0
3707

Основания за предпочитания

„Борсови играчи“

Наред с останалите си достойнства София Филм Фест предоставя и възможност да наваксаме с българското кино. И тъй като най-подходящият контекст, в който могат да се съизмерват родните филми, е собственото им обкръжение, ето една лична класация на базата на осем игрални заглавия (от общо седемнайсет), включени във фестивалната програма през 2023 г.

  1. „Борсови играчи“

Не че няма подобни хора и ситуации в съвременната българска действителност, но разгръщането на необходимия финансов инструментариум отнема около 75% от енергията на филма на Георги Костов. Залисана в разясняването на маржини, трендове, фючърси и ликвидност, фабулата бързо започва да се задъхва, а зрителят скоростно се отегчава или още по-скоростно се чувства „скалпиран“. Преливащ от обяснения, сценарият така се заиграва между сюжетни клишета и холивудски препратки, че сякаш забравя за персонажите и те оставят да се реят като безплътни „позиции“, обречени на „ликвидиране“…

„Чалга“
  1. „Чалга“

При подобно заглавие публиката е в правото си да очаква или пародия, или „апология“, но всъщност се оказва повече опит за провокация. Насред хаотичните драматургични ходове на живота като чалга най-уловим е мотивът за приятелството между две доста различни млади жени, но… след „Лошо момиче“ летвата е непостижимо високо вдигната за „доброто“. Сценарият на Мариан Вълев твърде се колебае между риалити документалност и достоверна фикция. За заснет изцяло с телефон, филмът е гладко издържан, но актьорското присъствие е изнервящо или направо отсъстващо, с изключение на „натурщика“ Цветелина Стоянова.

„Изкуството да падаш“
  1. „Изкуството да падаш“

Стряскаща сцена с физическа агресия е завръзката в историята и после насилниците магически изчезват от сюжета? Това не е добра атестация за психологическа драма и не е единственият недостатък в сценария на филма. От друга страна, Елена Замяркова удържа с достойнство тежестта на главната роля, а Ивайло Христов доставя истинско удоволствие с едно от редките си киноприсъствия. Пълнометражният дебют на Орлин Милчев малко „спънато“ разгръща идеята за еманципацията, но визуалните решения горе-долу успяват да балансират баналния политико-социален елемент и склонността към мелодрама.

„Жълт олеандър“
  1. „Жълт олеандър“

Жанровото кино само изглежда „проста работа“. Избраната стилистика преплита noir комедия и политическа сатира. Камерното пространство на изолирана вила помага за концентрацията на въздействието. Стегнатият разказ съдържа необходимата пропорция достоверност и абсурд, подчертан от умело експлоатираното амплоа на Китодар Тодоров. Режисьорът Лъчезар Аврамов видимо е повлиян от добрите американски традиции при моделирането на атмосфера с неочаквани обрати. Ефектът леко се помрачава от театралната експресивност на Леонид Йовчев и необяснимо фалшивото звучене на Мариан Вълев.

„Български кораб потъва в бурно море“
  1. „Български кораб потъва в бурно море“

Филмовият дебют на един сценичен режисьор и художник е ненатрапчиво театрален и подобаващо визуален. Фабулата не е силната му страна, водещи са емоциите. Пътят на седемгодишно момче към осъзнаването и приемането на сериозна житейска загуба преминава през „отшелничество“ в дядовата къща в рибарско село, сред ваканционна надпревара и неочаквани уроци. „Децата не говорят така“, каза зрител след прожекцията, но дори и с измислен от възрастните текст, хлапетата във филма на Петринел Гочев звучат съвсем естествено и непосредствено, а въздухът е изпълнен с носталгия по детството.

„Добрият шофьор“
  1. „Добрият шофьор“

Отлично премереното актьорско присъствие на Малин Кръстев е гръбнакът на този филм, както и партньорството му с Герасим Георгиев-Геро (в един от редките случаи, когато му е дадена възможност да разгърне драматичния си потенциал). Отвъд искрите и самоиронията в актьорското дуо, игралният дебют на Тонислав Христов е хладна и натуралистично достоверна моментна снимка на българското общество между емиграцията и „самоизмъкването“ а ла Мюнхаузен. Драматургичното решение е леко неореалистично, но фабулата не губи нишката си до (не)очаквания финал. Само дето не всички реплики достигат до зрителя в салона…

„Блок“
  1. „Блок“

Идеята да се използва пандемията от ковид като фон за събитията е перфектно защитена. Разделен на няколко „апартаментни“ истории, филмът на Тодор Мацанов умело прескача жанрове и кръстосва сюжетни ходове. Сценарият е майсторски изпипан, ритъмът – грижливо поддържан, съспенсът – изведен до самия край, с щипка лудост и шепа въображение. Мозайка от съдби във време на локдаун, оригинално сглобени и в преобладаваща част от случаите чудесно изиграни. Настроението на публиката е леко помрачено единствено от моментната необходимост да чете английски субтитри, за да „чуе“ какво си казват български актьори…

„Шекспир като улично куче“
  1. „Шекспир като улично куче“

Дали кинокръстоска между Гай Ричи и Емир Костурица може да звучи оригинално? Абсолютно! И заслугата за това не е само на Шекспир. Филмът на Валери Йорданов е врящ казан от теми, житейски и екранни влияния, изобретателност и актьорски талант. Някъде между романтиката на неосъществимата поезия и бруталния ритник на реалността, младите му герои са едновременно познати, предсказуеми и неузнаваеми. Съчетанието от архетипи и ексцентрични попадения е съпроводено с насладата от полета на въображението, Захари Бахаров е неоспорим, а Владислав Стоименов и Елеонора Иванова са превъзходни като две  твърде бързо пораснали деца.

Екатерина Лимончева e завършила „Кинознание и кинодраматургия“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1996 до 2009 г. работи като зам. главен и главен редактор на филмово списание „Екран“. Участвала е като филмов критик в предаването „5хРихтер“ на TV7 и е преподавала „Практическо редактиране на текст“ в НАТФИЗ. Преводач е на няколко книги от поредицата „Амаркорд“, както и на „Теоретичен и критически речник на киното“ на изд. „Колибри“. Докторската й дисертацията е на тема „Постмодерният филм – естетическа характеристика и типология на разновидностите“.
Предишна статияХудожникът философ
Следваща статияЦветница