Свилен Райчев, отговарящ за учебната част, подчерта, че от Националната агенция по оценяване и акредитация е получена институционална и програмна акредитация с най-високата оценка и първо място в направление „Музикално и танцово изкуство“. Предстои въвеждане и на обучение по българска фолклорна хореография. Проф. Кремена Ангелова, декан на Теоретичния факултет, съобщи, че ще се проведат традиционните академични пролетни четения. Ще бъде издаден и юбилеен сборник. Предвижда се академичен форум за представяне на отделните факултети. Деканът на Вокалния факултет – проф. Нико Исаков, обяви, че ще продължи сътрудничеството с големи български творци, които да провеждат майсторски класове, като в момента се уговарят такива с Красимира Стоянова и Вера Немирова. Проф. Огнян Константинов, декан на Инструменталния факултет, подчерта връзката на Академията с всички музикални училища в страната, която се изразява в гостуване на студенти и преподаватели, които да запознаят учениците с новите бакалавърски и магистърски програми. Обучението във всички факултети се провежда както присъствено, така и в неприсъствена или в смесена форма.

Бяха отбелязани някои ключови събития в юбилейната програма. Ще започна с фотографската изложба „Музикалната памет на България – слава и традиции“, която ще бъде открита на 21 май в зала „България“, а впоследствие ще бъде представена и на други места. Активната част от програмата започва на 23 май. Това ще бъде и събитието, с което ще се открие международният фестивал „Софийски музикални седмици“. В него ще участват всички академични състави – Биг бендът, Студентският камерен оркестър, Студентският симфоничен оркестър, а на финала – Академичният симфоничен оркестър, камерен хор „Георги Димитров“ и Смесеният хор на теоретико-композиторския и диригентския факултет. Операта „Любовен еликсир“ на Доницети ще бъде представена в театър „София“ на 25 и 26 юни в партньорство с „Европейския музикален фестивал“ и Старозагорската опера. Всички роли, включително и хорът, са поверени на студенти от Вокалния факултет. Ще дирижира Ивайло Кринчев, режисьор ще бъде Огнян Драганов.

На 1 октомври, Международния ден на музиката, е предвиден тържественият юбилеен концерт. Ще свири Академичният симфоничен оркестър, който ще съпровожда най-добрите студенти от всички факултети. На 28 октомври проф. Сава Димитров е поканил ректорите на академии от Източна Европа за обмяна на опит и създаване на по-трайни връзки, за да може да се провежда смесено обучение. От 29 до 31 октомври ще се състои форумът „100 години НМА“ и Ден на отворените врати. В Деня на народните будители, 1 ноември, концерт ще изнесат преподаватели в Академията. Тържествено ще бъде отбелязана 70-годишнината на Инструменталния факултет и на Хорово-диригентския клас. Ще бъдат издадени юбилейна сребърна монета и марка „100 г. НМА „проф. Панчо Владигеров“. „Радвам се, че е сребърна, защото ще имаме още сто години да стигнем до златната“ – пошегува се проф. Димитров.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Още от автора

No posts to display