8
7926

Национално помирение ли?

Миналата седмица, на фаталната дата 9/9, избраният за президент на държавата ни ген. Румен Радев (или екипът на PR-ите му, не знам) решиха, че е много „президентско“ („обединителско“ и „надпартийно“) да произведат следния цинизъм. Датата 9/9 (1944 г.) била – заяви генералът – особено подходяща да се превърне в „ден на национално помирение“. Защото, видите ли, както преди 9/9 българи били проливали кръвта на своите сънародници, така и след 9/9 други българи правели с първите същото. А това било „трагично“, най-сетне трябвало да бъде признато „и от двете страни“ и да му се тури край.

Лесно може да се разшифрова възмутителната уловка в това нелепо предложение. То, разбира се, прави пореден опит (в духа на цялата идеология на БСП след 1989 г.) да стилизира десетилетията от първата половина на XX век в България като епоха, в която бил господствал „фашизмът“. Обратно, чрез въпросния „трик“ комунистическата епоха, последвала тази дата, автоматично се превръща в епоха на победилия „анти-фашизъм“, който пък – в грохота на обърналата се „гражданска война“ прискърбно, но по същество разбираемо, стигнала до „определени крайности“. Разбира се, доколкото фашизмът е експлицитно (и в световен мащаб) осъден като престъпление срещу човечеството, всяка последвала реакция именно срещу „фашизма“, дори да се е оказала (прекалено) твърда и съпроводена с неотрицаеми убийства и репресии, все пак не е обществено престъпление, а просто „крайност“, допусната от „определени среди“.

Съобразете, следователно, ако в България най-сетне – след почти век, трябва „да се помирим“ за жертвите на „фашизма“ (преди 1944 г.) и за жертвите на „анти-фашизма“, нещата стоят абсолютно асиметрично. Анти-фашизмът, като какъвто се прави опит да се стилизира (поне ранният комунизъм в България), не е и не може да бъде престъпление, дори да е убивал, репресирал, изселвал, откривал концентрационни лагери, защото е… „анти-фашизъм“, т.е. нещо, воюващо с престъплението на фашизма. Обратно: „фашизмът“, проливал „кръвта на българи“ преди 1944 г. в България, безспорно е вършил с това (както навсякъде, където е бил на власт) престъпление и значи, макар дейците му след 9/9 да са пострадали „малко повечко“, отколкото е „прилично“, са си получили всъщност „заслуженото“.

Разбира се, че на тези подли внушения и стилизации трябва най-сетне да се сложи край. Само че не чрез нелепото Радево „национално помирение“, а чрез назоваването на нещата с истинските им имена.

За да ги назова обаче, няма да се впускам тук в разисквания, имало ли е в България „фашизъм“ преди 1944 г. Дори ще призная, че кръгове, привързани към нацистката идеология (и практика) у нас, особено в годините на Втората световна война безспорно е имало. Само че нито те са „произвели“ жертвите от този период (в страната ни нацистка политическа формация никога не е била на власт), нито тези жертви са били – „анти-фашисти“. Така, атентаторите от храма „Св. Неделя“, екзекутирани за деянието си – най-мащабния атентат в Европа и до наши дни – разбира се, не са били анти-фашисти. Били са терористи, вербувани на местна почва от Съветския Съюз, точно така, както днес са (безспорно) терористи атентаторите-ислямисти, вербувани от призрачната „Ислямска държава“. Да, те са имали идеята чрез терор да предизвикат избухването на „световна пролетарска революция“, но дали и днешните ислямисти нямат своите „глобални идеи“? Но следователно екзекутиралите ги през 1925 г. в България са били не някакви „фашисти“ (такива през 1925 г. няма и в Германия), а са били органите на държавата, разбираемо потресени от мащаба на случилото се. Няколкото десетки последвали „нерегламентирани“ убийства по-скоро могат да се определят като „естествена“ крайност, последвала този национален шок.

По-нататък: прословутите „партизани“, симптоматично появили се в България, не с началото на „фашизма“ (срещу който уж били воювали), а с началото на войната на Хитлер срещу СССР, защото преди това пактът „Молотов-Рибентроп“ е свързвал в здрав, „братски съюз“ двата европейски тоталитаризма, са били не „анти-фашисти“, а съветски подривни групи. Може да е жалко, че български военен съд осъжда на смърт талантлив поет като Никола Вапцаров, но трябва да се подчертае, че Вапцаров съвсем не е разстрелян заради „благородните си леви идеи“ и даже не защото е бил „анти-фашист“, а защото е бил обвързан с експлицитно терористичната група на Цвятко Радойнов, приземила се с парашути в страната ни, с откровената цел да върши по същество същото, което днес вършат тук и там в Европа ислямистките терористи.

Въобще, преди 9/9 1944 г. ничия кръв не е била „проляна“ заради идеи (комунистически, социалистически, анти-нацистки и т.н.). България е била преди тази дата (макар и фатално погрешно обвързана с Хитлерова Германия) цивилизована европейска страна, с прилична (за военните условия) свобода на словото и съвестта. Всички убити (в престрелки), екзекутирани след произнесени присъди и т.н. са убити – трябва да се каже ясно и високо – заради практикуването на въоръжен терор (подпалване или ограбване на материално имущество, унищожаване на държавна документация, унищожаване на комуникационни и ЖП връзки, убийства – това са вършели „партизаните“).

Добре, стотиците избити и хвърлени в лагери (веднага след 1944 г.) политически дейци на БЗНС, на БСДП, на Демократическата и на други „буржоазни“ партии, съпротивлявали ли са се с оръжие като пред-деветосептемврийските въоръжени (и вербувани от чужда държава) терористи? С оръжие ли, питам, са се съпротивлявали на новата про-съветска власт? И въобще – „фашисти“ ли са били? А писателите, художниците и журналистите? А свещениците? А непожелалите да дадат земите си в ТКЗС „кулаци“? Съвсем безспорно е, драги ми генерале (произведен в президент на всички българи), че двата рода „проливания на кръв“ са от съвсем различен характер. Към това е редно да се припомни, че ако тук ставаше дума за трагична „гражданска война“ между „фашистите“ (преди 1944 г.) и „анти-фашистите“ (след 1944 г.), тя съвсем не би могла да продължи чак до 1961 г. (когато са закрити лагерите в Ловеч и Скравена). Защото, ще попитам, дали „фашисти“ са били и затваряните, и убивани по най-зверски начин там млади хора, слушащи западна музика, обличащи се в тесни панталони и събиращи се в артистични градски компании? И напротив: анти-фашисти ли са били убийците им Газдов, Гогов, Горанов, Ръжгева и пр.? Нима с „фашизма“ (допускайки само някои „крайности“) се борят българските комунисти чак до 1961 г.

Още веднъж подчертавам (колкото и скандално да прозвучи за някои): „великият поет“  Н. Вапцаров е екзекутиран преди 1944 г. не защото е „работнически поет“, „комунист-идеалист“ и автор на „Моторни песни“, а защото е член на терористичната група на Цвятко Радойнов. А с терористични групи една държава (дори да е във фатален съюз с Хитлерова Германия) не може да не се бори с максимална твърдост. Напротив, Сашо Сладурът е убит в лагера в Ловеч не защо е бил „фашист“, а защото е бил бохема и автор на остроумни вицове за комунистическите вождове. Тук има безспорна разлика и талантът не унищожава тази разлика. Откъде знаете дали някой от атентаторите-ислямисти днес не пише чудесни стихове? Откъде знаете дали не изповядва радикалния си ислям с горещ сърдечен „идеализъм“?

Накрая ще кажа и нещо просто. Преди да ни призовава да се „помирим“, щеше да е добре генералът-президент да призове (все още живите) адепти на комунизма у нас да се разкаят, поне за „допуснатите крайности“. Защото помирение с онези, които продължават (открито) да празнуват своя дял от „пролята българска кръв“, едва ли е възможно и за най-добронамерения човек. И още: ако в България е имало „фашизъм“ преди 1944 г., той е осъден отдавна, заедно с всеки фашизъм. Комунизмът обаче не просто не е осъден. Неговите привърженици не дават и дума да се издума за престъпленията му.

Прочее, съобразете, г-н генерал (президент), възможно ли е дори да си представим на рождения ден на Хитлер (или ако предпочитате, на датата на подписването на съюзния договор между България и нацистка Германия) в наши дни определени българи да се събират и открито да празнуват тези дати? А и до днес – ето до тази година – на 9/9, онези, с които ни призовавате да се „помирим“ (защото едва ли не взаимно „сме си проливали кръвта“), празнуват началото на своите престъпления. Празнуват ги, а не се разкайват за тях.

Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Автор на книгите: „Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията“ (1988); „Религиозно-философски размишления“ (1994); „Философски опити върху самотата и надеждата“ (1996); „Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие“ (1998); „Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието“ (2002); „Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението“ (2005); „Светът на Средновековието“ (2012); „Res Vitae. Res Publicae. Философски и философско-политически етюди от християнска перспектива“ (2012); „Европа. Паметта. Църквата. Политико-исторически и духовни записки“ (2015); „Христовата жертва, Евхаристията и Църквата“ (2017); „Историята и нейните „апокалипсиси“. Предизвикателството на вечния ад“ (2018); „Бог е с нас. Християнски слова и размисли“ (2018); „Политико-исторически полемики. Европа, Русия, България, Съвременността“ (2019); „Метафизика на личността. Християнски перспективи“ (2020). През 2015 г. е постриган за иподякон на БПЦ. През 2016 г. излезе юбилеен сборник с изследвания в чест на проф. Калин Янакиев „Christianitas, Historia, Metaphysica“.
Предишна статияРежисьорската версия на Тед Кочев
Следваща статияМайчинство – пътуване през паметта

8 КОМЕНТАРИ

 1. – Той, на, сега ида от тях е… убедих го и той е готов да се целувате, самичък рече, склони.
  – Целование с Юда? Да пази Господ, никогда! До гроба!…
  В същност помиряването е възможно между себеподобни. Не може да има помирние между лисицата и заека. между вълка и агнето. Помирение не може да има и между българите и руските еничари. Българската гражданска война се води между българската държава и платени от Русия терористи. още от 1919 г. та как да се помират обикновенните хора с еничарите на съветска Русия? убийствата след 9/9 са инспирирани, контролирани и нормирани от Кремъл. В руските сметки требва да бъдат убити 50к българи. това е магическо число. Защото 70 години по късно руснаците планират да избият отново 50к българи – каза го Решетников в тв Царград. Когато вземат България пак. и за да стане това руснаците създават бойни групи – Партизани – маргинали, трениращи бойни изкуства, нацизъм и правословнна преданост към руския патриарх. Видяхме подобни да бият българи протестиращи срещу нощните вълци на Путин в Бургас… българитте комунисти са колониялна администрация. Наемници на руски служба. Оръжието на терора движено от руска ръка. А тя е повече от убедителна. 0свен 640к окупационна армия у нас има 4 корпуса от НКВД. Дирекция на полицията руските полковници стаят до педесетте. Да се помирим с българските комунисти? Все едно жертвите на катастрофи да се помирят с … автомобилите. бкп/бсл трябва да бъдат зачеркнати. Без помирение. А що се отнася до номинирания от Решетников лётчик-президент той отново се издъни. Националния обединител призовава към единение от минарето на колониалната администрация. все едно арбитър на дербито Левски – Цска да излезне с екипа на червените. Помирение няма. Русия воюва срещу царство България. Прикрита под маската на брат, който трябва да обичаме. и братската любов ни задължава да приемаме руските имперски интереси като свои. Много важно нъратора да употребява истинските имена на случките и нещата. В противен случай конфликта става запалянковски – те убиваха и ние убивахме. и това ги оневинява. трябва да мислим за комунистите като не хора, не ние. като инсекти от друга екосистема. Помирението на хербария.

 2. „Но следователно екзекутиралите ги през 1925 г. в България са били не някакви „фашисти“ (такива през 1925 г. няма и в Германия), а са били органите на държавата, разбираемо потресени от мащаба на случилото се. Няколкото десетки последвали „нерегламентирани“ убийства по-скоро могат да се определят като „естествена“ крайност, последвала този национален шок.“

  Янакиев, жалък сте. Много жалък. Органите на реда се били „потресли“ и стигнали до тази „естествена крайност“:

  „Заради поемата „Септември“ книжка 7 – 8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. заради поемата Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва постановената присъда пред Апелативния съд, но на 15 май е извикан за „малка справка“ от полицията и изчезва безследно.

  Смърт
  Останките му са открити през 50-те години на миналия век в МАСОВ ГРОБ край София (Илиенци). Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил БРУТАЛНО УДУШЕН С ТЕЛ.

  Йосиф Хербст:

  След Септемврийското въстание разобличава репресиите на режима на Цанков в публикациите си. При убийството на комуниста Вълчо Иванов през нощта на 12 срещу 13 февруари 1925 г. става свидетел на изхвърлянето на трупа му от извършителите – група офицери, начело с капитан Кочо Стоянов. На следващия ден описва видяното във вестниците си. С това окончателно си спечелва омразата на първото правителство на Демократическия сговор. Йосиф Хербст „безследно изчезва“ по време на априлските събития от 1925 година.

  • Гилоте, професорът го каза. фашизъм в България не е имало. Не е имало тоталитарна система, водач избран на избори, политически терор от управляващите. Имало е оранжав терор, преврат, военен терор и опит на Русия да финансира въстание. Това с Гео Милев не доказва фашизъм. Не ни пробутвай руски Мурафети. Комунист те не са отмъстители, те са наемни убийци.

 3. Във всяка една държава най-голямо престъпление е предателството срещу държавата и се наказва най-строго. Когато стане такава касапница по поръчение на външна държава, а именно : поелата вече БКП курс на въоръжена борба за събаряне на държавата и предаването и в ръцете на Сталин, като за целта убива български генерал с цел да събере цялото ръководство на страната и да екзекутира и него и така да я дестабилизира – няма друг изход освен твърд отпор. Отпор и то смазващ срещу всеки, който подкрепя по какъвто и да е начин това национално предателство. При такива обстоятелства е неминуемо да се мине без накзания. А това , какво бил казал ген. Вълков и какви са били обстоятелствата едва ли ще разберем от комунистически източник. Факт е, че всички, които тероризираха България, чрез убийства, съботажи и всякакви беззакония бяха платени от СССР – Вапцаров, Димитров, Коларов, ген. Заимов и т.н. и няма никаква сила, която да оправдае тези предатели, които на всичко отгоре и мислят, че са постъпили правилно. Съществен не по-малко е и въпроса : дори и хипотетично да решим, че има някакво основание за вендета от предателите-комуниати към някои политици и полицаи, в какво по-точно бяха виновни 50 000 хиляди убити след 9.9.44, или синовете на ген. Вазов или пък синовете на Райна Княгиня. Нека някой ми обясни, защо Димитър Талев беше в концлагер , за митрополит Борис Неврокопски беше растрелян и много свещеници и монаси бяха избити? Истината е само една : те – комунистите и преди това руските мекерета просто обслужват една друга страна и още от Батемберг, Съединението, Балканските войни и т.н. имат една единствена цел – да предадат обезглавена България на ментора си. Тези предатели са готови да затрият елита на нацията за пари и корист и всеки опит да бъдат защитавани е ЖАЛЪК, а не Янакиев, защото те са, като баща си , който открай време беше човекоубиец и баща на лъжата.

 4. силно Пламене. Русифицирания Зилот се опита чрез жонглиране с имена на интелектуалци да ни пробута руския наратив за борбата на обичащия дядо Иван , унищожител на волжка България, народ срещу собствените му елити и безкрайно освобождаващия нагон на степните хора. Не нам тия. Днес когато руския наратив не е официялна религия в България трябва да поставим мекеретата български на словесната клада за да може вонята на русифицираната им плът да отблъсква безхабернато нашенско самосъзнание. И както българския национализъм възкръсна от пепелта на турското робство по времето на бащите основатели така и днес българското да пребъде въпреки руското робство.