Начало Сцена Почина Стефан Данаилов
Сцена

Почина Стефан Данаилов

Портал Култура
27.11.2019
7001
фотография Г. Кожухаров, Българска национална филмотека

На 76 години след тежко боледуване си отиде Стефан Данаилов – актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, министър на културата, народен представител.

Той учи актьорско майсторство във ВИТИЗ при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Най-голяма известност му носи ролята на майор Деянов в тв-сериала „На всеки километър“ (1969). Често е споделял пред медиите, че популярността както се явява, така бързо и изчезва, а най-трудно е да я задържиш. Трябва непрестанно да се доказваш. Той го правеше и се утвърди като голямата звезда в киното ни. До последно играеше и на сцената на Народния театър.

През 1973 г. Стефан Данаилов влиза в трупата на Театър „Българска армия“, а през 1979 г. отива в Народния театър. Има над 100 театрални роли, снима се в над 80 филма, между тях са „Дами канят“, „Обич“, „24 часа дъжд“, „След края на света“, „Октопод“, „Търновската царица“, „Допълнение към ЗЗД“, „Черните ангели“, „Понеделник сутрин“. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 г., професор през 1999 г. Осем випуска студенти – над 250 души, имат привилегията да го наричат своя Мастер.
Член е на БКП от 1975 г., дългогодишен депутат от БСП, министър на културата на България от 2005 до 2009 г.

От Съюза на артистите в България написаха: „Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните!“.

Портал Култура
27.11.2019

Свързани статии

Още от автора