Начало Галерия Портал Култура с награда от Computer Space 2021
Галерия

Портал Култура с награда от Computer Space 2021

Портал Култура
28.10.2021
16475

Наградата в раздела уеб дизайн: информация и медия на XXXIII Международен форум за компютърно изкуство Computer Space бе присъдена на Портал Култура.

Форумът се организира от „Студентско общество за компютърно изкуство“ в партньорство с редица организации и институции и е част от Календара на Културните събития на Столична община.

През своята 33-годишна история Международният форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се утвърди като едно от значимите традиционни събития в областта на дигиталните изкуства и съвременни медии в Югоизточна Европа. В неговата конкурсна и фестивална част през годините са участвали стотици български и чуждестранни автори. Форумът е бил трамплин за стартиране на кариерата на редица млади творци и специалисти в областта на синтеза наука-техника-технологии. Заедно с младите автори, студенти и ученици в Computer Space са участвали световно известни фирми и студиа, чиито имена могат да се видят в историята и в архива на форума, на сайта computerspace.org. Некомерсиално по своята същност, с образователна насоченост, събитието е източник на информация за тенденциите в дигиталните изкуства и медии.

Кои са акцентите тази година?

Computer Space има конкурсна и фестивална част. Резултатите от конкурсната част се обявяват по време на фестивалната, която ще се състои от 28-и октомври до 30-и октомври в Националния студентски дом на пл. „Народно събрание“ 10. Ще бъдат наградени победителите в категории „компютърна графика“, „компютърна анимация“, „уеб дизайн“ (с 4 подкатегории), електронна музика и мобилни приложения.

Изложбената част включва редица проекти и инсталации. По традиция ще има изложба „компютърна графика и дизайн“, която тази година ще представи проекти на студенти по графичен дизайн от Нов български университет. Ученици от Технологично училище „Електронни системи“ ще участват с интерактивни инсталации, съчетаващи софтуер и хардуер – как да броим колко упражнения сме направили, умна поливна система, учител по акорди за китара, аркадна игра. Ще бъде представена и инсталация, където в един постапокалиптичен свят хората са изчезнали, а героите са преродени от мистична сила, за да бъдат изправени пред редица предизвикателства и приключения. Изложбите ще включват и секция за традиционни и компютърни игри – традиционни шах и табла и реализации на компютър. Ще бъде демонстриран и новият бюджетен екранен таблет на Wacom, подходящ за студенти и ученици. Бакелитените фотоапарати и снимането с прости обективи, артистичните аспекти на нискокачествената фотография са друга интересна тема в изложбите.

Семинарната част се провежда онлайн и включва редица актуални теми. Криптовалутите и NFT, продажбата на произведения на изкуството са едни от акцентите на онлайн семинар в две части, в четвъртък и петък. Водещите експерти в България ще споделят своя опит при работа с криптовалути и реализация на произведения на изкуството чрез NFT.

Моушън кепчър технологията за тримерна графика е акцент на един от онлайн семинарите, представена от водещо студио за специални визуални ефекти в България. MoCap е процес, при който вдъхваме живот на 3D герой, улавяйки движенията на истински човек или животно и превръщайки ги в компютърна анимация.

Семинарът „Нови тенденции в графичния дизайн“ е организиран от водещи преподаватели от НБУ. Дигитализиране на исторически шрифтове и почерци, кое прави рекламната визия по-ефективна, интерактивност и визия в графичните програми, модерни тенденции в уеб дизайна са сред темите на семинара.

Един традиционен раздел на „Компютърно пространство“ е „Стари и нови медии“. Възродени ретролегенди, бакелитените фотоапарати и старите обективи, перфектност на неперфектността са сред интересните теми на този онлайн семинар. Някои от тези фотоапарати могат да бъдат видени и на изложбите на Форума.

Компютърно пространство се организира от „Студентско общество за компютърно изкуство“. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира с подкрепата на Столична община, Национален студентски дом към Министерството на образованието и науката, ADCOM, Нов български университет, Българска дизайн група, в изложбите са включени инсталации на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ при Технически университет в София, както и на други ученици, експерти и артисти.

Достъпът е безплатен, но се изисква предварителна регистрация чрез сайта computerspace.org – „Вземи покана за събитието“. Събитията се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки. Съгласно последните заповеди, достъпът до присъствени събития на закрито се осъществява при представяне на валиден сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Портал Култура
28.10.2021

Още от автора