Начало Филми Премиери Празник на италианското кино
Премиери

Празник на италианското кино

Соня Александрова
05.05.2022
2622
„Ръката на Бога“, реж. П. Сорентино

Флоренция, специално за Портал Култура

Всяка пролет Италия очаква с трепет своите Оскари – наградите Давид на Донатело. Ден преди раздаването им по традиция италианският президент приема в двореца „Куиринале“ всички кандидати. Ето как ги поздрави Серджо Матарела: „Наградата Давид на Донатело е голямо събитие за италианската култура. Нейната история е дълга, интензивна и дълбоко вкоренена благодарение на упоритостта на основателя ѝ, Джан Луиджи Ронди, и е истинска енциклопедия на нашето кино“.

След повече от двадесет години настоящото, 67-о издание се състоя на 3 май в храма на италианското кино – Чинечита. Там режисьори, актьори, продуценти и професионалисти прекосиха „на живо“ алеите, павилионите, прочутия декор на Древния Рим, стъпиха на дългия 150 метра червен килим в сърцето на филмовата индустрия, за да отпразнуват оцеляването си след двегодишния застой поради пандемията.

Церемонията започна с приветствие на министъра на културата Дарио Франческини, който потвърди чрез цифри и данни доброто състояние на италианското кино. Пиера Детасис – журналист, кинокритик, президент и артистичен директор от 2017 г. на Академията на италианските кинонагради, не скри удоволствието си от атмосферата и организацията на празника. Определеното от Академията жури раздаде 25 награди Давид на Донатело в различни категории: Давид за цялостна кариера на актрисата Джована Рали с близо 70-годишна кариера в киното, два специални Давида на актрисата Сабрина Ферили и режисьора Антонио Капуано.

„Ръката на Бога“ на Паоло Сорентино и Freaks out („Различните“) на Габриеле Майнети имаха 16 номинации, последвани от „Тук се смея аз“ на Марио Мартоне с 14, Ariaferma на Леонардо Ди Костанцо с 11. Както се очакваше, „Ръката на Бога“ (Сребърен лъв на миналогодишния Венециански фестивал) заслужено спечели най-важните награди – за филм, режисьор, операторска работа (на Дария Д’Антонио), поддържаща женска роля (Тереза ​​Сапонанджело) и Давид на младите. Сорентино не скри радостта си, но особено трогателен беше моментът, когато самият той поднесе специалния Давид на „своя“ режисьор и ментор Антонио Капуано, играещ себе си в „Ръката на Бога“.

Freaks out на Майнети се „задоволи“ с 6 Давида – за операторска работа, сценография, грим, прическа, продуцент и визуални ефекти.

Freaks out („Различните“), реж. Габриеле Майнети

Силвио Орландо получи Давид за най-добра мъжка роля в Ariaferma на Леонардо ди Костанцо, който взе и Давид за оригинален сценарий, а 17-годишната Суами Ротоло получи наградата за най-добра женска роля в „На Киара“ (реж. Йонас Карпиняно).

Много от наградените благодариха смислено и сърдечно, но особено покориха думите на малкия Джуд Хил-Бъди от „Белфаст“ на Кенет Брана. Той замести режисьора и взе статуетката за най-добър чуждоезичен филм, доказвайки се като истински майстор на словото. Само на 11 години.

Филмът „Маестро Енио Мориконе“ получи три Давида – за документален филм, монтаж и звук. Режисьорът Джузепе Торнаторе развълнуван благодари на композитора и човека Енио Мориконе, починал малко преди завършването на филма, за дългогодишното им сътрудничество и посвети наградата на майка си и съпругата на Мориконе.

Както всяка година, на церемонията се почитат починалите творци. Залата се изправи на крака с нестихващи ръкопляскания пред монтираните кадри от филми и интервюта на красивата Моника Вити, последвани от снимки на други отишли си големи имена. После дойде и монтажът, обединил всички стогодишнини през 2022 г. – на Виторио Гасман, Уго Тоняци, Пиер Паоло Пазолини, Карло Лидзани.

Не можеше в такова смутно време да липсва и поклон пред Украйна. В знак на солидарност с борещия се там за независимостта си народ беше прочетен монологът на Чарли Чаплин от неостаряващия му шедьовър „Великият диктатор“.

Соня Александрова
05.05.2022

Свързани статии

Още от автора