Начало Книги Библиосвят Поезията, възхвала на света
Библиосвят

Поезията, възхвала на света

Адам Загаевски
31.01.2017
2976
Адам Загаевски в София, снимка Марица Колчева

Видеозапис от срещата с големия полски поет, който беше гост на Софийския литературен фестивал 2016.   

Адам Загаевски (1945) – поет, есеист и прозаик, е един от най-значимите полски съвременни поети, ярка фигура на Поколението ’68. През 70-те години е свързан с независимото литературно движение „Нова вълна“. Води курсове по творческо писане в университета в Хюстън.
​Автор на стихосбирките „Месарници“, „Писмо. Ода към мнозинството“, „Отивам в Лвов“, „Платно“, „Копнеж“, „Антени“, „Асиметрия“, „Невидима ръка“ (издателство за поезия ДА) и други. Автор на книги с есета: „Солидарност и самотност“, „Защита на усърдността“, „Поет разговаря с философ“, „Леко преувеличение“ и др. Лауреат на много награди, сред които Международната литературна награда Нойщад, наричана „малкия Нобел“ (2004).

Във видеооткъса от срещата Адам Загаевски чете стихове за Бродски, говори за етичната страна на поезията си, която според него винаги е била възхвала на света, независимо от това колко осакатен е той; за популизма и лъжата в политиката; за своите щастливи срещи със Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Йосиф Бродски, Вислава Шимборска…

С участието на Силвия Борисова, превела стиховете на Адам Загаевски в „Невидима ръка“, и Марин Бодаков, модератор на разговора.

Адам Загаевски
31.01.2017

Свързани статии