Гледна точка

Период

6598

Тази седмица е период на изпитание за германското общество. Всъщност съзнавам, че една такава констатация може и да е малко преувеличена, защото е рисково обобщаваща, така както и употребата на понятието изпитание е донякъде пресилена в ситуацията, за която възнамерявам да говоря.

И все пак настоящата седмица несъмнено е свързана със събития, минали и предстоящи, които съвсем не изглеждат незначителни и безобидни, разположени върху картата на германския социално-политически ландшафт.

Днес, 20 април, малкото саксонско градче Остриц, намиращо се на границата с Полша, ще стане за период от три дни столица на германските неонацисти. В петък и през уикенда крайнодесните възнамеряват да отбележат там подобаващо рождения ден на Адолф Хитлер с концерти, речи, беседи, споделени силни чувства и конфронтация с полицията, разбира се. За срещата в Остриц, която е замислена и като проява в рамките на станалия вече традиция неонацистки фестивал „Щит и меч“, се очаква да пристигнат най-малко 1000 души с нацистки, националсоциалистически или просто расистки убеждения. Самите организатори се хвалят с далеч по-впечатляващи прогнози и говорят за около 7 000–10 000 участници. Прочее, на срещата със сигурност ще присъстват и значителен брой чуждестранни представители на неонацистки движения – полски, украински и дори руски.

Остриц е градче с около 2 400 жители, разположено на река Ниса, по протежение на която се движи прокараната след Втората световна война граница между Полша и тогавашната Източна Германия, а в наши дни – ФРГ. Имотът, на който неонацистите ще разпънат своя стан, е предоставен за целите на техния тридневен събор от собственика на хотел „Найсеблик“ (в превод – „Гледка към Ниса“) – човек, асоцииран на времето с десните екстремисти в Саксония.

Предизвикателството пред местните власти и органите на реда е огромно, особено като се има предвид и фактът, че вече дни наред различни леви активисти от източните части на страната се организират за паралелна контрапроява в Остриц. Очаква се те да се стекат масово със специален превоз, като опасенията за безредици и кървави сблъсъци са твърде големи, а германските медии дори изнесоха междувременно информация, според която застрахователните компании вече са започнали да предлагат на клиентите си от малкото градче преференциални анекси към техните полици с цел допълнително застраховане на имоти и собственост във връзка с рисковете на предстоящото събитие.

Допълнителни усложнения за органите на реда предизвиква обстоятелството, че през уикенда в горнолужишкото градче Остриц ще се състои още една масова проява, насочена срещу провеждането на неонацисткия фестивал там. Зад тази инициатива стоят както местният градоначалник, така и още 40 кметове на населени места от областта. Съорганизатори на това събитие са и сдружения и асоциации на католическата общност в региона. Инициаторите изрично са изключили участието в събитието на лица от политически партии, като според информацията, излязла в медиите, причина за това тяхно решение е желанието им на „Феста на мира“ , какъвто е надсловът на проявата, да не присъстват по никакъв начин хора от „Алтернатива за Германия“.  

Тъй като от своя страна левите партии и активисти не желаят да участват в тази инициатива, те са запланували своя контрамитинг – рок концерт като отделна, самостоятелна протестна изява.

Едно малко градче, три големи митинга…

И така, последните дни на тази седмица се очакват в Германия с основателно безпокойство. Чувство, което се подсилва и от нещо друго, случило се в началото на седмицата, наистина възмутило обществеността в страната. Във вторник вечерта Берлин стана сцена на един отвратителен инцидент. Посред бял ден и на оживена улица в иначе престижния градски район „Пренцлауерберг“ двама млади мъже от Израел бяха нападнати на антисемитска основа – заради това, че са носели на главите си кипа. Основният потърпевш успява да заснеме нахвърлилия се върху него с колана си младеж и впоследствие записът стана достояние на медиите и на публиката. Благодарение на видеоматериала полицията получи възможността бързо да идентифицира нападателя, който в крайна сметка разбра, че е най-добре сам да се яви пред властите, придружен от своя адвокат.

Извършителят на посегателството се оказа от арабски, най-вероятно сирийски произход. Това обстоятелство би могло да се тълкува, разбира се, като повод за облекчение в германското общество, имайки предвид колко неприятно щеше да е, ако нападението беше извършено не от арабски имигрант, а от етнически немец. От една страна безспорно е така, но, от друга, силно невралгичният в последните години проблем с мигрантския натиск и политиката на федералното правителство на Ангела Меркел по въпроса, както и целият напрегнат обществен дебат по темата натоварват инцидента с барутен заряд. Защото, ако благодарение на него националпопулистите от „Алтернатива за Германия“ получиха възможност да ожесточат антиимигрантската си пропаганда, то и мнозина други, които не споделят възгледите на партията в тази сфера, нямаше как да не бъдат смутени и дори силно подразнени от факта, че потърсил убежище в страната им човек става причина така деликатната тема за Германия и антисемитизма да попадне отново в полезрението на световните информационни агенции. Уравнението е коварно: приет и получил съответните социални грижи чужденец нанася удар с наглите си противообществени действия по най-травматичното място в тялото на германската национална памет и германското социално-политическо самосъзнание.

Разбира се, въобще не намеквам тук за каквато и да било връзка между инцидента в Берлин и проявите, свързани с рождения ден на Хитлер, осъществяването на които трябва да започне днес в градчето Остриц. Съвпадението, както личи по всичко, е напълно случайно. Да, но независимо от това тази седмица се оформи като предизвикателство пред германското общество, което не може да бъде подценявано. Сега най-важна е ролята на властите, призвани да не допуснат насилие и грубо нарушаване на обществения ред в Остриц и околността днес и през следващите два дни.

В същото време много важно е и това, как ще отзвучи крайно неприятният инцидент, станал в берлинския „Пренцлауерберг“. Защото не само нацистите в Остриц ще го захапят с огромен апетит за целите на пропагандните речи, които ще изсипят. Опасявам се, че той ще стане устойчив лайтмотив и за „здравите патриотични“ сили на „Алтернатива за Германия“, патриотизмът на които трайно минава през Подмосковието. А въпросният лайтмотив може да се окаже твърде вреден в ръцете на такива хора.                                                                   

Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ „Св.Паисий Хилендарски“. Дългогодишен водещ на предаването „Библиотеката“ и на новините на БНТ. Водещ на предаванията „Неделя X 3“ и „История. бг“. Основател и участник в хора за църковнославянска музика „Юлангело“. Автор на книгата „Метрополитен“ („Хермес“, 2015) и на стихосбирката „До поискване“ („Жанет 45“, 2016).

Свързани статии

Още от автора