Начало Галерия Патра – гръцката столица на уличното изкуство
Галерия

Патра – гръцката столица на уличното изкуство

Никос Ватопулос
14.08.2019
6644
Street Art/ArtWalk 4

Никос Ватопулос е роден през 1960 г. в Атина. Следвал е социология в Deree College и е завършил магистърска програма по европейски науки в университета Рединг във Великобритания. От 1988 г. работи в атинския всекидневник „Катимерини“. От 2007 до 2014 г. завежда културния отдел на печатното издание. Автор е на книгите „Лицето на Атина“ (изд. „Потамос“, 2001 и 2008), „Разхождайки се из Атина“ (изд. „Метехмио“, 2018) и др. Занимава се с фотография. Автор е на самостоятелна фотоизложба, участвал е в колективни изложби. Изнася беседи на тема градската среда на Атина и нейната история, организира пешеходни обиколки из града, запознавайки участниците с архитектурната тъкан на столицата.
„Катимерини“ публикува негов текст за фестивала на уличното изкуство в Патра.

Street Art/ArtWalk 4

В Патра, неотклонно и без много шум, се култивира една нова връзка с изкуството. Четвъртият международен фестивал на уличното изкуство (Street Art/ArtWalk 4), който вече приключи, остави в наследство на града поредица нови стенописи върху калкани на сгради и други големи стенни повърхности, подписани от водещи творци в това изкуство – от Гърция и чужбина. Благодарение на тази частна иницатива, третият най-голям (и пристанищен град) в Гърция – нейна врата към Западното Средиземоморие, Йонийско и Адриатическо море, се е превърнал в гръцка столица на монументалните стенописи (murals), които изненадват минувача и облъчват с изкуство на най-неочаквани места.

„ArtWalk в Патра създава нова динамична връзка на общуване между съвременните тенденции в изобразителното изкуство и местното общество“, казва артистичният директор на програмата, художникът Клеоменис Костопулос. „През последните три години с помощта на екип с визия, в който участват хора от гражданското общество, частни лица и областната управа на Западна Гърция, са реализирани 31 мащабни стенописни композиции, носещи подписа на значими гръцки и чуждестранни творци.“

Street Art/ArtWalk 4

Като най-голям град от „гръцкия Запад“ Патра вече е в състояние да покаже още една забележителност, и то родена от живата съвременна съзидателност. При подходящо политика на представяне ArtWalk в Патра може да придобие международна известност, както постепенно се случва, привнасяйки картини на оптимизъм и красота в градската тъкан. Тази теза застъпва и Клеоменис Костопулос, като отбелязва, че „Стрийт артът се оказва важна възможност за активизиране, образоване и участие на гражданите в обществените дела посредством съвременното изкуство и както по всичко личи, в тази област Патра гледа към бъдещето с оптимизъм“.

Street Art/ArtWalk 4

Истината е, че повечето стенописи предлагат просеки на красотата върху градски фасади и калкани по начин, който не е бил възможен в миналото, носейки подписи на известни творци на стрийт арта. В Патра човек усеща динамиката на новото поколение и градът се представя все по-отворен към инициативи, които носят нов дух. Интересно е, че това начинание в Патра вкарва в публичния диалог големия въпрос за изкуството в откритите пространства, до които имат достъп всички граждани. През броените години, в които институцията действа, са се родили множество стенописни платна, вече вписали се като щрих в художествения профил на града. Тазгодишното фестивално издание допълни към облика на града още десет произведения и на 21 юли там се състоя обиколка с екскурзовод сред новите творения в рамките на традиционния ArtWalk, станал възможен благодарение на силата на доброволчеството.

Превод от гръцки Здравка Михайлова

Никос Ватопулос
14.08.2019

Свързани статии