Начало Галерия По стъпките на Мери Елън Марк
Галерия

По стъпките на Мери Елън Марк

Портал Култура
25.05.2018
Лекция на Х. Грийнбърг в СГХГ

Творчеството на фотографката Мери Елън Марк (1940–2015) беше представено от галериста ѝ Хауърд Грийнбърг в СГХГ, по време на нейната изложба. Видеозапис на част от лекцията.

Мери Елън Марк е сред най-уважаваните фотографи в света. Тя е известна със своите фоторазкази за живота на социално отхвърлените, както и с фотографиите си на най-големите имена в артистичния свят. Пред обектива ѝ застават Марлон Брандо, Джони Деп, Шон Пен, Уди Алън, Федерико Фелини, Джеф Бриджис, Сара Джесика Паркър и др. Фотографката документира мисии на Майка Тереза, минава зад завесата на най-големите индийски циркове, отразява живота в отделение за душевноболни жени в Орегон. Фотоесето ѝ за избягали от домовете си деца в Сиатъл е в основата на номинирания за Оскар филм Streetwise, заснет от нейния съпруг Мартин Бел.

Близо 30 години Мери Елън Марк води фотографски курсове, автор е на 21 книги, много изложби, публикува фотоесета и портрети в издания като LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone и Vanity Fair.

Първата изложба на Мери Елън Марк в България беше подредена между 27 март и 22 април в пространството на СГХГ, в рамките на платформата „Майстори на фотографията“, създадена от фондация МУСИЗ и фондация „Америка за България“ и подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall.

Бяха изложени 47 черно-бели фотографии от сериите Streets of the Lost (фотоесе за бездомните деца в Сиатъл), портрети и кадри от снимачните площадки на известни филми, Attitude (Пози) и Indian Circus (Индийски цирк). Фотографиите на Мери Елън Марк пристигнаха в България от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк).

Хауърд Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и е признат авторитет в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства. Като признание за неговия труд в тази област и ненадминатата му колекция от над 30 000 фотографии, списание American Photo провъзгласява Грийнбърг за един от 25-те най-влиятелни личности във фотографията.

Портал Култура
25.05.2018

Свързани статии