Начало Галерия Непознатият Вадим Лазаркевич
Галерия

Непознатият Вадим Лазаркевич

Портал Култура
02.04.2014
6587

lazarkevich1

Неизвестни творби на Вадим Лазаркевич бяха подредени през март в галерия-книжарница София Прес. Представят ги кураторът Теодора Петева и внучката на художника Цения Лазаркевич.

Нови щрихи към портрета на Вадим Лазаркевич, един от забележителните създатели на българската илюстрация и книжно оформление. Мартенската изложбата в галерия София Прес имаше два акцента: илюстрации с библейска тематика и цикъл произведения, вдъхновени от поемата на Гьоте „Фауст”. Легендарният образ на д-р Фауст е провокирал големия илюстратор да направи множество рисунки и монотипии, които така и не успява да публикува приживе. Те са създадени през 50-те и 60-те години на ХХ век и са предоставени от семейството на художника.

Вадим Лазаркевич е роден на 28 февруари 1895 г. в Белая Церков в Украйна, в семейството на потомствени дворяни от литовски произход. Бащата на художника  е генерал от руската армия, автор е на много учебници по артилерия. Майка му е завършила Музикална консерватория в Киев. По семейна традиция Вадим завършва през 1913 г. Втори Михайловски кадетски корпус в Петербург, но се отказва от военната кариера на рода. Постъпва в Императорската художествена академия в Петербург. През 1915 г. обаче е мобилизиран като запасен артилерийски офицер – поручик и командир на батарея. На фронта са и брат му Алексей и баща му Вадим. Воюва до 1920 г. и през цялото време рисува епизоди от войната и военния бит. Военните му рисунки и до днес не са представяни пред българската публика.

През 1920 г. попада в Крим, където след ожесточени сражения Донската армия е изтласкана в морето. Той заедно с брат си и баща си поема с кораб към Цариград и Галиполи. Там отказват да ги приемат и те се прехвърлят на руски търговски кораб, с който стигат до Варна. Следва нов отказ, докато накрая се установяват в Несебър. Семейството обаче завинаги е разделено, майката на художника и сестра му остават в СССР.

Творческата кариера на Вадим Лазаркевич започва след спечелен конкурс на издателство „Паскалев”. Оттогава много поколения деца са израснали с илюстрациите на художника на литературни произведения от родната и световната класика: на Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Светослав Минков, Константин Константинов, Дора Габе… Забележително е сътрудничеството на Лазаркевич с Ран Босилек – негов плод са книгите „Косе-Босе”, „Патиланчо”, „Патиланско царство”, „Бате Патилан”, „Тримата братя и златната ябълка”. Вадим Лазаркевич е автор на кориците на много книги за възрастни, на илюстрации за списания и учебници. Въпреки това трудности съпътстват живота на бившия белогвардеец и неговото семейство, което в годините на социализма е обявено за „неблагонадежно” и непрестанно е следено от Държавна сигурност. Художникът умира в София през 1963 г.

lazarkeevich_016

Портал Култура
02.04.2014

Още от автора